Wpis z mikrobloga

Całe życie na automacie. Jak się powinno prawidłowo używać sprzęgła aby zmiana biegów była niewyczuwalna.

1. Wbijanie wyższego biegu. Odpuszczam gaz, sprzęgło, wrzucam bieg i puszczam powoli sprzęgło. Kiedy dodawać gazu? Jak napęd jest w pełni załączony czy już w momencie puszczania sprzęgła aby trochę się jeszcze sprzęgło ślizgało?
2. Jak zniwelować efekt szarpania przy dodawania gazu przy niskich obrotach silnika. Powiedzmy wbijam bieg 2, mam niskie obroty, puszczam sprzęgło i chce dodać gazu to szarpie. Powinienem ze sprzęgłem wrzucić 2 bieg jak przy ruszaniu?

#motoryzacja
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ethics: 1. Przy normalnej jeździe, aby zachować dłuższą żywotność sprzęgła - gaz dopiero po puszczeniu sprzęgła.

2. Jak szarpie to znaczy że nieodpowiedni bieg.
  • Odpowiedz
@ethics: 2. Jeśli szarpie to znaczy że albo samochód jest gówniany albo części eksploatacyjne są pozużywane i komputer wariuje przy dodawaniu gazu

Możesz używać sprzęgła chwilowo lub jeździć na wysokich obrotach, nic już na taki shit nie poradzisz
  • Odpowiedz
2. Jeśli szarpie to znaczy że albo samochód jest gówniany albo części eksploatacyjne są pozużywane i komputer wariuje przy dodawaniu gazu

@Lethal_Jelly: Albo oznacza zbyt wczesną zmianę biegu na wyższy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Całe życie na automacie. Jak się powinno prawidłowo używać sprzęgła aby zmiana biegów była niewyczuwalna.

@ethics: musisz zgrać nogi i wyczuć auto. Innej rady nie ma.
  • Odpowiedz
@ethics: musisz wyczuć jakby synchronizację pomiędzy sprzęgłem, a pedałem gazu. Po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła musisz mieć pod drugą nogą przygotowany gaz, by Ci auto nie szarpało. Przede wszystkim zawsze powoli puszczaj sprzęgło, nie tak jak emeryt pod biedronką, że obrotomierz wchodzi na czerwone pole. Każde auto musisz powoli wyczuć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ethics: Przypadek dla benzyny z dosc czulym sprzeglem:
1nka do 3000obr, zeby wrzucic plynnie dwojke musisz dosc sporo odczekac, chodzi o sync tarczy sprzeglowej, dwojka wejdzie nawet bez wciskania sprzegla po tym jak obroty spadna na jakies 2200, musisz sobie obczaic ten idealny moment. Potem na dwojce znowu robisz 3k obr, znowu czekasz na spadek obrotow i musisz trafic w sync. Ogolnie im dalej, czyli 3-4-5, to czas na wrzucenie
  • Odpowiedz
@ethics: 1. Puszczasz gaz, wciskasz sprzęgło, zmieniasz bieg, zaczynasz odpuszczać sprzęgło i zanim skrzynia się zaprzęgli, dodajesz lekko gazu(chyba że masz wyższe obroty to trochę więcej).
  • Odpowiedz