Wpis z mikrobloga

@rzuberbozy no ciekawostka czemu czarni są bardziej na celowniku w USA. Łatwo mówić o komunie w superlatywach jak się nie doświadczylo albo ma się braki z wiedzy historycznej
  • Odpowiedz
  • 1
@Klepajro

ciekawostka czemu czarni są bardziej na celowniku w USA. Łatwo mówić o komunie w superlatywach jak się nie doświadczylo albo ma się braki z wiedzy historycznej

W sensie, że co? Że imperium USA zbudowano na niewolnictwie, rasizmie, kolonializmie oraz wyzysku? Ja to wiem ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@rzuberbozy mówisz o tych stanach które wybiło się na niepodległość będąc kolonia? Prawdziwa potęga USA została zbudowana dopiero po I wś a pozycję hegemona dopiero w okresie zimnej wojny więc o jakim niewolnictwie mówisz czlowieku.
  • Odpowiedz
  • 3
@Klepajro https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_United_States Pewnie o tym, ale według prawackiego łba to był kontrakt miedzy najemcą a robotnikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Szkoda, że USA musiało budować imperium na niewolnikach z Afryki poprzez WIEKI (od XVIII w dokładnie) a ZSRR z kraju rolniczego do mocarstwa nuklearnego wygrywajacego wyścig w kosmosie doszło w 50 lat. Egalitaryzm jest siłą.
  • Odpowiedz
@rzuberbozy zaraz zaraz jaka potęga było USA w połowie XIX wieku? O ile.mnie pamięć nie myli to Francja UK oraz jednoczące się Niemcy były graczami zespół z Carska Rosja. Niewolnictwo w USA nie trwało nawet wieku więc o czym gadasz?Mocarstwa i tylko militarnego odkupionego ofiarami w gułagach i pracami przymusowymi. Które państwo posłało na księżyc ludzi? Które państwo wygrało zimną wojnę a które upadło na głupi ryj bo miliony ludzi mieli
  • Odpowiedz
  • 2
@Klepajro >Które państwo posłało na księżyc ludzi? A ktore Państwo poslalo w przestrzeń kosmiczna pierwszego mężczyznę? Psa? Kobietę? Kto stworzył pierwsza satelitę? Stację kosmiczną? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz