Aktywne Wpisy

andot +185
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
ATAT-2 +26
Nowe osiedle 'domów jednorodzinnych' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#patodeweloperka #nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
#patodeweloperka #nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
źródło: image
Pobierz

chciałbym sobie napisać narzedzie które by instalowało sobie apache, mysql itp itd. po czym dodatkowo tworzył vhosty itp itd na podstawie wybranych opcji itp itd.
Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mogę testować taki skrypt? W sensie żebym mógł usunąć wszystkie zmiany wprowadzone po przez skrypt i od nowa instalował wszystkie paczki, tworzył na nowo foldery/pliki itp.
Stawianie linuxa od nowa po każdej zmianie w skrypcie to raczej marne wyjście.
@asunez: z tego co koajrze ansible przydaje sie wp rzypadku kiedy chcemy na wielu maszyncahc na raz zrobić tą samą czynnośc, mógłbyś rozwinąc myśl w jaki sposób mógłbym tu wykorzystać ansible bo szczerze mówiąc nigdy nie miałem z nim doczynienia ani nie zgłebiałem możliwości ansible.
guix system vm?Podstawą jest libvirt, pod spodem którego siedzi Qemu+KVM, jako interfejsu używam virsh - bo można za jego pomocą pisać skrypty do zarządzania taką maszyną. Do początkowego budowania maszyny używam
uvtool- narzędzie niestety Ubuntu-only, ale jeśli akurat używasz Ubuntu to się nada - potrafi ono pobrać obraz Ubuntu (wersja chmurowa) i stworzyć maszynę w libvirt gotową do uruchomienia