Wpis z mikrobloga

ale linuksowy sterowniki też o tym wie, tylko nie wyświetla żadnego pop-upa bo domyślnie nie ma takiej możliwości.

@wilhelm_wspaniauy: Sprawdzałeś?

Jak Ci się całkiem skończy tusz to się dopiero o tym dowiesz jak otrzymasz pustą kartkę ;p A tak miałbyś przygotowany tusz w
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Nie mam żadnej hibernacji (hybrydowej też), system zamyka wszystkie aplikacje i się wyłącza bez zapisu stanów. Po włączeniu wszystko ładuje od nowa. Wyłączałem możliwość hibernacji na windzie.
  • Odpowiedz
@pyroxar: Poniekąd wina linuxa, MS i MAC są komercyjnymi systemami i dość "przewidywalnymi", producent oprogramowania może mieć większą pewność że będzie wszystko działać. Linux ma pierdyliard dystrybucji których nie sposób przeliczyć, to może utrudniać ewentualne testowanie aplikacji, a dla producenta ważnym jest raczej żeby jego aplikacja była dobrze reprezentowana przez system jak człowiek przez dobrze dobrany garnitur. Osobiście dodatkowo wydaje mi się że aby jakikolwiek pakiet Autodeska czy Adobe wyszedł
  • Odpowiedz
Szanowny @pfd3, standaryzacja postępuje, flatpak jako uniwersalny system paczek istnieje, a zróżnicowanie GNU/Linux to jego bogactwo, gdyby istniał jeden Linux szybko zwyciężyłby Windows, to rzecz jasna ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale zyskałby monopol i tym samym prędzej czy później zwrócił się przeciwko swoim użytkownikom.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Tak, ssd nvme z czasami odczytu 3500 MB/s i zapisu 2300 MB/s. Też byłem zdziwiony. Jak siedziałem na hdd to rozumiałem XD, ale po zakupie ssd bardzo się zdziwiłem bo już słyszałem opinię o szybszej prędkości rozruchu na linuxie.
  • Odpowiedz
@pfd3: No to soory ziomek ale masz coś przepotężnie s---------e xD

Niemożliwe, żeby jakikolwiek system się tyle na SSD uruchamiał. I to nawet już nie jest kwestia linux windows. Albo ci utyka na jakiejś usłudze albo coś solidnie z------ś w systemie. Albo jedno wynika z drugiego.

Sprawdź sobie przez polecenie:
systemd-analyze blame
Czy przypadkiem nie utyka ci np na usłudze szukania lvmów.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Nie wiem, to samo występuje na dwóch moich komputerach, pierwszym z dyskiem opisanym wyżej a na drugim z budżetowym SSD Patriot Burst. Do windowsa co do czasów nie mam zastrzeżeń, czasy biosu na poziomie 8-11s. Linuxa zawsze instalowałem zwykłym wbudowanym instalatorem w live. Nie wiem czy to że mam jeszcze wpięte 3 dyski hdd robi różnicę, systemy zawsze instalowane na ssd.
  • Odpowiedz
@pyroxar: chyba kogoś p------o linux mi się od 1,5x do 2x dluzej sie wlacza (gdzie x to start systemu windows)
teraz windows 10 mi sie wlacza w 5 sekund a linux ile ? z 8-10 sekund
  • Odpowiedz