chciałbym sobie napisać narzedzie które by instalowało sobie apache, mysql itp itd. po czym dodatkowo tworzył vhosty itp itd na podstawie wybranych opcji itp itd.
Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mogę testować taki skrypt? W sensie żebym mógł usunąć wszystkie zmiany wprowadzone po przez skrypt i od nowa instalował wszystkie paczki, tworzył na nowo foldery/pliki itp.
Stawianie linuxa od nowa po każdej zmianie w skrypcie to raczej marne wyjście.
@bartoszp: @bl4desofglory: właśnie zaraz po napisaniu tego wpisu przypomniałem sobie o czymś takim jak docker.
@asunez: z tego co koajrze ansible przydaje sie wp rzypadku kiedy chcemy na wielu maszyncahc na raz zrobić tą samą czynnośc, mógłbyś rozwinąc myśl w jaki sposób mógłbym tu wykorzystać ansible bo szczerze mówiąc nigdy nie miałem z nim doczynienia ani nie zgłebiałem możliwości ansible.
@login_zajety_sic: akurat robię coś takiego - odpowiedz to maszyna wirtualna. A konkretnie:
Podstawą jest libvirt, pod spodem którego siedzi Qemu+KVM, jako interfejsu używam virsh - bo można za jego pomocą pisać skrypty do zarządzania taką maszyną. Do początkowego budowania maszyny używam uvtool - narzędzie niestety Ubuntu-only, ale jeśli akurat używasz Ubuntu to się nada - potrafi ono pobrać obraz Ubuntu (wersja chmurowa) i stworzyć maszynę w libvirt gotową do uruchomienia
chciałbym sobie napisać narzedzie które by instalowało sobie apache, mysql itp itd. po czym dodatkowo tworzył vhosty itp itd na podstawie wybranych opcji itp itd.
Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mogę testować taki skrypt? W sensie żebym mógł usunąć wszystkie zmiany wprowadzone po przez skrypt i od nowa instalował wszystkie paczki, tworzył na nowo foldery/pliki itp.
Stawianie linuxa od nowa po każdej zmianie w skrypcie to raczej marne wyjście.
@asunez: z tego co koajrze ansible przydaje sie wp rzypadku kiedy chcemy na wielu maszyncahc na raz zrobić tą samą czynnośc, mógłbyś rozwinąc myśl w jaki sposób mógłbym tu wykorzystać ansible bo szczerze mówiąc nigdy nie miałem z nim doczynienia ani nie zgłebiałem możliwości ansible.
guix system vm?Podstawą jest libvirt, pod spodem którego siedzi Qemu+KVM, jako interfejsu używam virsh - bo można za jego pomocą pisać skrypty do zarządzania taką maszyną. Do początkowego budowania maszyny używam
uvtool- narzędzie niestety Ubuntu-only, ale jeśli akurat używasz Ubuntu to się nada - potrafi ono pobrać obraz Ubuntu (wersja chmurowa) i stworzyć maszynę w libvirt gotową do uruchomienia