Aktywne Wpisy
Exit99 +23
Ja pierdole ale złapałem dola. Od 2 lat chodze na silownie, wiecie diety itp. Efekty są ogromne. Do tego dbam o wlosy I zarost. Moja wada jest niski wzrost 170 cm i brak gęstych włosów. No ale myslalem ze nadrobię silka I innymi rzeczami.
Lvl 24, mieszkam z 4 wspollokatorami. 3 laski i 1 chlopak. Wszyscy w podobnym wieku. Ja próbuje do tych dziewczyn zagadywać i nic olewają mnie. A do tego
Lvl 24, mieszkam z 4 wspollokatorami. 3 laski i 1 chlopak. Wszyscy w podobnym wieku. Ja próbuje do tych dziewczyn zagadywać i nic olewają mnie. A do tego
Folmi +5
Zachorowałem, dostałem zwolnienie na 2 tygodnie (trochę na wyrost bo nie wiedziałem jak długo będę chorował), po tygodniu wyzdrowiałem, więc wróciłem do pracy. Pytam HR co z tym fantem zrobić. Oni że spoko, mogą mi anulować tydzień chorobowego w systemie, ale żebym uważał przez ten ostatni tydzień, bo nie będę miał ubezpieczenia przez ten tydzień jak jestem oficjalnie chory (w sensie gdybym np. miał wypadek w drodze do pracy, ale i tak
W poprzednim wpisie dostałam dużo takich pytań.
Na samym początku zaznaczę, że sama jem mięso, ale w bardzo ograniczonych ilościach (raz na tydzień-dwa) i wpis nie ma na celu zmuszać nikogo do wegetarianizmu, ale zachęcać do ograniczenia mięsa.
1.Działania związane z hodowlą zwierząt powodują w sumie ok. 18% całkowitych emisji gazów cieplarnianych, za jakie odpowiada nasza cywilizacja. Jest to jednocześnie 50% emisji związanych z rolnictwem, leśnictwem i zmianami użytkowania terenu (prawie 80% emisji rolniczych). Jest to odsetek porównywalny lub wyższy niż emisje z transportu.
2.Hodowla zwierząt odpowiada za znaczącą – bo aż 35-40% – część całkowitych antropogenicznych emisji metanu.
3. Ssaki hodowlane stanowią 60% wszystkich ssaków, 70% ptaków stanowi drób. Przyczyną jest sztuczne zapładnianie.
4. Produkcja 1kg wołowiny zużywa 100-200 razy więcej wody niż produkcja 1kg żywności roślinnej.
5.Przemysł mięsny odpowiada w głównej mierze za zanieczyszczenia wód.
6. W latach 1990-2005 produkcja wołowiny odpowiadała za 71% deforestacji Ameryki Południowej.
7. 3/4 światowych stref połowowych jest nadmiernie eksploatowana. Według badań, do 2048 roku będziemy mieć oceany bez ryb. W trakcie połowów na każde 0.5kg ryby przypada 2kg niechcianych gatunków (np. delfiny, żółwie morskie), które zabija się "przypadkowo".
8. 1/3 wszystkich ziem uprawnych zajmują uprawy roślin paszowych.
Jest tego dużo, dużo więcej, przytoczyłam tylko te przykłady, o których najwięcej się mówi.
Linki ze stron, na które się powołuję:
Produkcja wołowiny a deforestacja
Przyczyny wylesiania brazylijskiej Amazonii
Liczba bydła hodowlango
Przemysł mięsny a emisja gazów cieplarnianych
Problemy z oceanami
Ziemie uprawne dla zwierząt hodowlanych
#ekologia #ciekawostki
@wioseneczka: w głownej mierze odpowiada za produkcje mięsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
co mialas na mysli?
https://wateractiondecade.org/2017/12/09/water-pollution-from-and-to-agriculture/
@wioseneczka: Dlatego kilogram mielonej wołowiny w biedrze kosztuje 25pln/kg a najtańsze wegańskie burgery 40pln/kg. Tak samo mleko - krowie 2,5pln/l, sojowe 8-9pln/l.
Szkoda, że taki biznes robią na tym. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Niemniej jednak jak zaczynałam się interesować weganizmem (jakiś 2011 rok) to w sklepach nie było 10% rzeczy, które są oferowane teraz, szczególnie w małych miastach. Znalezienie tofu czy innego mleka roślinnego niż sojowe z proszku graniczyło z cudem.
Dlatego jestem dobrej myśli, im więcej osób będzie kupować roślinne wynalazki, tym tańsze i bardziej dostępne się
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Jak liczą zużycie wody, cała dokumentacja: http://www.fao.org/3/ca5685en/ca5685en.pdf
Napisałam to na samym początku i dzban dalej nie umie przeczytać - nie chodzi mi o całkowite wyeliminowanie mięsa tylko OGRANICZENIE.
Dzienna konsumpcja pozywienia i wody: krowa vs czlowiek
Bio-vege marża 10 000% dlatego zostaję przy rybach i mięsie.
Komentarz usunięty przez moderatora
@wojtoon: żeby było jasne z kim rozmawiam, uważasz też, że wielokrotnie udowodniono związek autyzmu ze szczepionkami?
@dildo-vaggins: średni plon ziemniaków z hektara to 50 ton, w porywach do 60 ton, dla 50 ton daje to 1780 kg ziemniaków na rok na osobę. Co daje prawie
@Rewo96: nie uda się, Chiny się bogacą I jedzą coraz więcej mięsa. Amerykanie nie wyobrażają sobie dnia bez mięsnego posiłku.
Ameryka Południowa i Afryka zaraz dołączy do krajów 2 świata gdzie mięso na co dzień jest normalnym wyborem.
Wzrost populacji i zachodni tryb życia nie spowoduje zmniejszenia emisji w żadnym stopniu. Konsumpcjonizmu nie da się zatrzymać, bo opiera się na nim cała zachodnia gospodarka.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Przecież mówię o globalnym problemie, nawet wspominam we wpisie o lasach Amazonii, przeczytałeś to w ogóle? XD
kury 19 mld, świnie 2 mld
W samych stanach, w ciągu każdej minuty 3.5 mld kg jest wydalane
Zawsze jak czytam te internetowe wyniki zbiorów to się zastanawiam gdzie takie osiągają.
To co piszesz o niszczeniu środowiska uprawami jest prawdą. Tyle, że dla
@dildo-vaggins: obrazek nie ma polskich napisów tylko angielskie, więc chyba można się domyśleć, że chodzi o warunki w USA.
W Polsce plony są oczywiście niższe, ale też automatycznie trzeba dużo większego areału by wyżywić zwierzęta.
@wojtoon:Człowiek staje się takim wulgarnym prymitywem w dorosłości czy wyniosłeś to z domu?
I żeby nie było - próbowałem być wege, ale przy obecnym trybie życia zbyt dużo czasu zajmuje robienie wymyślnych potraw z wymyślnych składników (często bardzo
@wioseneczka: widać @wojtoon zaorał cię bo usunęłaś jego komentarze zamiast je zostawić i jedynie odpowiedzieć na jego argumenty (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
@dildo-vaggins: masz źródła ze stron naukowych, poza tym wybierałam te argumenty, które przedstawia więcej niż jedna strona.