Wpis z mikrobloga

#programowanie #pracait #naukaprogramowania #praca #programista15k #szukampracy

Witam wszystkich!
Od kilku miesięcy uczę się JS i wszystkiego co związane z frontendem( w między czasie trochę Pythona). Pracuję w firmie, gdzie zajmuję się wystawianiem aukcji etc. 10h dziennie, zostaje mi na naukę średnio ok. 1h (trochę mało).
Myślę, aby zmienić pracę na standard 8h. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze za mało potrafię na juniora, ale chciałbym się załapać w jakiś sposób do branży it. Teraz pytanie do Was, ciężko jest się dostać na 1 linię wsparcia/testera?Jak jest z ilością kandytatów na te stanowiska? Czy odnośnie testera dobrze by było iść na jakiś kurs(zrobić certyfikat)? Muszę wybrać jakąś pracę po 8 h dziennie,abym mógł przeznaczyć więcej godzin na naukę i nie wiem w którym kierunku iść. Jeśli chodzi o mnie to angielski na poziomie b2(dobrze się dogaduję),excel na poziomie makr, długi czas pracowałem jako obsługa klienta oraz sprzedaż w handlu zagranicznym.
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ciężko jest się dostać na 1 linię wsparcia/testera

@radziox007: bez doświadczenia i wykształcenia ciężko. Certyfikat niewiele pomoże, aczkolwiek jeśli nie masz wykształcenia to dobre i to. Dużo ofert odpada, bo często wymagają wykształcenia wyższego.
  • Odpowiedz
@radziox007: chcesz być programistą to szukaj ofert na programiste, tester jest mega przesycony, 1 linia wsparcia bez statusu studenta - zapomnij

w ogóle z pójściem we front się spóźniłeś bo rynek przesycony
  • Odpowiedz
@Drew: dużo słyszę, że rynek przesycony, ale przykład: Mój znajomy po 6 miesiącach ostrej nauki dostał pracę bez problemu( szukał w całej Polsce). Ja również mogę ją podjąć w każdym mieście.
Wiesz w takim razie w jakim języku jest większa szansa na pracę?
  • Odpowiedz
@radziox007: Nie masz studiów/statusu studenta to odpada C++/Java/ mniej .NET ale tu też głównie tylko studenci. Webdev to jedyna Twoja szansa prawdopodobnie, ale z racji tego, że większość nie ma kierunkowych studiów to wszyscy się rzucili na JavaScript. Rekrutuje juniorów w stolicy i chętnych jest cała masa.

w jakim języku kolega szukał pracy i w jakim mieście dostał
  • Odpowiedz
Linia wsparcia - tutaj problemem może być to, że w większości firm wymagają angielskiego na poziomie C1 w mowie + jakiś papier na to, w dodatku trzeba znać kilka systemów operacyjnych(linuxy, windows 7,8,10), różne narzędzia, pakiet office, totalne podstawy sieci i administrowania. Wydaje się to niewiele, ale tak naprawdę dostać się na linie wsparcia nie jest łatwiej niż into programowanie - zarówno tu i tu trzeba mieć wiele umiejętności.

@kabdul:
  • Odpowiedz
@rskk: Odnośnie 1 linii wsparcia: office,skrypty,znajomość sieci - myślę, że mam dość dobrze ogarnięte. Dodatkowo nie przeszkadzał mi tak mocno niemiły klient - potrafiłem te ekscesy obracać w żart i nie pamiętać o tym :)..
Przeszukując pracuj.pl zobaczyłem, że dużo ofert jest na młodszych analityków. specjalistów ds. analiz raportowania itd, gdzie wymagają angielski, zaawansowany excel i czasami pracę z bazami co myślę, że też potrafię, tylko też ciekawe jak z
  • Odpowiedz
@radziox007: A umiesz coś oprócz js i pythona? Scum, Agile, DDT, Design Patterns, SOLID, TDD, programowanie reaktywne i funkcyjne, DHT? Jak nie to lepiej nie pchaj się do branży, teraz nawet najlepsi studenci infy mają problemy ze znalezieniem stażu. 1h dziennie to zdecydowanie za mało, musiałbyś pisać kod przez minimum 2 lata po 4 godziny dziennie żeby osiągnąć poziom taki że będziesz się nadawał do pracy.

Aha, i kursy nie
  • Odpowiedz