Aktywne Wpisy

wybryk_natury +71
Zastanawialiście się kiedyś, ile razy uniknęliście śmierci? Np. przez to, że kiedyś zaspaliście, pojechaliście inną drogą itp.

johnshepard2000 +42
O co chodzi pecetowcom? Widzieliście kiedyś konsolowców, którzy w jakiś sposób wyszydzają albo obrażają osoby grające na PC? rumun nazywa konsolowców zwierzętami, bo grają w 30 fps (co z tego, że to pojedyncze przypadki i praktycznie każda nowa gra działa w 60 fps), tamae coś pier*oli, że zbliża się koniec konsol i normalni ludzie, którzy nie są fanboyami nie kupią PS6 tylko PC.
Serio, jaki oni mają problem? XD Bazowe PS5 kosztuje
Serio, jaki oni mają problem? XD Bazowe PS5 kosztuje
źródło: temp_file3555590857943706689
Pobierz

Mam problem.
Mam internet w Netii (Router/Modem Netia Spot, podłączany z kabla telefonicznego, ADSL)
Mam jednak problem z zasięgiem w niektórych częściach domu, więc postanowiłem zaopatrzyć się w inny router. Padło na TP-Link Archer VR400, ze względu na dobre opinie i fakt, że zawiera w sobie modem ADSL.
Podłączam TPLinka (zasilacz i kabel telefoniczny do gniazda DSL/RJ11), wchodzę w 192.168.1.1, ustalam hasło, następnie szybka konfiguracja. Z listy dostawców wybieram "Netia(PPPoE)_ADSL", VPI/VCI na 8/35 (tak jak w FAQ na stronie Netii) następnie wpisuję nazwe użytkownika i hasło do internetu (działające, sprawdziłem na routerze Netii i na stronie), dalej, dalej, dalej, testowanie połączenia iiii...BŁĄD! "Nie połączono z internetem. Sprawdź, czy kabel telefoniczny jest podłączony prawidłowo"
Hmm...No jest. Na 100%. Przełączam go jeszcze raz do Netii. Działa.
Tp-Link. No nie bangla.
Stan sieci: "DSL wyłączona"
Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Może ktoś miał podobne doświadczenia?
#informatyka #sieci #siecikomputerowe #internet #router #netia #modem #tp-link #tplink #netiaspot
PS. Wiem, że teoretycznie mógłbym użyć Netii jako Bridge'a i do niego podłączyć TpLinka, no ale na Teutatesa, nie o to przecież chodzi, prawda?
Komentarz usunięty przez autora
Na żadnym z dwóch routerów nie widzę też nic co mogłoby mnie upewnić co do annexu. Choć może jestem ślepy, to też jakaś możliwość :/
Jutro pewnie i tak zadzwonie na infolinię, ale myślałem, że
Haslo jest prawidlowe na 100% bo gdy ustawilem NSpota jako brodge i podlaczylem doń TP Linka i wpisalem haslo to internet mam. (Telewizje też, bo dekoder dziala przez WiFi)
Ale i tak stoi mi to w gardle, ze nie wiedzieć czemu bez
W sensie że gdzie dokładnie wpisywałeś hasło?
Ustawiłem Spota w tryb Bridge, podłączyłem do niego kablem ethernetowym TPLinka, ustawiłem go na tryb routera bezprzewodowego (według zaleceń z instrukcji), tam Szybka Konfiguracja, gdzie miałem podać login i hasło do internetu od operatora. Z ciekawości próbowałem podać błędne, lecz od razu wyskoczył mi komunikat, że login/hasło jest błędne. Wpisałem poprawne (Sprawdzone w moim
Maksymalnie jest 20Mbit dla ADSL i 80Mbit dla VDSL, ale jeśli masz ADSL (a masz) to już raczej nie zmodernizują na VDSL.
Używam Linux Minta i nie widzę tu zbyt wiele opcji konfiguracji czy czegoś typu wpisanie hasła do sieci. A Teoretycznie powinno to działać na tej samej zasadzie co TPLink. Czyżby dopadało mnie zmęczenie i o czymś zapomniałem?
Choć w sumie sam