Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ruffio: tak z czystej ciekawości bo się na tym nie znam. Wyroki w Polsce chyba niewiele tutaj znaczą nie? Nie mamy prawa precedensu jak w USA. Chyba, że jestem w błędzie to prosiłbym o wytłumaczenie
@kuzyn97: to zależy od umowy, są takie gdzie płacisz abonament za terminal + procent od płatności. Generalnie to gadanie wykopków z #!$%@? do operatorów terminalu to jest śmieszne bo nikt nie zabierze terminalu z takiego sklepu bo jeszcze tego samego dnia pojawi się tam terminal innej firmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żaden przepis o tym nie mówi.

@Krupier: Mówi:

Kwestie te reguluje m. in. nowelizacja Dyrektywy Parlamentu Europejskiego (Payment Services Directive) obowiązująca w Polsce od 20 czerwca br. – tłumaczy Wirtualnej Polsce eService.

Zgodnie z nią obowiązuje zakaz obciążania posiadaczy kart dodatkową opłatą i obowiązek akceptowania płatności kartą na dowolną kwotę transakcji.
@khazaddum: U nas to bank narzuca minimalną płatność od 1 zł na umowie, żeby pobrać normalnie prowizje. Także te 2 zł to nie koniecznie wymysł właścicieli, wiadomo że 20 zł to już jego wymysł ;)
zgłaszałem ze 2 razy i #!$%@? z tym zrobili

@rdy: Zgłoś to do VISA, napisz że zgłaszałeś kilkukrotnie do operatora i to olali. Oni ich doprowadzą do porządku, bo jest to działanie niezgodne z prawem.
ależ oczywiście że może, w pewnych sytuacjach ma do tego prawo, np gdy nie ma pieniedzy na wydanie reszty.

@Mrbimbek: Ale płacąc kartą chyba reszty nie wydaje, bo pobiera dokładnie tyle ile towar kosztuje. Podstawą odmowy może być np. to, że pijany klient chce kupić piwo. Nie może być to, że za piwo chce zapłacić kartą.
@khazaddum: Wprost nie jest to napisane w regulaminie, ale firma która podpisała umowę na udostępnienie terminala ma zapis który informuję że nie ma minimalnej kwoty płatności jaka może/musi być zapłacona korzystając z terminala, a jak zwracasz uwagę kiedy ktoś mówi że płatność od jakiejś kwoty to zazwyczaj słyszysz że to szef/owa tak ustalił/a a oni tam tylko pracują, muj kraj taki piękny...
@pierwszy_w_tyl: W urzędzie można, bo wprowadzili odpowiedni przepis do tego. W sklepach to nie obowiązuje.

Sytuacja uległa zmianie od dnia 1 stycznia 2016 roku. Nowe przepisy Ordynacji podatkowej, wprowadzają możliwość przeniesienia kosztów opłat i prowizji za płatność w terminalu na posiadacza karty płatniczej (art. 60 par. 2a).
@Camis: generalnie chodzi mi o to, że te wszystkie przepisy są generalnie nie respektowane może faktycznie nie można pobierać opłat dodatkowych, może faktycznie nie można ustalać limitu płatności ale każdy ma to w dupie bo woli mieć swój terminal w miejscu gdzie ktoś tych zasad nie respektuje bo jeżeli on go zabierze to ktoś inny będzie mieć tam terminal
ale każdy ma to w dupie

@pierwszy_w_tyl: Takie coś należy zgłaszać, ja zgłosiłem i w 3 sklepach kartka zniknęła. Jak nie podziała do operatora płatności to zgłaszamy do VISA albo MasterCard. Wtedy już na pewno podziała, oni się nie cackają z operatorami.
@Camis: czyli świeża sprawa, zmieniło się, nie miałem o tym pojęcia, dzięki za info!

Aczkolwiek mi by się nie chciało bawić w zgłaszanie takich rzeczy. Wolę głosować portfelem, jeśli by mi to przeszkadzało to po prostu w danym sklepie bym nie kupował.