Wpis z mikrobloga

Tak wygląda wiązka lasera skierowanego w niebo z perspektywy samolotu. Małego lasera, który można kupić w sklepie za kilka złotych! Tego typu sytuacja zdarzyła nam się kilka razy, a ostatnio w 2018 roku podczas nocnego lotu nad Wrocławiem do albumu POLAND ON AIR, kiedy to ktoś celowo próbował nas oślepić. Nie przewidział jednak, że na pokładzie samolotu znajduje się specjalista od nocnych zdjęć z powietrza z profesjonalnym sprzętem :)

Często rozmawiamy na ten temat z pilotami i wiemy, że tego typu sytuacje zdarzają się niestety cyklicznie. Na podstawie poniższych zdjęć mogliśmy dokładnie ustalić nie tylko adres, ale nawet okno, z którego świecił laser.

Sprawa została zgłoszona do Urzędu Lotnictwa Cywilnego, skąd trafiła na policję, a sprawca usłyszał zarzuty. Podczas regularnych lotów pasażerskich bardzo trudno jest ustalić lokalizację "lasernika", dlatego sprawa zazwyczaj rozchodzi się po kościach. Mimo, że nam udało się zidentyfikować sprawcę, skończyło się podobnie. Mimo, że ten czyn zagrażał bezpieczeństwu naszemu oraz innych, został zakwalifikowany jako mało szkodliwy społecznie.

Do tej pory o tym nie pisaliśmy, jednak po niedawnym incydencie oślepiania śmigłowca LPR (czyli śmigłowca i załogi, których misją jest ratowanie życia) uznaliśmy, że trzeba uczulać ludzi na ten problem. To nie jest zabawa, a za oślepianie pilotów może grozić do 8 lat więzienia!

Trzymamy kciuki za powrót do zdrowia oślepionego lekarza.

W komentarzu drugie zdjęcie.

#lotnictwo #fotografia #laser #debile
Pobierz m.....s - Tak wygląda wiązka lasera skierowanego w niebo z perspektywy samolotu. Małe...
źródło: comment_4ME9iSeU0v8e5Gzb1wgLMJRnEvZIdeq0.jpg
  • 99
@maciejmargas: chodzi o to, że ostrzegasz z wykrzyknikiem, że to nie zabawa i grozi za to 8 lat, po czym dajesz przykład, że tak na prawdę można się bawić bo nic za to nie grozi ¯\_(ツ)_/¯ po Twoim wpisie mam pewność, że mogę sobie laserkiem świecić bo sądy to śmiech na sali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@JohnRandom: przede wszystkim jest to ryzyko spowodowania nieprzyjemnego lotniczego zdarzenia. Po drugie grozi pozbawienie wolności. Nie wiem, może jakbyśmy nie lecieli dwuosobową Cessną tylko samolotem pasażerskim to faktycznie byłaby jakaś kara. Fakt faktem że po wysłaniu zdjęcia do ULC sprawą zajęła się policja i namierzyli laserownika. Wniosek o umorzenie postępowania sąd otrzymał od prokuratury.
@maciejmargas: nie no, masz rację. Błędnie założyłem, że każde oślepianie jest traktowane jako niska szkodliwość. Trochę #!$%@? że mu się upiekło, tym bardziej że, jak piszesz, zapewne nawet nie wiedział do jak dużego samolotu celuje. Sąd powinien wziąć pod uwagę, że mógł oślepiać pilota dużego samolotu pasażerskiego i profilaktycznie #!$%@?ć go dużą karą
@maciejmargas:

Gratuluję logiki.

ale to nie jest moja logika tylko twoja bo to ty ją wymyśliłeś i napisałeś. Oczywiście idiotyczne zabawy w oślepianie pilotów należy potępiać. Ja jedynie zwróciłem uwagę że kręcicie Małysza jakby nie wiadomo co się stało a w tym konkretnym przypadku pilot "nawet się nie zorientował".