Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista10k #programujzwykopem #python #javascript

Hej Mircy,

Zapisałem sie na kurs programowania w Pythonie.
Nie mam studiow w tym kierunku, ani zadnego doswiadczenia. Jedyne co to - tak z zainteresowania - kiedys postawilem kilka stron w wordpressie, potrafie skladac komputer z czesci, no i wsrod znajomych uchodze za tego co "zna sie na komputerach" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jednak moja ambicja i marzeniem zawsze bylo zostac informatykiem programista. Jest to dobrze platna praca, w mojej perspektywie wygodna i ciekawa. Z bardzo duzym ssaniem na rynku, szczegolnie w Warszawie, gdzie mieszkam.

Powiedzcie mi - czy to ma w ogole sens? Czy po samych kursach, bez szkoly (mam inzyniera magistra, ale kierunek zupelnie niezwiazany) w ogole bede brany pod uwage? Slyszalem ze to mozliwe, bo tak duze jest zapotrzebowanie. Czy to prawda? Prosze o rade (ʘʘ)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adek_sggw: ja też jestem mgr inż, mam w sumie spoko pracę, którą lubię jednak też się uczę programować. Nic szczególnego narazie nie zrobiłem, ale uczę się dla siebie być może w przyszłości bym się przekwalifikował. Uważam, że jakiś bootcamp/kurs to średni pomysł, tego raczej trzeba uczyć się samemu, zagłębiać się krok po kroku. Tylko po pracy niestety jest ciężko się zabierać i brnąć do przodu więc może lepiej okreśłić sobie
  • Odpowiedz
@adek_sggw: jeżeli po kursie zaczniesz chwytać temat i będziesz w stanie pisać własne (nawet bardzo małe) aplikacje to myślę, że śmiało możesz szukać pracy na stanowisku juniora.

Natomiast z doświadczenia wiem, że ludzie bardzo szybko się poddają na etapie pierwszego kontaktu z programowaniem, bo to po prostu nie jest łatwe.
  • Odpowiedz
Większość ludzi, których zapytasz pewnie powie, że nie są potrzebne żadne studia. Bo po co miałbyś im robić konkurencję? Jak już jesteś na kursie, to się ucz z niego spokojnie, znajdziesz jakąś pracę, ale pamiętaj, żeby zrobić studia. Bez nich sufit w IT jest bardzo bardzo nisko. Zarówno pensja będzie miała swój limit, jak i ryzyko wypadnięcia z rynku też jest wyższe. Spokojnie się możesz przygotować z kursów i zacząć pracę, ale
  • Odpowiedz