Wpis z mikrobloga

Hej Mirki!
Mam problem.

Mam internet w Netii (Router/Modem Netia Spot, podłączany z kabla telefonicznego, ADSL)
Mam jednak problem z zasięgiem w niektórych częściach domu, więc postanowiłem zaopatrzyć się w inny router. Padło na TP-Link Archer VR400, ze względu na dobre opinie i fakt, że zawiera w sobie modem ADSL.

Podłączam TPLinka (zasilacz i kabel telefoniczny do gniazda DSL/RJ11), wchodzę w 192.168.1.1, ustalam hasło, następnie szybka konfiguracja. Z listy dostawców wybieram "Netia(PPPoE)_ADSL", VPI/VCI na 8/35 (tak jak w FAQ na stronie Netii) następnie wpisuję nazwe użytkownika i hasło do internetu (działające, sprawdziłem na routerze Netii i na stronie), dalej, dalej, dalej, testowanie połączenia iiii...BŁĄD! "Nie połączono z internetem. Sprawdź, czy kabel telefoniczny jest podłączony prawidłowo"

Hmm...No jest. Na 100%. Przełączam go jeszcze raz do Netii. Działa.
Tp-Link. No nie bangla.
Stan sieci: "DSL wyłączona"

Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Może ktoś miał podobne doświadczenia?

#informatyka #sieci #siecikomputerowe #internet #router #netia #modem #tp-link #tplink #netiaspot

PS. Wiem, że teoretycznie mógłbym użyć Netii jako Bridge'a i do niego podłączyć TpLinka, no ale na Teutatesa, nie o to przecież chodzi, prawda?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zenkowik: Przy podłączeniu TP jako bridge przy pppoeconf wyszukuje, a po chwili wywala komunikat "Przeszukano 2 interfejsy, ale koncentrator dostępu nie odpowiedział. Proszę sprawdzić kable połączeniowe. Innym powodem wystąpienia błędu może być konkurencyjny proces pppoe kontrolujący modem." Dla pewności sprawdziłem trzy razy kable oraz spróbowałem innych wejść RJ45.
Gdy podłączam tak Netię (też w trybie bridge) znalazło nieomal od razu i już po kilku chwilach wszystko działało.
  • Odpowiedz