witam szanowne grono informatycznych świrów. Zabieram się powoli do składania kompa na lata. Dorosłem do tego by w końcu powiedzieć NIE mobilnym farelkom i powiedzieć TAK pecetowi. Komputer będzie mi służył (powiem to dosyć banalnie) do wszystkiego. Począwszy od luźnego surfowania po necie w akompaniamencie muzyki #techno, przez robienie projektów na uczelnie, projektów do pracy no i kończąc oczywiście na beztroskim graniu. Nie jestem zapalonym graczem tj. nie gram codziennie, no chyba że mam po pracy trochę więcej wolnego czasu, w weekend chętnie za to bym coś postrzelał. Nie mam parcia na gierki w 1440p, FHD mnie zadowoli, ale sami wiece jak jest.
Ale do sedna, chciałbym złożyć komputer oparty na CPU od niebieskich. Z racji małych wymagań (ale chęci łechtania swojego EGO) na początku postawiłem na i7-9700F i GPU RTX2060. Chciałbym mieć wszystko na tiptop, jednak monitory dedykowane technologii Gsync są okropnie drogie. Zjechałem ze swoimi wymaganiami i postawiłem na i5-9600KF oraz Gigabyte Radeon RX5600 XT. Co myślicie o takiej konfiguracji? Dosyć sporo naczytałem się o problemach związanymi ze sterownikami czerwonych, błędach przy podłączaniu dwóch monitorów. Czekam na wasze sugestie, pomysły, może ktoś jednak poleci mi pójście w bardziej wydajne i7 (którego pewnie i tak nie wykorzystam) ale będę wiedział że jest
@10129: nie chcę powiedzieć że jestem fanboyem, ale zawsze bliżej mi do nich niż do czerwonych, zatem względy preferencyjne wygrywają! Projekty to nic szczególnego, raczej proste programy pisane w ramach nauki kodowania
@KoldiuszCaesar: Serio? ( ͡°͜ʖ͡°) To tak jakby "no może w tej cenie Opel oferuje mi więcej za mniej a do tego ma lepsze wsparcie ale wolę znaczek i nazwę Volkswagen". Hail corporate
@KoldiuszCaesar: zastanów się dobrze czy topienie strasznej kasy w i7 ma uzasadnienie finansowe ? Kupując amd ryzen 5 3600 zaoszczędzisz dużo $ a wydajność będzie minimalnie mniejsza, baa jeszcze więcej urwiesz jeśli kupisz ryzena 5 1600af który jest na poziomie ryzena 5 2600
@KoldiuszCaesar: jak lubisz być na każdym kroku tentegesowany w anusa, to idź dalej w intela. Tylko się nie zdziw, jak za pół roku, bądź rok, nagle komp ci spadnie parametrami w dół, bo się okaże, że intel kolejną lukę musiał załatać obcinając sprzętowe wsparcie czegoś.
@KoldiuszCaesar: 1) Nie podałeś najważniejszego - budżetu 2) Fanboystwo w przypadku dobierania części to głupota. Dla stacji roboczej zajmującej się wieloma zadaniami obecnie najlepszy jest Ryzen, czy ci się to podoba czy nie. 3) Nie ma czegoś takiego jak "komp na lata" w przypadku grania w gry.
@KaMaTwo: Nie mówię że nie dałbym się przekonać do Ryzena ( ͡°͜ʖ͡°) Nie miałem nigdy, nie spotkałem się z nim bliżej dlatego ciężko mi się odnieść. Jestem świadomy o zdecydowanie lepszej wydajności. Jeśli brałbym Ryzena to chyba z GPU od AMD. Tak jak mówiłem monitory z dedykowanym Gsynciem są drogie, nie wiem natomiast czy wszystkie monitory z Freesynciem wspierają Gsync i czy jest to
typie w---------j za bramę ale już, grzecznie napisałem post chcąc uzyskać potrzebne mi informacje, ale jak zwykle trafi się jakiś incel, bojówka AMD co nie ma w sobie krzty godności i nie potrafi podjąć dyskusji XDD HURR DURR NIE ZNASZ SIĘ K00RWA
@KoldiuszCaesar: usun konto gosciu i przyklej sobie 'intel inside' na czole xD ( ͡°ʖ̯͡°)
@KoldiuszCaesar: jeśli o gpu idzie bierz nvidie odpusc rxa miało być tak pięknie wyszło standardowo jak od lat w przypadku AMD i gpu. Zaoszczędzony PLN z CPU włóż w gpu, tandem AMD CPU plus Nvidia gpu będzie świetny
@Ryonnen napisałem wyżej, same podzespoły około 5k
@cysiekw czyli zestaw 5 3600 + rtx 2060 super powinien być git? A jak z tymi monitorami, monitory dedykowane freesyncowi dadzą radę z gsyncem i będą działać bez problemu? @KaMaTwo a może rx5700 zamiast rtxa?
