Aktywne Wpisy
klewerewel +33
#rozowepaski #zwiazki #seks #macierzynstwo #niebieskiepaski
Kobiety były mamione przez filmy romantyczne że istnieje miłość, że faceci kochają kobiety za to jakimi osobami są. To bujda. Facet kocha kobietę za urodę, cycki i dupę. Gdyby kobieta zachorowała na śmiertelną chorobę i nie mogła uprawiać seksu za 2 dni chłop ulotniłby się.
Szkoda że w bajkach dla dziewczynek nie ma wątku samotnych matek i mężczyzn porzucających kobiety. Kobieta to silniejsza płeć, Musi urodzić dziecko,
Kobiety były mamione przez filmy romantyczne że istnieje miłość, że faceci kochają kobiety za to jakimi osobami są. To bujda. Facet kocha kobietę za urodę, cycki i dupę. Gdyby kobieta zachorowała na śmiertelną chorobę i nie mogła uprawiać seksu za 2 dni chłop ulotniłby się.
Szkoda że w bajkach dla dziewczynek nie ma wątku samotnych matek i mężczyzn porzucających kobiety. Kobieta to silniejsza płeć, Musi urodzić dziecko,
NightRock +18
Powiedzcie mi, jak rozwiązać taki problem.
Moja partnerka ma złe skojarzenia z alkoholem, bo jej stary chlał.
Przekłada się to na to, że usiłuje ze mnie zrobić abstynenta.
Mieszkamy od roku na przedmieściach dużego miasta, nie mam tu jeszcze znajomych, nikt mnie nie odwiedza, sam też nigdzie nie wychodzę, bo chomikujemy kasę i oboje ciężko pracujemy na wykończenie domu, ja czuję się trochę samotny, bo nie mam żadnego kumpla z którym mogę
Moja partnerka ma złe skojarzenia z alkoholem, bo jej stary chlał.
Przekłada się to na to, że usiłuje ze mnie zrobić abstynenta.
Mieszkamy od roku na przedmieściach dużego miasta, nie mam tu jeszcze znajomych, nikt mnie nie odwiedza, sam też nigdzie nie wychodzę, bo chomikujemy kasę i oboje ciężko pracujemy na wykończenie domu, ja czuję się trochę samotny, bo nie mam żadnego kumpla z którym mogę
W wielkim skrocie, kraina historyczna Slaska pokrywa sie z 3 wojewodztwami:
- dolnoslaskim (ludnosc 2,9 mln mieszkancow, powierzchnia 19946 km2)
- opolskim (ludnosc 0,985 mln mieszkancow, powierzchnia 9411 km2)
- slaskim (ludnosc 4,525 mln mieszkancow, powierzchnia 12333 km2)
Po zsumowaniu, dzisiejsze panstwo Slask, po zjednoczeniu trzech wojewodztw, liczyloby okolo 8,4 miliona mieszkancow (mniej wiecej tyle co Szwajcaria) i 41690 km2 powierzchni (znow bardzo podobnie do Szwajcarii)
Bezrobocie wynosiloby okolo 5%, a PKB w okolicach 118,5 miliardow USD (dane za rok 2017) - dla porownania Wegry mialy w 2017 roku 139 miliardow USD.
W 2017 roku PKB Polski (w cenach biezacych) wynosil 1 bln 988 mld zl. PKB Slaska stanowiloby 22,6% PKB calej Polski, wiec odpowiednio 449 mld zl.
PKB na mieszkanca w Polsce w 2017 roku wynosilo 51800zl, PKB na mieszkanca w nowym pantwie slaskim wynosiloby 53400zl.
Stolica historyczna Slaska jest #wroclaw drugim najwiekszym miastem sa #katowice
"Malym" problemem jest fakt, ze terytorium Slaska historycznego lezy dzis takze w Czechach i w Niemczech.
Takie miasta jak czeska Ostrava (300 tys mieszkancow, tyle co Katowice) i niemieckie Goerlitz (56 tys mieszkancow) rowniez sa miastami slaskimi.
Do Slaska nalezala takze #zielonagora
( ͡° ͜ʖ ͡°)
#historia #oswiadczenie #gospodarka #takaprawda
@Jud-Suss: Bzdura. Sam powiedziałeś: "kraina historyczna Slaska pokrywa sie z 3 wojewodztwami". Otóż nie, mylisz się - układ województw nie ma nic wspólnego z historyczną krainą Śląska.
Ogólnie tak, punktowo nie. Raczej mówiłbym o dużych skupiskach - m.in Rybnik, polska przed wojną część konurbacji. I rozsianej mniejszości gdzie indziej.
Być może, nie obchodziło mnie to nigdy na tyle by się temu ruchowi przyglądać.
Ja patrze globalnie, wobec dziedzictwa 1000 lat obszaru, zwanego z lacinskiego Silesia, a nie do Gornego Slaska, ktory istnieje w dzisiejszej formie, bo zwyczajnie zostaly dodane niemieckie tereny
Proste zadanie. Jez do Bytomia. Rozejrzyj sie po architekturze tego masta. Widac, ze bylo do 1945 roku czescia
@2plus1: Podobno w Szczecinie.
Acz nie wątpię że na Dolnym Śląsku również.
Komentarz usunięty przez autora
@Jud-Suss: Nie wiem dlaczego uczepiłeś się II RP, nikt tego nie przywołuje w dyskusji.
I wytłumaczono Ci, że globalnie, z punktu
@BartoszBarSeba: Nigdzie nie przekracza to 40%, a i to są pojedyncze powiaty. W dodatku połowa osób deklaruje narodowość śląską jako drugą. Problem leży gdzieś indziej: w jaki sposób manifestuje się śląskość tych osób? Narodowość zadeklarowało 850 tys. osób, używanie gwary w domu deklaruje 530 tys. osób.
Innym problemem jest
A jest to jedyne przedstawienie, obok "Mianujom mie Hanka" (także z Korezu) i "Piątej strony świata", które tak przedstawia śląską historię i kulturę. Innych szczerze powiedziawszy nie znam.