Wpis z mikrobloga

Pany, jak to jest z tym quick chargem? Jak długo wam ładuje telefon na qc? Kupiłem Redmi Note 7, który obsługuje qc 4.0, ale w zestawie dają tylko zwykłą ładowarkę i patrzę po jutubie jak długo ładują i wychodzi, że na qc do pełna ładują w niecałe dwie godziny. Przecież tyle ładuję się na zwykłej ładowarce. Chyba, że to jakieś ameby robiły te testy na szybkich ładowarkach, ale ze zwykłym kablem (??). W takim razie opłaca się kupować tę ładowarkę, czy kasa wyrzucona w błoto?

Tak btw, ładowarka podczas ładowania się może grzać? Nigdy na to uwagi nie zwracałem, wiem że telefon może zwiększyć temperaturę, ale łądowarkę pierwszy raz chyba dotykałem pod prądem xD

#telefony #android #smartfon #xiaomi #redminote7 #quickcharge #kiciochpyta
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@guru8: Ładowarka robi się gorąca podczas ładowania. Sprawdź jaki masz komunikat na ekranie blokady gdy ładuje. Jeżeli "szybkie ładowanie" to włącza się QC. Do QC 4.0 potrzebujesz ładowarkę 5V i 3A.
  • Odpowiedz
@fadeimageone: Tylko, że fast charge to nie quick charge. Półtorej godziny to nie jest imponujący wynik, jak mi ładuje telefon do pełna w niecałe dwie godziny.
  • Odpowiedz
@guru8:

Tylko, że fast charge to nie quick charge

W Sumie to to samo, z tym, że Samsung i Huawei dodali do swoich smartfonów blokady na inne kable do ładowarki QC. Taki marketingowy DRM ( ͡°
  • Odpowiedz
@guru8: Zwykłej nie testowałem w ogóle, bo szkoda mi czasu, ale na filmach na YT mówią, że standardowa ładowarka potrzebuje z 200 minut na pełne naładowanie, gdzie QC około 90 minut.
  • Odpowiedz
@fadeimageone: To ładna ściema, jak mi Redmi Note 3 i 7 ładuję w dwie godziny. Bateria 4000 mAh, ładowane zawsze na ładowarce z zestawu. Serio, myślałem że qc oznacza ładowanie do godziny xDDDDD
  • Odpowiedz
  • 1
@guru8: ja u siebie w one plus mam dash charge, telefon nie obsługuje technologii qc, lądując różnymi ładowarkami nie przeskoczy 10w, lądując oryginalną wychodzi 20w czyli 2x większa moc,
ze stoperem nie mierzyłem nigdy ale ładowanie do 100% to kwestia minut
  • Odpowiedz
  • 1
@fadeimageone: To ładna ściema, jak mi Redmi Note 3 i 7 ładuję w dwie godziny. Bateria 4000 mAh, ładowane zawsze na ładowarce z zestawu. Serio, myślałem że qc oznacza ładowanie do godziny xDDDDD

@guru8: w zestawie może nie być odpowiedniej ładowarki

swoją drogą polecam kupić miernik i zobaczyć jaki dużo wpływ na wszystko mają różne kable xd też bardzo ciekawe zagadnienie
  • Odpowiedz
@guru8: > Temat założyłem, bo chciałem kupić ładowarkę qc, ale po testach na jutubie widzę minimalne przyśpieszenie ładowania

to nie jest minimalne przyspieszenie, mozesz to sobie policzyc z dosc dobra dokladnoscią jak przy tej ladowarce masz 10w mocy przy takiej na qc zrobic do 18 w czyli tak 30-40% szybciej powinno ladowac telefon, przy baterii 4k mah to juz robi sie znaczna roznica w czasie ladowania
  • Odpowiedz