@KoldiuszCaesar: no to za 5k bez problemu R5 3600 + rtx2060s, do tego 16gb 3000(3600) zależy czy chcesz robić OC ramu czy wydać więcej za taki, co ma wyższe zegary na xmp. Acz w związku z coroną, niestety ceny mogą iść w górę :/
@KoldiuszCaesar: Z tego co kojarzę, to nawet część monitorów, które nie ma oficjalnej naklejki GSync działa z nim, ale to jest sprawa z monitora, na monitor. Muszę zobaczyć czy dobrze pamiętam, że mój monitor ma Freesync i widzę, to w ustawieniach Nvidia. Ale to dopiero wieczorem.
witam szanowne grono informatycznych świrów. Zabieram się powoli do składania kompa na lata. Dorosłem do tego by w końcu powiedzieć NIE mobilnym farelkom i powiedzieć TAK pecetowi. Komputer będzie mi służył (powiem to dosyć banalnie) do wszystkiego. Począwszy od luźnego surfowania po necie w akompaniamencie muzyki #techno, przez robienie projektów na uczelnie, projektów do pracy no i kończąc oczywiście na beztroskim graniu. Nie jestem zapalonym graczem tj. nie gram codziennie, no chyba że mam po pracy trochę więcej wolnego czasu, w weekend chętnie za to bym coś postrzelał. Nie mam parcia na gierki w 1440p, FHD mnie zadowoli, ale sami wiece jak jest.
Ale do sedna, chciałbym złożyć komputer oparty na CPU od niebieskich. Z racji małych wymagań (ale chęci łechtania swojego EGO) na początku postawiłem na i7-9700F i GPU RTX2060. Chciałbym mieć wszystko na tiptop, jednak monitory dedykowane technologii Gsync są okropnie drogie. Zjechałem ze swoimi wymaganiami i postawiłem na i5-9600KF oraz Gigabyte Radeon RX5600 XT. Co myślicie o takiej konfiguracji? Dosyć sporo naczytałem się o problemach związanymi ze sterownikami czerwonych, błędach przy podłączaniu dwóch monitorów. Czekam na wasze sugestie, pomysły, może ktoś jednak poleci mi pójście w bardziej wydajne i7 (którego pewnie i tak nie wykorzystam) ale będę wiedział że jest
3majcie się w tych obudowach!
@KoldiuszCaesar: dlaczego? napisałbyś w czym te projekty aby lepiej dobrać procesor
lepiej procka od amd i grafike nvidi zazwyczaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_15832215722PPOpRyvYElhcHA0hJCWj9.jpg
Pobierz1) Nie podałeś najważniejszego - budżetu
2) Fanboystwo w przypadku dobierania części to głupota. Dla stacji roboczej zajmującej się wieloma zadaniami obecnie najlepszy jest Ryzen, czy ci się to podoba czy nie.
3) Nie ma czegoś takiego jak "komp na lata" w przypadku grania w gry.
Z taką wiedzą, można bawić się w dobieranie części.
@KoldiuszCaesar: usun konto gosciu i przyklej sobie 'intel inside' na czole xD ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@cysiekw czyli zestaw 5 3600 + rtx 2060 super powinien być git? A jak z tymi monitorami, monitory dedykowane freesyncowi dadzą radę z gsyncem i będą działać bez problemu?
@KaMaTwo a może rx5700 zamiast rtxa?
Acz w związku z coroną, niestety ceny mogą iść w górę :/
Muszę zobaczyć czy dobrze pamiętam, że mój monitor ma Freesync i widzę, to w ustawieniach Nvidia. Ale to dopiero wieczorem.