Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy opłaca się wyjechać do Niemiec nie mając żadnego fachu w ręku? W mojej dotychczasowej "karierze" pracowałem jedynie na magazynach i produkcji. W grę wchodzi tylko praca przez agencję, gdyż niemiecki znam słabo, umiem co najwyżej kupić coś w sklepie lub zapytać o drogę. Zarobki przez takie agencje nie są zbyt wysokie (ok 1200 euro netto). Obecnie mieszkam w Poznaniu, gdzie wynajmuję pokój. Ledwo wyrabiam finansowo, na lepszą pracę właściwie nie mam szans, a nie chcę wracać do toksycznych rodziców. Możliwe, że zmiana otoczenia dobrze mi zrobi. Mam 30 lat, prawie połowę swojego życia cierpię na depresję. Od kilku lat się leczę, lecz polska rzeczywistość mnie przytlacza i jestem przekonany, że raczej mi się tutaj nie polepszy. Staram się jakoś rozwijać, ale choroba i finanse skutecznie mi to uniemozliwiają. Kilkukrotnie rozpoczynałem naukę programowania (jeszcze zanim stało się to modne), studiowałem też przez kilka miesięcy elektrotechnikę, ale nie stać mnie było na opłacenie studiów. Już nie mam żadnej nadziei, że coś się zmieni. Czuję się jak taki sześćdziesięcioletni Janusz, któremu po ciężkim dniu w fabryce zostało jedynie usiąść przed telewizorem z Harnasiem w dłoni.

#depresja #emigracja #niemcy #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla młodzieży
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Czy opłaca się wyjechać do Niemiec ...

źródło: comment_lrgYUkz59ZEpHm4bRavRo9Pi8DiYPMFR.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania
Wiesz, że na wszystko sobie odpowiedziałeś w poście?
Według mnie spokojnie sobie poradzisz, wystarczy spojrzeć na post, piszesz jak człowiek, znasz ortografię i interpunkcję. Czyli język ogarniesz szybko.
Wyślij cv gdzie się da i czekaj, nie łam się Miras!
Samemu też pochodzę z bardzo toksycznej rodziny, wszystko przed Tobą. Jak będziesz chciał pogadać to wal śmiało, chętnie pomogę.

Jak to bait to klasyczny, przeogromny k---s ci w dupę.
  • Odpowiedz
OP: Dziękuję wszystkim za rady i słowa wsparcia. Jeśli teraz się nie ogarnę, to z czasem będzie trudniej. Doszedłem już do takiego punktu w swoim życiu, że bez jakiejś zmiany chyba oszaleję.
Mam też pytanie do osób, które pracowały przez agencje. Wiele z nich oferuje rzekomo darmowe zakwaterowanie. Ilu osobowe są to pokoje? Mam nadzieję, że nie upychają po 6 osób?

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował:
  • Odpowiedz