Wpis z mikrobloga

Panowie sprawa dosyć.. poważna i potrzebuje pomocy.
6 miesięcy temu w-------m sobie kręgosłup na martwym 250kg, w pewnym momencie mnie wyprostowało i.. straszny ból w okolicach lędźwiowego. Myślałem, że przejdzie ale tak sie jednak nie stało ( ͡° ͜ʖ ͡°) Byłem u ortopedy zdjecię zrobione, nic nie wyszło na rentgenie. Mądry ortopeda kazał miesiąc zastrzyków w dupę przeciwbólowych/zapalnych, po miesiącu miałem być jak nówka sztuka. Nic z tych rzeczy (tylko powiem, ze wizyta u tego orto 300 zł), dobra.. dalej wybrałem się do fizjo.
Fizjoterapeuta mówi, że sprawa nie jest.. zbyt dobra, ale masakryczna też nie. Wszystkie mięsnie mam pospinane, ale no masowaliśmy itd. Łącznie wywaliłem na fizjo prawię 2K.. było lepiej... ale potem znowu wracało. Teraz mija juz 6 miesięcy i przyzwyczaiłem się troche do tego bólu. Ból jest taki.. w okolicach lędźwiowego, niby przepuklina, niby nie.. każdy mówi coś innego, nie zginam się.. jeśli nie musze, jak chodzę wyprostowany to kręgosłup zaczyną mnie boleć i rwię mi prawą nogę takie jakby prądy przechodziły przez nią. Rozmawiałem potem z kilkoma znowu lekarzami, i czekanie na rezonans.. mowili, że operacji się nie opłaca bo to wróci... ale do cholery jasnej byłem u tylu specjalistów i każdy mówi co innego, a z tym bólem to ja najchętniej bym leżał cały dzień w łóżku.. bo trochę słabo się z tym żyje, a sprawę chciałbym już ogarnąć do końca miesiąca gdyż planuje wyjazd za granicę...

Miał ktoś taki problem z kręgosłupem z was? Słyszałem też, że już muszę z tym żyć i się oszczędzać.. cały czas Neurochirurg? Na prywatnie nawet mam czekania 3 miesiące.. jakbyście mogli mi pomóc coś z tym byłbym wdzięczny

#kiciochpyta #mikrokoksy #zdrowie #lekarz #kregoslup #fizjoterapia
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Norbercikk: A słuchaj czy masz filmik z tego pechowego ciągu? Albo z innych serii ciągów? Tutaj albo na priv. Po prostu ciekaw jestem jak wyglądała technika.

Kolejne pytanie z ciekawości, czy miałeś już wcześniej jakieś problemy z kręgosłupem? Czułeś jakiś dyskomfort itp? Ogólnie jak myślisz co było przyczyną tej kontuzji, dlaczego tobie się przytrafiła?
  • Odpowiedz
@Poemat: Wiem tyle, co mi mówiło 2 neurologów, że wytna ładnie dyski, wstawią usztywnienie na śrubki, i może nie będę sie już tak zginał, ale za to bedzie łatwie o pracę. miałem chyba 20-21 lat wtedy.

Do sekwestracji nie doszło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Norbercikk: Będziesz musiał sporo ćwiczyc z fizjoterapeutą, ale stosuj sie rygorystycznie do jego zaleceń/uwag. Serio. Będziesz musiał pewnie wyrobic sobie nawyki napinania innych mięśni i innych ruchów w zwykłych czynnościach
  • Odpowiedz
@Norbercikk tak czy siak, bez rezonansu niczego się nie dowiesz. My z różową byliśmy u słynnego na wykopie jutubera chiropraktyka i nawet nie wpadł na pomysł co to mogło być. Kazał jej ćwiczyć i się ruszać, kiedy ona z płaczem pokonywała drogę z łóżka do toalety.
  • Odpowiedz
@Norbercikk:
w Krk polecam Grześka z Rehaathletica, jeżeli potrzebowałbyś fizjo. I polecam Ci książkę "Mechanika zdrowych pleców" McGilla, dostaniesz w empiku. Powinno Ci to dać ogólny pogląd na to, jak dbać o higienę kręgosłupa jak z tym żyć, jak naprawić i unikać w przyszłości. Skoro problem jest to po "naprawieniu" może być też w przyszłości, warto się wyedukować czytając kogoś kto jest w tej dziedzinie szanowanym fachowcem.

I co do
  • Odpowiedz
@urak666: Bo tu sami specjaliści na tym tagu od długiego czasu ¯\_(ツ)_/¯
@SanczezG: Widzisz, bo obecnie nie chodzi się do lekarzy tylko fizjoterapeutów, ten zawód poszedł mocno pod względem wiedzy i umiejętności w górę. Lekarzy nie uczą leczyć, tylko uczą jak ciąć nożem albo laserem, a my mamy zdolność używania własnych rąk do tego celu.
  • Odpowiedz
@Poemat: Wiem, dlatego zawsze co pierwsze robię jak pojawiaja sie jakies problemy to uderzam do znajomego fizjoterapeuty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tylko trzeba zapłacic za dobrą terapię, bo z tego co słyszałem te czasy i finansowania z NFZ to jakis dramat bezużyteczny. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Djengi: Akura byłem w Tarnowie bo tutaj mieszkam. Fizjo z team'u żużlowego. Bardzo możliwe, że za szybko się poddałem bo akurat chłop dobrze się znał z tego co mi się wydawało.
  • Odpowiedz
@bdm_bq: Nadszedł ten czas kiedy zdałem sobie sprawę, że jednak jestem śmiertelny i całe moje ciało też.
Nigdy wcześniej takich problemów, 7 lat pływałem zawodowo w klubie, wszystko szło tak idealnie i cyk.
  • Odpowiedz
@Norbercikk: kiedys tu wstawialem zdjecie jak mnie przekzywilo w jedna strone po siadach. Mialem juz to wczesniej i to nie przez silke ale teraz to trzymalo mnie tydzien.

Ból jest nadal ale glownie chodzi o pospinane miesnie tak mi sie wydaje. Jak byłem teraz na wakacjach duzo odpoczynku i ból znikną. Wrocilem do pracy i znowu plecy n----------a.

Niestety ale wiekszosc zapomina o regeneracji i cwiczeniu miesni stabilizujacych, pomocniczych. Pozniej
  • Odpowiedz
@Norbercikk:
Jeżeli Tarnów to możesz napisać do Piotrka Kawuli, on tam trenuje sportowców i myślę że ma rozeznanie do którego fizjo warto się udać na miejscu.

Nigdy wcześniej takich problemów, 7 lat pływałem zawodowo w klubie, wszystko szło tak idealnie i cyk

Często tak jest. Dlatego najlepsi są ci którzy są w stanie robić coś najdłużej, bez kontuzji. Ale nie ma się też co łamać, patrząc na to z jakich
  • Odpowiedz
@Norbercikk: ja mam przepuchline kregoslupa i podobnje to wyglada, z tym, ze jak nie cwicze, nie podnisze nic ciezkiego to jest ok ale jak wiekszy wysilek to zaraz wraca, rob rezonans i poki co to chodz czesto na basen poplywac
  • Odpowiedz
@Norbercikk: bez bardzo dokładnego badania nie da się nic powiedzieć, bo po prostu kilkadziesiąt różnych problemów da podobne objawy. Poczekaj na rezonans. Bez tego, każda interwencja to ryzyko, że pogłębi się problem, nawet tak niewinna jak fizjoterapia.
  • Odpowiedz