Aktywne Wpisy

algus +199
Małe #chwalesie Przebiłem 8k netto w mieście gminnym 25k mieszkańców. Przed skończeniem 30 lat. Ja wiem, że wszyscy tutaj #programista15k ale ja jestem tylko skromnym kierasem niższego poziomu w małym zakładzie produkcyjnym ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pracbaza
źródło: image
Pobierz
miji1000 +3
#gielda czym się zajmujecie na codzien? Pisze za 2 lata mature i chciałbym się dowiedzieć w jaka najlepsza dziedzinę iść żeby zbierać kapitał na xtb? Proszę pomozcie

#teizm #ateizm #filozofia
Oczywiście, że się dowodzi. Jeżeli twierdzisz, że Bóg nie istnieje to ciężar dowodu jest symetryczny. Gdyby ktoś cię próbował przekonać, że Bóg istnieje, a ty byś nic nie uważał na ten temat to wtedy możesz użyć takiego argumentu.
Raczej widzę cały szereg, splot wielu argumentów, które łącznie pokazują, że chrześcijaństwo zostało zbudowane na judaizmie, który jest prymitywnym wytłumaczeniem świata.
Prymitywnym w sensie wczesnym, prostym, wymyślonym, gdy nasza wiedza o świecie była ograniczona. Religia abrahamowa tworzy narracje i skupia się wokół rzeczy, które nie są prawdziwe, tylko starożytnym ludziom takie się jawiły. Oczywiście z czasem wraz z rozwojem wiedzy te narracje ewoluowały
Mnogość teorii nie dowodzi ich fałszywości.
A czy nauka opisuje świat takim jaki jest? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To nie są w ogóle podobne sytuacje.
Krasnoludków po prostu nie widać i nie ma żadnych argumentów, że są. Natomiast samo istnienie świata jest poszlaką, że Bóg istnieje. Do tego można dorzucić wiele argumentów typu argument ontologiczny, fine tunning i wiele innych.
Mamy też grupę ludzi, którzy twierdzą, że Bóg im
@szachrai: to dobre pytanie. Do pewnego stopnia tak.
Problemem nauki jest to, że tak naprawdę opisuje nie świat, tylko modele. Modele, które działają w świecie, bo świat działa zgodnie z pewnymi
@korell: Ale tu nie chodzi o żadne dopasowanie do poziomu cywilizacyjnego starożytnych (swoją drogą jeśli tak, to czemu dziś mamy wciąż korzystać z tego niedopasowanego do nas dla odmiany przekazu?) tylko o treść tego przekazu, o fundamentalną wizję tego czym jest świat i