Wpis z mikrobloga

#php #webdeveloper #webmastering #zendframework #codeigniter #kohana #symfony #pytaniedoeksperta

Jest na sali ktoś mądry kto pisze stricte modułowo? Zastanawiam się, bo z jednej strony całkiem spoko jest taka koncepcja ale z drugiej mam wrażenie że, nie da się wykluczyć powielania kodu (przykładem mogą być modele które są podobne w kilku modułach), albo może wykluczyć się da, ale kosztem straty niezależności modułu, czyli defacto straty sensu modułowości...

Próbuję sobie wymyślić w jaki sposób najoptymalniej dzielić aplikacje na moduły. Tzn czy, dzielić je na bardzo szczegółowe (edycja/dodawanie/usuwanie) czy bardziej ogólniej (admin/user panel)...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@entrop: Mam znajomego co praktycznie wszystko co sie da rozbija na moduły i tak dla przykładu formularz dodawania i jego przetwarzanie to jeden moduł, formularz usuwania to inny itd. Wtedy dużo kodu jest powielanego. Czy jest to sens tak robić?
  • Odpowiedz
@BeniaminQ: ja bym zrobił coś takiego: obsługa formularza w jakimśtam katalogu z modelami tylko i wyłącznie dla usera, a w miejscu gdzie trzymasz widoki katalog z trzema różnymi plikami np. edit, view i jakiś tam index który decyduje czy akurat wyświetlać edit czy view.

w ten sposób powielasz tylko trochę htmla, choć w sumie jak do obsługi formularza wykorzystasz jakieś skrypty generujące pola to nawet się nie spocisz
  • Odpowiedz
@BeniaminQ: czemu bezmodułowe. katalog z tymi trzema widokami to Twój moduł :)

chyba, że chcesz wszystko z M i C w jednym miejscu trzymać, to nie wiem, dla mnie bardziej naturalnie jest tak jak napisałem.

w sumie wszystko zależy od tego co chcesz nazwać modułem, ale tą myślą powielam tylko Twoje pytanie z pierwszego posta :P
  • Odpowiedz
@entrop: Aa, w takim razie, dla Ciebie modułem jest to co z reguły jest widokiem, ja to raczej widzę tak jak większość frameworków tzn: moduł a w nim MVC+ew drobizagi typu bootstrapy, autoloadery, configi etc.
  • Odpowiedz