Wpis z mikrobloga

Hej Mirki!
Mam problem.

Mam internet w Netii (Router/Modem Netia Spot, podłączany z kabla telefonicznego, ADSL)
Mam jednak problem z zasięgiem w niektórych częściach domu, więc postanowiłem zaopatrzyć się w inny router. Padło na TP-Link Archer VR400, ze względu na dobre opinie i fakt, że zawiera w sobie modem ADSL.

Podłączam TPLinka (zasilacz i kabel telefoniczny do gniazda DSL/RJ11), wchodzę w 192.168.1.1, ustalam hasło, następnie szybka konfiguracja. Z listy dostawców wybieram "Netia(PPPoE)_ADSL", VPI/VCI na 8/35 (tak jak w FAQ na stronie Netii) następnie wpisuję nazwe użytkownika i hasło do internetu (działające, sprawdziłem na routerze Netii i na stronie), dalej, dalej, dalej, testowanie połączenia iiii...BŁĄD! "Nie połączono z internetem. Sprawdź, czy kabel telefoniczny jest podłączony prawidłowo"

Hmm...No jest. Na 100%. Przełączam go jeszcze raz do Netii. Działa.
Tp-Link. No nie bangla.
Stan sieci: "DSL wyłączona"

Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Może ktoś miał podobne doświadczenia?

#informatyka #sieci #siecikomputerowe #internet #router #netia #modem #tp-link #tplink #netiaspot

PS. Wiem, że teoretycznie mógłbym użyć Netii jako Bridge'a i do niego podłączyć TpLinka, no ale na Teutatesa, nie o to przecież chodzi, prawda?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CogitoViator: Kiedyś jak internet był na linii TP to ustawiało się 0/35 ppoa, i jeszcze były 2 wersje routerów annex (appendix) a bądź b, na linii netii będzie B, na tepsy było A, a jaką masz prędkość, czasem to nie jest VDSL? Nie możesz podejrzeć ustawień netia spota?
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Niestety, w ustawieniach Netia Spot mam: "Typ połączenia: ATM over DSL (ADSL)/PPPoE"
Na żadnym z dwóch routerów nie widzę też nic co mogłoby mnie upewnić co do annexu. Choć może jestem ślepy, to też jakaś możliwość :/
  • Odpowiedz
@CogitoViator: A co miałeś od Netii? Nie masz przypadkiem technicolor i dodatkowo ich telewizję nawet w podstawowym pakiecie? (nie ważne, czy korzystasz czy nie). Zadzwoń do nich niech połączą Cię z serwisem, może restart usługi po ich stronie albo jakaś blokada w ich infrastrukturze?
  • Odpowiedz
@w_t_d: Od Netii mam dalej ich Netia Spot. I TV owszem. W tym problem, że zasięg jest tak słaby, że nie łapie go TV w drugim pokoju. Wątpię aby restart pomógł, bo gdy podłączę Netia Spota to net jest (choć zasięg słaby) problem w tym, że gdy podłączam go do innego routera i wpisuje podane (prawidłowe) hasła net nie łączy.
Jutro pewnie i tak zadzwonie na infolinię, ale myślałem, że
  • Odpowiedz
@CogitoViator: Ok, to upewnij się jeszcze, że oprócz tych danych które tu podałeś (PPPoE, 8/35 VPI/VCI) ustawiłeś też enkapsulację na LLC. Sprawdź też kontrolkę na routerze - nawet jeśli przez pomyłkę podałeś złe dane do konta, to modem powinien się chociaż zsynchronizować.
  • Odpowiedz
@zenkowik: LLC mam ustawione. Ustawialem zgodnie z FAQ na stronie Netii, poza tym byl tez ustawiany automatycznie gdy w szybkiej konfiguracji TP Linka wybralem Netie jako dostawce internetu.

Haslo jest prawidlowe na 100% bo gdy ustawilem NSpota jako brodge i podlaczylem doń TP Linka i wpisalem haslo to internet mam. (Telewizje też, bo dekoder dziala przez WiFi)

Ale i tak stoi mi to w gardle, ze nie wiedzieć czemu bez
  • Odpowiedz
@CogitoViator: Jaką masz prędkość na umowie? NetiaSpot jest dość dobrym routerem (oczywiście są lepsze), wiadomo że jedno urządzenie mniej chociażby minimalnie zmniejszy czas podróży pakietu, ale nie powinno być to odczuwalne przy normalnym korzystaniu z internetu.

ustawilem NSpota jako brodge i podlaczylem doń TP Linka i wpisalem haslo to internet mam

W sensie że gdzie dokładnie wpisywałeś hasło?
  • Odpowiedz
@CogitoViator: Dla lepszej kontroli nad zwracanymi błędami możesz też ustawić TPlinka jako bridge, podpiąć się komputerem i tak zestawiać połączenie (oczywiście bez udziału NetiaSpota).
  • Odpowiedz
@zenkowik: Nowa umowa, 20mb. (W sumie zastanawiam się jaka mogłaby być maksymalna prędkość na kablu tel)

Ustawiłem Spota w tryb Bridge, podłączyłem do niego kablem ethernetowym TPLinka, ustawiłem go na tryb routera bezprzewodowego (według zaleceń z instrukcji), tam Szybka Konfiguracja, gdzie miałem podać login i hasło do internetu od operatora. Z ciekawości próbowałem podać błędne, lecz od razu wyskoczył mi komunikat, że login/hasło jest błędne. Wpisałem poprawne (Sprawdzone w moim
  • Odpowiedz
@CogitoViator: Bo jeśli TPLink się nie łączy, a uda się połączyć z komputera (gdy TPLink jest w bridge), to będziesz miał sygnał że to z ustawieniami routera jest coś nie tak. Wszystko to bez udziału NetiaSpota, czyli TPLink podłączony do linii telefonicznej.

Maksymalnie jest 20Mbit dla ADSL i 80Mbit dla VDSL, ale jeśli masz ADSL (a masz) to już raczej nie zmodernizują na VDSL.
  • Odpowiedz
@zenkowik: Tylko szybki wpis: Na szybko spróbowałem podłączyć ethernetem kompa do Spota, który służy obecnie za Bridge. Ale niestety "Połączenie nie powiodło się. Aktywacja połączenia sieciowego nie powiodła się".
Używam Linux Minta i nie widzę tu zbyt wiele opcji konfiguracji czy czegoś typu wpisanie hasła do sieci. A Teoretycznie powinno to działać na tej samej zasadzie co TPLink. Czyżby dopadało mnie zmęczenie i o czymś zapomniałem?
Choć w sumie sam
  • Odpowiedz