Wpis z mikrobloga

@WuDwaKa: @MakuZo: łącząc w odpowiednich proporcjach mięso, ryby i jaja dostarczasz organizmowi wszystkie niezbędne makro i mikroelementy. A można tak zbalansować ilość poszczególnych składników żeby stworzyć wprost idealne warunki do funkcjonowania. Organizm nie potrzebuje niczego więcej. Taką dietę można ciągnąć spokojnie przez całe życie. Dodam, że im tłustsze mięsa i ryby by wybierał tym lepiej. Zbyt duża ilość białka może być szkodliwa dla nerek i przyspieszać starzenie. Ja bym starał
Taką dietę można ciągnąć spokojnie przez całe życie


@sralpies: Być może można, ale po co się tak katować? Czynnik psychologiczny to jeden z ważniejszych kryteriów dobrej diety.

Zbyt duża ilość białka może być szkodliwa dla nerek i przyspieszać starzenie


@sralpies: Ok. 2g/kg masy ciała jest uznawane za dozwolone przez większość badań, zatem o jakich ilościach mówisz?
A jak się odniesiesz do badań, które wykazały, że regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa zachorowalność na nowotwory złośliwe?


@Mia900:
1. Asocjacja nie dowodzi przyczyny i skutku. Póki co dowodów eksperymentalnych brak.
2. Nawet te asocjacje są tak słabe, że nie warto o nich wspominać, ale przeciętny dziennikarzyna jak widzi +19% relatywnego ryzyka, to aj-waj, mięso powoduje raka. Żeby można było przypuszczać prawdopodobną przyczynowość, te wzrosty ryzyka powinny być na