W wielkim skrocie, kraina historyczna Slaska pokrywa sie z 3 wojewodztwami:
- dolnoslaskim (ludnosc 2,9 mln mieszkancow, powierzchnia 19946 km2) - opolskim (ludnosc 0,985 mln mieszkancow, powierzchnia 9411 km2) - slaskim (ludnosc 4,525 mln mieszkancow, powierzchnia 12333 km2)
Po zsumowaniu, dzisiejsze panstwo Slask, po zjednoczeniu trzech wojewodztw, liczyloby okolo 8,4 miliona mieszkancow (mniej wiecej tyle co Szwajcaria) i 41690 km2 powierzchni (znow bardzo podobnie do Szwajcarii)
Bezrobocie wynosiloby okolo 5%, a PKB w okolicach 118,5 miliardow USD (dane za rok 2017) - dla porownania Wegry mialy w 2017 roku 139 miliardow USD.
W 2017 roku PKB Polski (w cenach biezacych) wynosil 1 bln 988 mld zl. PKB Slaska stanowiloby 22,6% PKB calej Polski, wiec odpowiednio 449 mld zl.
PKB na mieszkanca w Polsce w 2017 roku wynosilo 51800zl, PKB na mieszkanca w nowym pantwie slaskim wynosiloby 53400zl.
Stolica historyczna Slaska jest #wroclaw drugim najwiekszym miastem sa #katowice
"Malym" problemem jest fakt, ze terytorium Slaska historycznego lezy dzis takze w Czechach i w Niemczech. Takie miasta jak czeska Ostrava (300 tys mieszkancow, tyle co Katowice) i niemieckie Goerlitz (56 tys mieszkancow) rowniez sa miastami slaskimi.
@bardzospokojnyczlowiek: PKB jest w perspektywnie powstawania nwego panstwa za niskie. Trzeba pamietac, ze Warszawa ma wysokie PKB, poniewaz jest skupiskiem biznesu w Polsce. Jestem przekonany, ze po secesji Slaska Wroclaw, Opole i Katowice zostalyby olbrzymi zatrzyk finansowy w postaci inwestycji wielkich miedzynarodowych koncernow, jak to ma miejsce w scentralizowanej Polsce.
@Jud-Suss: Jeśli to państwo miałoby bazować na historycznym Śląsku, odpadła by spora część obecnego woj, śląskiego i kawałek dolnośląskiego. Takie miasta jak Sosnowiec, Zgorzelec czy Częstochowa.
Jestem przekonany, ze po secesji Slaska Wroclaw, Opole i Katowice zostalyby olbrzymi zatrzyk finansowy w postaci inwestycji wielkich miedzynarodowych koncernow, jak to ma miejsce w scentralizowanej Polsce.
@myzael: Jak widzisz, moje zalozenia opieraja sie tylko na polaczeniu 3 polskich wojewodztw, wiec nie jest to idea na odbudowie panstwa slaskiego wedlug historycznego zarysu. Wojen o Goerlitz czy Ostrave nie bedzie. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Jud-Suss: Z waszymi władzami lokalnymi, które od lat patrzą daleko w przyszłość, maja ogromne poczucie lokalnego patriotyzmu, brakiem głębi strategicznej i państwowego know how, wróżę maksymalnie bycie taka gorsza wersja Czech. Kraju krańcowo skorumpowanego, w którym może i żyje się całkiem niezłe ale tylko dlatego ze jest się niemiecka wytworna. A jak ktoś ma pełna kontrole nad twoja gospodarka (a alternatyw do bycia niemiecka montownia nie macie), to będzie okrutnie
@Jud-Suss: Pomysł bardzo ciekawy, aczkolwiek jestem zdumiony, że Tobie jako przedstawicielowi lewicowych poglądów taki wpis przeszedł przez gardło. Polecam poczytać FP: Wolny Dolny Śląsk. Można zaznajomić się z przemyśleniami dotyczącymi właśnie odłączenia Dolnego Śląska od Polski, różnymi statystkami etc.
Np. poniższa grafika przedstawia, że faktycznie do Szwajcarii jest nam po drodze (z tego ekonomicznego punktu widzenia z przymrużeniem oka) zważywszy na fakt, że WBK odprowadza bardzo duże podatki.
