Wpis z mikrobloga

#bash #linux #programowanie

chciałbym sobie napisać narzedzie które by instalowało sobie apache, mysql itp itd. po czym dodatkowo tworzył vhosty itp itd na podstawie wybranych opcji itp itd.

Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mogę testować taki skrypt? W sensie żebym mógł usunąć wszystkie zmiany wprowadzone po przez skrypt i od nowa instalował wszystkie paczki, tworzył na nowo foldery/pliki itp.

Stawianie linuxa od nowa po każdej zmianie w skrypcie to raczej marne wyjście.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartoszp: @bl4desofglory: właśnie zaraz po napisaniu tego wpisu przypomniałem sobie o czymś takim jak docker.

@asunez: z tego co koajrze ansible przydaje sie wp rzypadku kiedy chcemy na wielu maszyncahc na raz zrobić tą samą czynnośc, mógłbyś rozwinąc myśl w jaki sposób mógłbym tu wykorzystać ansible bo szczerze mówiąc nigdy nie miałem z nim doczynienia ani nie zgłebiałem możliwości ansible.
  • Odpowiedz
@login_zajety_sic: akurat robię coś takiego - odpowiedz to maszyna wirtualna. A konkretnie:

Podstawą jest libvirt, pod spodem którego siedzi Qemu+KVM, jako interfejsu używam virsh - bo można za jego pomocą pisać skrypty do zarządzania taką maszyną. Do początkowego budowania maszyny używam uvtool - narzędzie niestety Ubuntu-only, ale jeśli akurat używasz Ubuntu to się nada - potrafi ono pobrać obraz Ubuntu (wersja chmurowa) i stworzyć maszynę w libvirt gotową do uruchomienia
  • Odpowiedz