Wpis z mikrobloga

Dwa tygodnie temu zacząłem biegać, mam za sobą 2x5km i 2x7km. Biegam dla zdrowia, bez bicia rekordów. Pożyczyłem od znajomego zegarek polar i tutaj mam pytanie. Czy jest jakieś konkretne tętno które jest dla naszego organizmu najlepsze przy bieganiu? Najzdrowsze? Czy nie ma to jakegos duzego znaczenia? #bieganie #zdrowie #sport
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@luke4539: Nie ma to większego znaczenia. Jak chcesz biec szybciej, to tętno będzie wyższe, to logiczne. Ale nie jest powiedziane, że wyższe tętno jest niezdrowe. Po prostu wyższe tętno będziesz w stanie utrzymać przez krótszy odcinek, będzie też mnie komfortowe.
  • Odpowiedz
  • 0
@szczypek45: no wlasnie biegnac pozniej musialem zwalniac zeby trzymac tętno początkowe i stąd moje pytanie. Czyli raczej bajer w zegarku niż jakis konkretny wplyw na zdrowie. Dzieki
  • Odpowiedz
@luke4539: Co to znaczy 'biegnac pozniej'? Chodzi Ci o to, że wraz z upływem czasu biegu tętno wzrasta przy stałej intensywności? To się nazywa 'dryf tętna' i jest efektem narastającego zmęczenia. Tętno jest tylko odpowiedzią naszego organizmu na zadany przez nas bodziec, jakim jest intensywność. I to 'intensywność' ma znaczenie. Tętno dość dobrze ją odwzorowuje, ale jednak nie w 100% dokładnie. Jak chcesz biegać dla przyjemności, to biegaj tak, żeby
  • Odpowiedz
  • 0
@szczypek45: tak, dokladnie o to chodzi. Bieglem mniej wiecej w takim samym tempie a tętno rosło i finalnie ostatnie np. 2km zwalniałem żeby się złapać w tym wczesniejszym tętnie. To super dzieki za odpowiedz. Przewaznie jak bieganie przypada na wolny dzien to narzucam sobie troche szybszy bieg, a jak w tygodniu to troche wolniej :)
  • Odpowiedz