Wpis z mikrobloga

Hej, mam problem z #java #springboot.
Otóż zbudowałem aplikację, która komunikuje się z serwerem SQL Microsoftu w wersji 2008.
Lokalnie na Windowsie i zdalnym serwerze SQL działa uruchamiane w kontenerze.
Na serwerze z windowsem + tomcat 8.5 też komunikacja śmiga ale niestety nie jest to serwer na tą aplikację.

Postawiona została docelowa maszyna na CentOS 8 i do tego Tomcat 9 z OpenJDK, wszystko śmiga poza połączeniem z bazą danych, podczas uruchomienia otrzymuję exception
com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerException: The driver could not establish a secure connection to SQL Server by using Secure Sockets Layer (SSL) encryption. Error: "Server chose TLSv1, but that protocol version is not enabled or not supported by the client.",
którego niestety nie mogę pokonać.
Próbowałem mvn package -Djdk.tls.client.protocols=TLSv1 ale to nie pomogło. Kombinacji pewnie nie wszystkich z connection string też.
Czego mogę jeszcze spróbować?
  • 8
@globalbus zgadzam się, u mnie w firmie wszyscy mają pełno w porach jak trzeba coś robić na serwerze produkcyjnym (wg zasady działa nie ruszaj, dostosuj się). Z miłą chęcią podejdę do tematu aktualizacji, kiedyś słyszałem o tym, że zalecane jest odejście od TLSv1. Po aktualizacji mam nadzieje pozytywnie zakończonej będę oglądał bladych ludzi przez kilka dni.