Wpis z mikrobloga

@Laargoo: yeap i zaraz pod tym jest komentarz:

Drobne sprostowanie. To aplikacja nagrywa. Kierowca nie ma na to wpływu. Funkcję uruchomiono po kilku przestępstwach dokonanych przez kierowców na pasażerach(kach).

W Chinach "prywatnosc" nie jest zadna wartoscia i wrzucanie takich postow nie ma najmniejszego sensu, bo to tylko pokazuje, ze staramy sie przyrownac nasze, zachodnie wartosci do ich, chinskich wartosci. Zabiera sie prywatnosc na rzecz bezpieczenstwa - tak robia podobnie w
  • Odpowiedz
@Laargoo jeszcze warto dodać, że to żadna tajemnica, aplikacja wyraźnie cię o tym informuje po pierwszym uruchomieniu i musisz wyraźnie zaznaczyć, że się na to zgadzasz. Jak nie chcesz to nie musisz korzystać z DiDi. Możesz jechać taksówką z ulicy czy tam trolejbusem.
Jak zwykle robienie afery z d--y :)
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: Jaka afera? Chyba za dużo wykopu. Raczej kwestia do zastanowienia czy tak ma wyglądać współczesny świat. I nie wiem czy to takie proste żeby zmienić środek transportu. W londynie przecież i metro i autobusy są monitorowane. Nie słuchają co mówimy ale to wie co wymyśla za kilka lat.
  • Odpowiedz
@Laargoo: poszukalem troche i okazalo sie, ze ten wpis na twitterze jest dosc mocna manipulacja, bo nie tlumaczy ogromne czesci calej historii i zaczyna w punkcie, gdzie nagle zachodnie media sie zlatuja i maja bol d--y o prywatnosc.

Info z wikipedii:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%83%91%E5%B7%9E%E7%A9%BA%E5%A7%90%E6%89%93%E8%BD%A6%E9%81%87%E5%AE%B3%E6%A1%88

W skrocie: byla sobie dziewczyna, zamowila Didi, przyjechal koles, zabral ja w odludne miejsce, zgwalcil, a nastepnie zabil po czym sam skoczyl z mostu i zabil sie. Byl to spory skandal
  • Odpowiedz
@Zhukov: Nie bronie ale po 1 to Twitter więc trzeba się zmieścić w znakach. Po za tym skoro dziennikarz jest ze świata zachodniego to przedstawia to z naszej perspektywy. Rozumiem też że wprowadzono to z jakiegoś powodu. Ale czy to słuszne to mam wątpliwości. Przecież mimo monitoringu ludzie popełniają różne zbrodnie. Ja na przykład nie koniecznie chciałbym jeździć takim autem.
  • Odpowiedz
Twitter więc trzeba się zmieścić w znakach

@Laargoo: prawda, ale wtedy dodaje sie kolejna czesc w komentarzach. Typ nie dodal nic innego + pierwszy komentarz wytknal juz pierwszy blad. Typ jest z polskiego radia, a nie umie skleic paru zdan w twittcie bez jednego bledu.

Ja na przykład nie koniecznie chciałbym jeździć takim
  • Odpowiedz