Wpis z mikrobloga

Japońskie bułeczki na zaczynie tanzhong (ʘʘ)

To moje nowe odkrycie i jestem zachwycony efektem. Dzięki metodzie tanzhong pieczywo jest niezwykle puszyste, sprężyste i dłużej zachowuje świeżość. Zastosowane tutaj zaparzanie mąki jest i znane w naszym piekarnictwie lecz nieco zapomniane na rzecz sztucznych wspomagaczy.

Jeśli macie ochotę na takie bułeczki to komentarzu podaje przepis.

#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski
Tryggvason - Japońskie bułeczki na zaczynie tanzhong (ʘ‿ʘ)


To moje nowe odkrycie i ...

źródło: comment_RLmFMDLRxywwG0eEGfPgex2cuycR22Tv.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Rozczyn ze świeżych drożdży: 18g drożdży, 60 ml letniego/ciepłego mleka, 2 lyzki mąki, łyżka cukru.
Drożdże kruszyny do wysokiej szklanki, dodajemy cukier i mąkę, mieszany. Dolewamy mleko, intensywnie mieszamy aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczka, odstawiamy w ciepłe miejsce (np przy kuchence) na jakieś 10-15 min do wyrośnięcia.
  • Odpowiedz