Kraj z dykty, mchu i tektury. Muszę być dziś rano w Warszawie. Lecę w delegacje i mam do złapania samolot Wybieram PKP bo z Krakowa tanio i szybko. Mam do wyboru dwie opcje. 6:26 LAJKONIK z Przemyśla albo 6:32 CHOPIN z czeskiej Pragi. Obydwa kończą bieg w Warszawie. Wybieram LAJKONIKA bo jest w Warszawie 20 minut wcześniej poza tym szansa że na trasie z Przemyśla złapie opóźnienie jest mniejsza niż dla CHOPINA, który jedzie z Czech. Taki c--j. LAJKONIK 36 minut spóźnienia i wciąż rośnie. Zgadnijcie kto siedzi w CHOPINIE po na szybko ogarnął nowy bilet i wypisuje reklamację żeby mu złodzieje oddali za LAJKONIKA. No ja. Dajcie że dwa plusy żebym zdążył na samolot. #polska #zalesie
@dlolb: ale wprowadzasz innych w błąd. Czy naprawdę myślisz, że pięciominutowe spóźnienie pociągu osobowego upoważnia cię do przejazdu pendolino na koszt PKP? Dlaczego piszę o 5 minutach? Bo mają taką samą wagę, jak twoje 40...
I pamiętaj, że niewykonanie usługi różni się od nieterminowego wykonania usługi...
Dokładnie tak jest, tylko musisz mieć tak, że twoja tlk miała przyjechać przed pendolino, a jest opóźniona i przyjedzie po. Tylko
@Assistant_to_the_Regional_Manager: jadąc PKP trzeba sobie zostawić widełki na przesiadek w inny środek transportu minimum 3 godziny a i to czasem nie wystarczy, też miałem taką sytuację, opóźnienie 130min, złapałem jakiś inny pociąg też spóźniony :) i na miejscu byłem dosłownie na styk. Nigdy więcej nie pojadę PKP mając jakąś przesiadke po drodze.
@Assistant_to_the_Regional_Manager BTW, wybór pociągu jadącego z Przemyśla to opóźnienie na własne życzenie w sytuacji gdy rozryta jest cała krakowska średnica i aż po kłaj dostępny jest pojedynczy tor. Dodać do tego remonty na linii E30 w Rzeszowie i cholera wie gdzie jeszcze i jest jak jest.
@Assistant_to_the_Regional_Manager: wystarczyło kupić bilet łączony Kraków -> Warszawa -> ??? gdziekolwiek lecisz dalej - wtedy w przypadku jakiegokolwiek opóźnienia za cała sytuacje odpowiada LOT.
@Shishu: dzień wcześniej to już przesada. Ja zależnie od lotniska jestem 1-2h wcześniej, chyba jedynie w Hong Kongu byłem 4h wcześniej, ale ram to jest strasznie różnie z korkami. Inna sprawa, ze pociąg to u mnie opcja rezerwowa, tylko jakby coś się z autem stało.
@Assistant_to_the_Regional_Manager: Jeżeli uważasz, że spóźnianie się pociągu to powód do szkalowania kraju, to mam nadzieję, że będziesz miał dużo czasu na lotnisku żeby sobie to jeszcze raz przemyśleć.
@Assistant_to_the_Regional_Manager: Ogólnie zauważyłam że te busy z Krakowa to jakoś często się spóźniają. W piątki np. nie opłaca się nawet jezdzic bo 1 godz spoznienia to juz norma, ale zeby brac busa zaraz przed odlotem troche ryzykownie xD
@Assistant_to_the_Regional_Manager: niestety życie uczy, że trzeba zakłądać najgorsze i brać duży margines na opóźnienia. Równie dobrze mógł przyjechać o czasie, ale np. jakiś debil postanowił się zabić na torach i byś stał...
@naprawtagi: Tylko 3 dni wcześniej robaku? Ja jak ostatnio jechałem PKSem z Radomia do Warszawy, to byłem na dworcu tydzień wcześniej z namiotem i kuchenką turystyczną.
@wszystkie_zajete: kolega na pewno da kilka minut robiąc jakąś aferę, może nie pół godziny ale te parę minut może wystarczyć. Gorzej że może @Assistant_to_the_Regional_Manager nie przejść check-in po danej godzinie jednakże sam miałem sytuację że w wyniku długich kolejek check-in w Zurich samolot czekał kilku minut na mnie oraz kilku innych pasażerów.
Komentarz usunięty przez autora
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/bilet/honorowanie-biletow-pkp-ic-w-pociagach-innych-przewoznikow.html
I pamiętaj, że niewykonanie usługi różni się od nieterminowego wykonania usługi...
Dokładnie tak jest, tylko musisz mieć tak, że twoja tlk miała przyjechać przed pendolino, a jest opóźniona i przyjedzie po. Tylko
A jak już koniecznie pociąg, to trzeba było wybrać p--------o startujące z Krk.
@dlolb: poddaję się. Macie rację.
Bo spóźnił ci się pociąg? XDDDDDDDD
Jest million powodów by odczuwać politowanie nad tym polskim chlewem, ale spóźnienie się pociągu nie jest jednym z nich, weź zjedz snickersa
Inna sprawa, ze pociąg to u mnie opcja rezerwowa, tylko jakby coś się z autem stało.
@Assistant_to_the_Regional_Manager: Nie potrzebujesz w tej sytuacji nowego biletu.
@Assistant_to_the_Regional_Manager: Jeżeli uważasz, że spóźnianie się pociągu to powód do szkalowania kraju, to mam nadzieję, że będziesz miał dużo czasu na lotnisku żeby sobie to jeszcze raz przemyśleć.
@wszystkie_zajete: kolega na pewno da kilka minut robiąc jakąś aferę, może nie pół godziny ale te parę minut może wystarczyć. Gorzej że może @Assistant_to_the_Regional_Manager nie przejść check-in po danej godzinie jednakże sam miałem sytuację że w wyniku długich kolejek check-in w Zurich samolot czekał kilku minut na mnie oraz kilku innych pasażerów.