Wpis z mikrobloga

Co by bylo, gdyby Slask odlaczyl sie od Polski?

W wielkim skrocie, kraina historyczna Slaska pokrywa sie z 3 wojewodztwami:

- dolnoslaskim (ludnosc 2,9 mln mieszkancow, powierzchnia 19946 km2)
- opolskim (ludnosc 0,985 mln mieszkancow, powierzchnia 9411 km2)
- slaskim (ludnosc 4,525 mln mieszkancow, powierzchnia 12333 km2)

Po zsumowaniu, dzisiejsze panstwo Slask, po zjednoczeniu trzech wojewodztw, liczyloby okolo 8,4 miliona mieszkancow (mniej wiecej tyle co Szwajcaria) i 41690 km2 powierzchni (znow bardzo podobnie do Szwajcarii)

Bezrobocie wynosiloby okolo 5%, a PKB w okolicach 118,5 miliardow USD (dane za rok 2017) - dla porownania Wegry mialy w 2017 roku 139 miliardow USD.

W 2017 roku PKB Polski (w cenach biezacych) wynosil 1 bln 988 mld zl. PKB Slaska stanowiloby 22,6% PKB calej Polski, wiec odpowiednio 449 mld zl.

PKB na mieszkanca w Polsce w 2017 roku wynosilo 51800zl, PKB na mieszkanca w nowym pantwie slaskim wynosiloby 53400zl.

Stolica historyczna Slaska jest #wroclaw drugim najwiekszym miastem sa #katowice

"Malym" problemem jest fakt, ze terytorium Slaska historycznego lezy dzis takze w Czechach i w Niemczech.
Takie miasta jak czeska Ostrava (300 tys mieszkancow, tyle co Katowice) i niemieckie Goerlitz (56 tys mieszkancow) rowniez sa miastami slaskimi.

Do Slaska nalezala takze #zielonagora

( ͡° ͜ʖ ͡°)

#historia #oswiadczenie #gospodarka #takaprawda
J.....s - Co by bylo, gdyby Slask odlaczyl sie od Polski?

W wielkim skrocie, krain...

źródło: comment_1581413037MniWUWDtUBeJlLqfz5d3XL.jpg

Pobierz
  • 86
Ale co mnie obchodzi Gorny Slask? To jest post o TEORETYCZNYM stworzeniu panstwa, nazwijmy go "Silesia", ktore w jakims stopniu pokrywalyby sie z zarysem granic historycznego slaska w obrebie granic dzisiejszej RP.

@Jud-Suss: Bzdura. Sam powiedziałeś: "kraina historyczna Slaska pokrywa sie z 3 wojewodztwami". Otóż nie, mylisz się - układ województw nie ma nic wspólnego z historyczną krainą Śląska.

Nie obchodzi mnie historia Gornego Slaska, jakies wasz dziedzictwo niemieckie, bo Gorny
@Jud-Suss: Nie mieszaj dolnego Śląska ze Śląskiem. To dwa różne światy! Na dolnym Śląsku mówi się najczystszym językiem polskim. Na Śląsku jest gwara nie język. Tylko warszawa myśli że pod Wrocławiem są kopalnie i ludzie godoją
@wolodia:

Ślązacy są małą mniejszością na własnym terytorium

Ogólnie tak, punktowo nie. Raczej mówiłbym o dużych skupiskach - m.in Rybnik, polska przed wojną część konurbacji. I rozsianej mniejszości gdzie indziej.

część RAŚ ma mentalność nie autonomiczną, ale separatystyczną. Gorzelik akurat jest klasycznym przykładem polonofoba.

Być może, nie obchodziło mnie to nigdy na tyle by się temu ruchowi przyglądać.
@wolodia: @2plus1: Tu macie "polski" Slask z II RP. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obszarowo 2x mniejszy od dzisiejszego wojewodztwa opolskiego.

Ja patrze globalnie, wobec dziedzictwa 1000 lat obszaru, zwanego z lacinskiego Silesia, a nie do Gornego Slaska, ktory istnieje w dzisiejszej formie, bo zwyczajnie zostaly dodane niemieckie tereny

Proste zadanie. Jez do Bytomia. Rozejrzyj sie po architekturze tego masta. Widac, ze bylo do 1945 roku czescia
J.....s - @wolodia: @2plus1: Tu macie "polski" Slask z II RP. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obszarowo 2...

źródło: comment_1581434994DK60X1N2FhlmmmRhTtRrZC.jpg

Pobierz
Tu macie "polski" Slask z II RP. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obszarowo 2x mniejszy od dzisiejszego wojewodztwa opolskiego.

@Jud-Suss: Nie wiem dlaczego uczepiłeś się II RP, nikt tego nie przywołuje w dyskusji.

Ja patrze globalnie, wobec dziedzictwa 1000 lat obszaru, zwanego z lacinskiego Silesia, a nie do Gornego Slaska, ktory istnieje w dzisiejszej formie, bo zwyczajnie zostaly dodane niemieckie tereny

I wytłumaczono Ci, że globalnie, z punktu
Ogólnie tak, punktowo nie. Raczej mówiłbym o dużych skupiskach - m.in Rybnik, polska przed wojną część konurbacji. I rozsianej mniejszości gdzie indziej.

@BartoszBarSeba: Nigdzie nie przekracza to 40%, a i to są pojedyncze powiaty. W dodatku połowa osób deklaruje narodowość śląską jako drugą. Problem leży gdzieś indziej: w jaki sposób manifestuje się śląskość tych osób? Narodowość zadeklarowało 850 tys. osób, używanie gwary w domu deklaruje 530 tys. osób.

Innym problemem jest
@Jud-Suss: przecież PKB województw bierze się z dużej części ze współpracą z resztą kraju. Coś nie chce mi się wierzyć, że państwo Śląsk zachowałoby taki sam wynik gospodarczy po odłączeniu od Polski.
@BartoszBarSeba: Polecam zobaczyć na żywo :) Mnie zachwycił, gdyż w wielu postaciach odnalazłem charakterystyczne cechy, zachowania i poglądy śląskich ujków, ciotek i starzików.

A jest to jedyne przedstawienie, obok "Mianujom mie Hanka" (także z Korezu) i "Piątej strony świata", które tak przedstawia śląską historię i kulturę. Innych szczerze powiedziawszy nie znam.
wolodia - @BartoszBarSeba: Polecam zobaczyć na żywo :) Mnie zachwycił, gdyż w wielu p...
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jud-Suss: państwo polskie bez górników, dla których rok ma 14 miesięcy, a bilans zysków i strat przedsiębiorstwa to #!$%@?? Poproszę z podwójnym serem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Jud-Suss: Po odłączeniu wypad z UE - jako nowe państwo wprowadzić kontrolę graniczną, własną walutę i mennicę, skarbiec państwowy, paszporty, infrastrukturę, policję, straż pożarną, ochronę państwa wraz z zabezpieczeniem cyfrowym, placówki dyplomatyczne, reatyfikować wszystkie porozumienia od drugiej wojny światowej, a i starać się o wstąpienie do ONZ, WHO i wiele innych. Nie zapomni o NATO. Pierwsze to po odłączeniu państwa ościenne będą się ślinić na nowy łakomy kąsek w tym Polska.