Wpis z mikrobloga

Jaki router pod domową sieć?
światłowód, gigabit, nas, komp, 10 urządzeń?
do tej pory mam tp-linka chyba wr 1043 i jestem dość zadowolony, ale jest już stary a stare tplinki mają zwiechy i fanaberie.
wi-fi mało istotne bo będą AP
lubię tp-linka przez łatwość konfiguracji - próbowałem asusa czy d-linka i jest to dla mnie droga przez mękę
mikrotiki mają chyba dobre opinie, ale nie wiem jak z intuicyjnością - potrzebuję zaledwie nadawanie stałych ip urządzeniom, w przyszłości ewentualne vpn
#komputery #siecikomputerowe #router #tplink #mikrotik
niegwynebleid - Jaki router pod domową sieć?
światłowód, gigabit, nas, komp, 10 urzą...

źródło: comment_3kxLCOTzNs6f7Can6kcgEbXrRhT1GFec.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niegwynebleid: Mikrotikowi to daleko od intuicyjności (przynajmniej dla osoby o podstawowej wiedzy sieciowej). Najwydajniejszym rozwiązaniem nie obciążającym aż tak budżetu byłby jakiś Edgerouter od Ubiquiti. Pytanie jakie łącze? Jaki budżet?
  • Odpowiedz
@NashBridges: mieczysław ma swoje wady i ma swoje zalety. za taką kasę ciężko dostać cokolwiek zbliżającego się do niego. no i konfigurujesz, odpalasz, zapominasz

edgerouter to druga opcja

BTW
mam tych mietków kilkanaście (od starych 433 do 1009) - są nudne do bólu - odpalone chodzą, od czasu do czasu soft podnoszę jak pacze jakieś dadzą na dziury.
  • Odpowiedz
@NashBridges: no właśnie!
wadą ubi jest jednak pojawiająca się od czasu do czasu podtaność, które bywają łatane dopiero jak szambo wybije, choć uczciwie trzeba przyznać, że dotyczy to głównie WIPsów
  • Odpowiedz
Większe obciążenia raczej lecą pomiędzy NAS a kompem i TV

@niegwynebleid: to trzeba kupić zarządzalny switch z agregacją a nie pastwić się na routerem...

router ma rutować a switch switchować
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: zerknij sobie na Youtube na recenzję Edgeroutera i Mikrotika i sprawdź w którym ekosystemie zarządzanie urządzeniem bardziej Ci pasuje. Ja i tak obstawiam, że dla normalnego usera lepszym wyborem jest Edgerouter bo większość rzeczy dużo łatwiej sobie wyklikać, menu jest proste, ustawienie QoS jest bardzo proste a wydajność nie do przebicia.
  • Odpowiedz