Wpis z mikrobloga

#hardware #pc #it #komputery #pomocy #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #pcmasterrace

witam szanowne grono informatycznych świrów. Zabieram się powoli do składania kompa na lata. Dorosłem do tego by w końcu powiedzieć NIE mobilnym farelkom i powiedzieć TAK pecetowi. Komputer będzie mi służył (powiem to dosyć banalnie) do wszystkiego. Począwszy od luźnego surfowania po necie w akompaniamencie muzyki #techno, przez robienie projektów na uczelnie, projektów do pracy no i kończąc oczywiście na beztroskim graniu. Nie jestem zapalonym graczem tj. nie gram codziennie, no chyba że mam po pracy trochę więcej wolnego czasu, w weekend chętnie za to bym coś postrzelał. Nie mam parcia na gierki w 1440p, FHD mnie zadowoli, ale sami wiece jak jest.

Ale do sedna, chciałbym złożyć komputer oparty na CPU od niebieskich. Z racji małych wymagań (ale chęci łechtania swojego EGO) na początku postawiłem na i7-9700F i GPU RTX2060. Chciałbym mieć wszystko na tiptop, jednak monitory dedykowane technologii Gsync są okropnie drogie. Zjechałem ze swoimi wymaganiami i postawiłem na i5-9600KF oraz Gigabyte Radeon RX5600 XT. Co myślicie o takiej konfiguracji? Dosyć sporo naczytałem się o problemach związanymi ze sterownikami czerwonych, błędach przy podłączaniu dwóch monitorów. Czekam na wasze sugestie, pomysły, może ktoś jednak poleci mi pójście w bardziej wydajne i7 (którego pewnie i tak nie wykorzystam) ale będę wiedział że jest

3majcie się w tych obudowach!
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

same podzespoły około 5k

@KoldiuszCaesar: to bardzo dużo jak na pc do nie wymagających aplikacji i sporadycznego grania. monitor 1k dodatkowo?
ssd 512 czy 1TB?
ale się bojówka AMD rzuciła do gardła xD
  • Odpowiedz
  • 0
@10129 wiem że dosyć spora cena, natomiast całość będzie wzięta w leasing x-komie, za lapka o gorszych parametrach zapłaciłbym więcej a poza tym lubię kupić coś porządnego co przynajmniej w teorii starczy mi na dłuższy czas. Dzięki za zestaw Mirku!
  • Odpowiedz