Aktywne Wpisy
KorpoRozowa +5
Jestem ciekawa co o tym myślicie, bo mi coacherki zaczęły wjeżdżać na psychę.
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Co uważacie za bardziej sprawiedliwe?
- Wpłacanie takiej samej kwoty na konto 67.8% (576)
- Wpłacanie procentowe od wypłaty np. po 40% wypłaty 32.2% (273)
hyperlink +10

1. referancja na zmienną i zamiast przekazywanie parametru
2. pobieranie zmiennej z obiektu w petli for zamiast tworzyć nowa zmienną
3. inicjalizacja k poza petlą for
- jakieś porady dodatkowe?
m, int i)
m.getNumFaces();
zarówno kod 1 jak i 2 jest totalnie nieczytelny. Wrzuć to gdzieś, gdzie bedzie jakies formatowanie. pastebin czy coś.
https://pastebin.com/NT7XVCp1
1. w przypadku typów prostych nie powinno mieć to znaczenia, w przypadku obiektów najlepiej przekazywać const&
2. to może być minimalnie bardziej kosztowne w drugim przypadku, ale nie na tyle żeby się tym zwykle przejmować
3. bez znaczenia
ad 1. Adres zmiennej to zapewne 64bitowy integer więc podmiana int na int& nie tylko nie poprawi wydajności, ale może ja nawet minimalnie pogorszyć.
ad 2. Kompilator wygeneruje tymczasową zmienną to tak czy owak, ale generalnie cacheowanie danych to dobry pomysł.
ad 3. W tym przypadku nie ma znaczenia, generalnie lepiej w pętli bo wtedy lepiej orientujesz kiedy spadnie ze
Referencja to lukier składniowy na wskaźnik. Typy proste lepiej przekazywać wartością. Swoją drogą przy
inlinemoże to mieć marginalne znaczenie.Komentarz usunięty przez autora
@Kopytko1: ++k zamiast k++; ale to i tak chyba kompilator zmienia
https://stackoverflow.com/questions/24853/what-is-the-difference-between-i-and-i