Wpis z mikrobloga

• 1138
Dzisiaj mija rok odkąd zostałam obywatelem brytyjskim :)

Co mi daje brytyjskie obywatelstwo?

-prawo do życia/pozostania w UK bez żadnych ograniczeń - nie muszę się martwić o ciągle zmieniające się prawo imigracyjne, różnego rodzaju SS czy PSS
-prawo do korzystania ze świadczeń/usług typu: NHS, emerytura, studia itd bez ograniczeń
-zero ograniczeń jeśli chodzi o pracę - żadne pokazywanie pozwoleń na pracę, wiz, SS czy PSS
-niektóre stanowiska/pozycje są dostępne tylko dla obywateli brytyjskich (stanowiska rządowe, MI5 itd)
-prawo do głosowania w każdych wyborach
-sprawniejsze przejście przez kontrolę po przylocie do UK (podejrzewam że po Brexicie będzie osobna kolejka dla British nationals)
-wjazd bezwizowy do Australii, Kanady, Nowej Zelandii itd
-automatyczne brytyjskie obywatelstwo dla moich dzieci bez potrzeby pokazywania dowodów na pobyt/pracę 5 lat przed ich urodzeniem
-nie wspominając o lepszym (?) traktowaniu przez innych, gdy wiedzą, że jesteś Brytyjczykiem np za granicą

P.S. Polskie również mam, nie musiałam się zrzekac.

#wielkabrytania #londyn #emigracja #obywatelstwo #chwalesie
Euthymol - Dzisiaj mija rok odkąd zostałam obywatelem brytyjskim :)

Co mi daje bryty...

źródło: comment_nEzSLjxT1uAVx29Xfo5aaOn4Ya9dl2rw.jpg

Pobierz
  • 450
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Euthymol: Zastanawia mnie tylko to dlaczego tym się chwalisz na Polskim forum, chcesz wzbudzić zazdrość czy może oczekujesz ze strony osób, które plują na Polskę aprobaty ? Nie skomentowałbym tego jak by nie było na głównej :)
  • Odpowiedz
traktować jak lokalsa

@Masteriks: Ja zauważyłem co innego, że im niższa klasa społeczna tym szowinizm większy. Obracałem się trochę w międzynarodowym środowisku naukowo-biznesowym i tam nie ma znaczenia taka bzdeta jak narodowość. Chociaż fakt, trzeba wziąć pod uwagę to, że ludzie to li zwierzęta plemienne.
  • Odpowiedz
@Euthymol: Ale teraz tak całkiem serio mieszkałem w szkocji, walii i angli, wciąż mam tam otwarte konta, działalność i centrum spraw życiowych bardziej niż w polsce:

I co do traktowania to współczuję przykrych doświadczeń i kompleksów ale anglików c--j obchodzi jaki masz paszport ¯_(ツ)_/¯ oni tam serio prędzej na p--o pójdą z kimś kto jest sobą niż z marną podróbą anglika, w życiu bym się tam nie przyznał nikomu do
  • Odpowiedz
-nie wspominając o lepszym (?) traktowaniu przez innych, gdy wiedzą, że jesteś Brytyjczykiem np za granicą

@Euthymol: jakieś kompleksy wychodzą, ISIS też chętniej się Tobą zajmie
  • Odpowiedz

lepsze traktowanie za granica itd (chociaż jak czytałeś komentarze to są zgoła odmienne komentarze, ja to widzę)

@Euthymol: jesteś w stanie podać jakikolwiek przykład?
  • Odpowiedz
@Euthymol: Do końca życia będziesz dla nich polką która mówi z polskim akcentem z tą różnicą że zakompleksioną do tego stopnia że wydałaś miesięczną wypłatę na nic nie warty w unii i szengen paszport
  • Odpowiedz
Większość tych panów (bo chyba żadna pani nie hejtowała) oczywiście z tego co widzę głosi poglądy "wolnościowe". To doprawdy smutne, że wydaje się im, że są wolnymi ludźmi wychodząc z założenia: "jeżeli urodziłeś się na tym samym skrawku ziemi co my, to jesteś jednym z nas i nie waż się przez te kilkadziesiąt lat swojego życia tego zmienić, a jak zmienisz, to j---ć cię zdrajco".

@Tywin_Lannister: Ja mam szczerą nadzieję,
  • Odpowiedz
Zastanawia mnie tylko to dlaczego tym się chwalisz na Polskim forum, chcesz wzbudzić zazdrość czy może oczekujesz ze strony osób, które plują na Polskę aprobaty ? Nie skomentowałbym tego jak by nie było na głównej :)

@tachyon89: Poprostu dzieli się informacją. Normalna rzecz wśród normalnych ludzi.
  • Odpowiedz