@fredperry: Naturalnym chyba jest, że takie nazwijmy to zabiegi autonomiczne są bliższe myśleniu prawicowemu niż lewicowemu prawda? A jak widać OP wypowiada się nader pozytywnie, stąd ta sprzeczność. Jednak trzeba przyznać Ci racje, że oczywiście rozmyślać możemy o wszystkim bez względu na światopogląd. Tego nikomu nie zabraniam. ;)
Panie jak była propozycja żeby wzmocnić samorządy to podniósł się kwik że to nowe rozbiory, sama autonomia Śląska by spowodowała zamieszki a co dopiero separacja xD
@Domciu: Moze zle mnie odebrales. Nie jestem skrajnym lewicowcem, jestem centrowcem o lewicowej wrazliwosci na krzywde ludzka (stad moje posty przeciwko przemocy na tle ksenofobicznym czy homofobicznym). Jednoczesnie irytuje mnie ludzka bezradnosc i biernosc zawodowa. Uwazam, ze kazdy jest kowalem swojego losu i zamiast plakac, ze jeden ma wiecej, a drugi mniej, trzeba z---------c. A pomoca powinna byc wedka, zamiast transz socjalnych.
Fajna zabawa, ale jeden element mi nie pasuje. Dlaczego Dolnoślązacy, a przede wszystkim Wrocławianie, chcieliby przyłączyć się do państwa Śląsk? Czy przypadkiem większość z nich to nie potomkowie przesiedleńców i przybyszy z różnych stron Polski bez związku z regionem?
W wielkim skrocie, kraina historyczna Slaska pokrywa sie z 3 wojewodztwami:
- dolnoslaskim (ludnosc 2,9 mln mieszkancow, powierzchnia 19946 km2)
- opolskim (ludnosc 0,985 mln mieszkancow, powierzchnia 9411 km2)
- slaskim (ludnosc 4,525 mln mieszkancow, powierzchnia 12333 km2)
Po zsumowaniu, dzisiejsze panstwo Slask, po zjednoczeniu trzech wojewodztw, liczyloby okolo 8,4 miliona mieszkancow (mniej wiecej tyle co Szwajcaria) i 41690 km2 powierzchni (znow bardzo podobnie do Szwajcarii)
Bezrobocie wynosiloby okolo 5%, a PKB w okolicach 118,5 miliardow USD (dane za rok 2017) - dla porownania Wegry mialy w 2017 roku 139 miliardow USD.
W 2017 roku PKB Polski (w cenach biezacych) wynosil 1 bln 988 mld zl. PKB Slaska stanowiloby 22,6% PKB calej Polski, wiec odpowiednio 449 mld zl.
PKB na mieszkanca w Polsce w 2017 roku wynosilo 51800zl, PKB na mieszkanca w nowym pantwie slaskim wynosiloby 53400zl.
Stolica historyczna Slaska jest #wroclaw drugim najwiekszym miastem sa #katowice
"Malym" problemem jest fakt, ze terytorium Slaska historycznego lezy dzis takze w Czechach i w Niemczech.
Takie miasta jak czeska Ostrava (300 tys mieszkancow, tyle co Katowice) i niemieckie Goerlitz (56 tys mieszkancow) rowniez sa miastami slaskimi.
Do Slaska nalezala takze #zielonagora
( ͡° ͜ʖ ͡°)
#historia #oswiadczenie #gospodarka #takaprawda
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@Jud-Suss: xD
@Jud-Suss: albo wprost przeciwnie
Np. poniższa grafika przedstawia, że faktycznie do Szwajcarii jest nam po drodze (z tego ekonomicznego punktu widzenia z przymrużeniem oka) zważywszy na fakt, że WBK odprowadza bardzo duże podatki.
Panie jak była propozycja żeby wzmocnić samorządy to podniósł się kwik że to nowe rozbiory, sama autonomia Śląska by spowodowała zamieszki a co dopiero separacja xD
A odnosnie Slaska, to tylko zabawa, moja prognoza
Fajna zabawa, ale jeden element mi nie pasuje. Dlaczego Dolnoślązacy, a przede wszystkim Wrocławianie, chcieliby przyłączyć się do państwa Śląsk? Czy przypadkiem większość z nich to nie potomkowie przesiedleńców i przybyszy z różnych stron Polski bez związku z regionem?