Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego wpisu POPRZEDNI EKSPERYMENT
Tak jak ostatnio mięso w lodówce ustawionej na 1-2C, zapakowane w worki ze specjalnej membrany która pozwala mu "oddychać", dzięki czemu mięso pozbywa się wody a nic nie przedostaje się do niego. Mięso kurczy się, nabiera smaku przez procesy które w nim zachodzą, jest lepsze niż świeżo kupione.
Tym razem chcę sprawdzić czy tania wołowina będzie smakować lepiej po sezonowaniu, dlatego z lewej strony rozbratel 2,5 kg (49 zł w Makro), obwiązany sznurkiem kuchennym żeby nadać kształt stekom. Z prawej antrykot rasy limousine 3 kg, bardziej żeby podnieść walory smakowe, bo steki z rasy limousine świeżo smażone i tak już dobrze smakują.
Tym razem 35 dni, a nie 60 jak poprzednio, ponieważ po 60 dniach smak był za intensywny i nie wszystkim smakował.
To całe bawienie może dla niektórych wygląda na stratę czasu, ale próbuję podnieść walory smakowe taniego mięsa o poziom wyżej ()

#jedzzwykopem #gotujzwykopem
passa_bola - W nawiązaniu do tego wpisu POPRZEDNI EKSPERYMENT 
Tak jak ostatnio mięs...

źródło: comment_n7zn96bkTrRmy1NtMD7MUhgKxaYGFdEX.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@passa_bola: Nice, ja właśnie jestem jego wielkim fanem i przestrzegam jego wytycznych. Za jakieś 3 tygodnie będe robił właśnie ten mostek. Jakiego drewna używałeś? Ja na pewno bede używał jabłoń/olcha/dąb,a jeśli mi się uda załatwić to też wiśnia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz