Wpis z mikrobloga

@pyroxar: szkoda tylko że zarządzanie energią, podpinanie peryferiów (drukarki kiedyś będą działać na linuxie bez godzinnej sesji naprawiania?) i cała masa rzeczy normalnie działających na windowsie leży i kwiczy i będzie nadal to robić bo z punktu widzenia nerda to jest tylko jak chcesz lepiej to se sam napisz lepiej.

I spoko, sam używam linuxa oraz walczę z tymi kompletnie podstawowymi problemami (mint z xfce świeżo po instalacji
  • Odpowiedz
Windows 15s

Linux jak se napiszesz sterownik

@SamBeliar: Trochę zabawne. Na moim przykładzie drukarka HP. Oficjalne sterowniki na windzie drą #!$%@?ę, że tusze się skończyły i nie da się drukować. Otwarte sterowniki pod linuksem - drukuje od pół roku bez żadnego problemu xD
  • Odpowiedz
Szanowny @xetrov, ja swojego canona na Luksusie skonfigurowałem w 15 sekund, za pierwszym razem. Na #windows musiałem instalować sterowniki i podpisywać umowy...

HP u mnie też działało na zasadzie, podłączono, skonfigurowano (przez USB), ale fakt: jest problem z GNU/Linuxem.

Metodą małych kroczków GNU/Linux zwycięży i wyzwoli użytkowników (od cenzury, koncentracji władzy spowodowanych barkiem własności programów i dostępu do kodu źródłowego, braku wolności i prywatności na zamkniętym oprogramowaniu).
  • Odpowiedz
Metodą małych kroczków GNU/Linux zwycięży i wyzwoli użytkowników

@pyroxar: o to własnie chodzi - tak z 99% ludzi ma to w dupie, woli mieć działającą drukarkę niż wolność i grzebanie pół dnia po forach w celu wydrukowania byle dokumentu.
  • Odpowiedz
To niech nie kupują ping pong brothera ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@fervi: no tak, przecież mogę decydować co kupuje firma do której pójdę coś załatwić i muszę im akurat coś wydrukować.

O to własnie chodzi - typowe neckbeardy siedzące całe życie w piwnicy to tylko ułamek społeczeństwa i dobrze to widać po popularności linuxów na desktopie. Mam na PC i na nim nie narzekam bo wszystko mam już odpowiednio skonfigurowane*, ale na laptopie to jest jeszcze niestety nie ten etap gdy można zająć się spokojnie pracą a
  • Odpowiedz