Wpis z mikrobloga

Dzień dobry współwykopujący! ( ͡º ͜ʖ͡º) Wojtek Razik udostępnił dziś trzeci odcinek swojego kursu C++ od podstaw!
Dzisiaj omawiana jest instrukcja warunkowa! ( ͡ ͜ʖ ͡)

https://youtu.be/CcNz9sIckGI ()

Dodatkowo, Wojtek przedstawia jeden trick wzięty z C++17.

Jest moc! ()

CppPolska - Dzień dobry współwykopujący! ( ͡º ͜ʖ͡º) Wojtek Razik udostępnił dziś trze...

źródło: comment_S2auIxsFyfXwaeDFIkNHyniFjqytFTPW.jpg

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Programowałem kilka lat w C++ i "niech ginie". Nie wiem po co teraz się go uczyć od podstaw skoro zwyczajnie język umiera. Milion sposobów na rozwiązanie problemu i żaden wystarczająco dobry. Nowe, wydajne projekty - tylko Rust, mniej wydajne, ale nadal szybkie - Go.

Najlepiej stan C++ obrazuje prezentacja Herba Suttera https://youtu.be/80BZxujhY38?t=3287. Rok 2018 mędrcy C++ rozważają dodanie do języka słowa kluczowego "interface"...
  • Odpowiedz
kursy programowanie w formie video to rak, traci się na nie kilkukrotnie więcej czasu niż na takie w formie tekstu. Nie szanuje.

@Strus: Nie nieprawda! Takich kursów można realnie słuchać jadąc samochodem/autobusem do pracy/szkoły. Zaczynam doceniać tego typu kursy - tylko mówione, bez prezentacji. Zamiast słuchać audiobooków w drodze na uczelnię można wykorzystać czas na szkolenie z IT.

Tego typu kursy nie zastąpią realnego programowania ale jak masz już jakąś
  • Odpowiedz
skakanie po materiale jest MEGA łatwe, tak samo jak w książkach są tam spisy treści

@wujek_stiopa: xDDDDD Niby jak chcesz łatwo przeskoczyć np. 10 zdań wstecz? Musisz dziubać po pasku przewijania i liczyć na łut szczęścia, że trafisz na odpowiednią sekundę. A tak wzrokiem ogarniasz całą stronę i widzisz od razu gdzie co jest. Film jest MEGA niewygodny pod tym względem.
  • Odpowiedz
Programowałem kilka lat w C++ i "niech ginie". Nie wiem po co teraz się go uczyć od podstaw skoro zwyczajnie język umiera. Milion sposobów na rozwiązanie problemu i żaden wystarczająco dobry. Nowe, wydajne projekty - tylko Rust, mniej wydajne, ale nadal szybkie - Go.

@nalik: Niestety masz 100% racji. Choć jakby się zastanowić to nie powinienem pisać "niestety", tylko "naszczęście". C++ powstał kilkadziesiąt lat temu i nijak nie przystaje do
  • Odpowiedz
@m0rgi: w podlinkowanym filmie jest spis treści w komentarzach. Dodatkowo jest podzielony na krotkie tematyczne fragmenty. Mozna latwo przejść do zagadnienia które nie do konca zrozumiałeś ...
Oczywiście że dokumentacja jest istotna, ale kto powiedzial ze film na YouTube ma byc jedynym źródłem wiedzy ?
Wydaje mi się , że najgorsze w zdobywaniu wiedzy jest bycie dogmatycznym i twierdzenie, że jest jakaś jedyna dobra droga nauki. (nie wspominając o tym,
  • Odpowiedz
@adam-mirkowski: 99.99% jutuba to nie jest wartosciowy kontent, w gruncie rzeczy pewnie ponad polowa to kontent szkodliwy i niebezpieczny. Ale ka$$$$$a leci wiec nikt nie narzeka..

Generalnie mamy ostatnio wysyp kursow programowania C++ na jutubie, nie mam pojecia dlaczego moze ktos wie?

1) - wykopkowy Wojciech Razik: https://www.youtube.com/user/wojciechrazik
2) - Poeta Kodu (2 tygdonie temu): https://www.youtube.com/watch?v=jla3qEnAFx0 / uzywa VS Code , do tego jeszcze jakis edytor online ktorego nie
  • Odpowiedz
@joannadeli: To, że na youtubie 99,99 % kontentu nie jest wartościowa to Twoja subiektywna opinia to pierwsza sprawa. A kasa leci bo ktoś to ogląda więc jest to dla niego wartościowy kontent na szczęście Twoja opinia się tu nie liczy. Poza tym umówmy się, że Wojtek raczej nie zarobi nawet stawki godzinowej programisty za ten film więc co Cię to tak boli?
  • Odpowiedz
@Ingvarr100th: slack za nic nie płaci, to po prostu zachęcenie "jak masz jakieś pytania, nawet te najprostsze, wejdź na slacka bo łatwiej na nie odpowiedzieć". Slack tylko dlatego, że największa społeczność C++ gromadzi się wokół slacka, discord C++owy jest parę rzędów mniej popularny. Nie ma innego powodu wyboru slacka.
  • Odpowiedz