Wpis z mikrobloga

Jak junior programista powinien oceniać swoje umiejętności na 3, 5 stopniowej skali w swoim CV? Czym powinna być maksymalna wartość punktowa?
Problem polega na tym, że jako junior mogę nie wiedzieć jak dużo nie wiem. Jak wtedy możliwie obiektywnie ocenić swoje umiejętności dla rekruterów?
#programista15k #programowanie #webdev #pracait #it #pracbaza
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kaczus2B: To już zrobiłem, opisałem każdy bardziej złożony projekt jakim się zajmowałem, jakich technologii, rozwiązań użyłem. Do tego wszystkie mniejsze projekty od myślników, w 1 zdaniu.

@Niestabilny: Zgadzam się z tym co piszesz i sam się o to obawiam. Problem jest taki, że zwyczajnie nie mam na to czasu. Dostaję jakąś nową technologię do opanowania, frameworka, dostaję od mentora ćwiczenia do wykonania, robię to zazwyczaj... tak jak na
  • Odpowiedz
Problem jest taki, że zwyczajnie nie mam na to czasu

@Jurix: to lepiej go znajdź bo w dłuższej perspektywie, albo się wypalisz robieniem wciąż tego samego, albo rynek cię zje, bo staniesz w miejscu.
  • Odpowiedz
@Niestabilny: Matura za 2 miesiące, pracuję 2 firmach jednocześnie, do tego martwię się o tą pracę po skończeniu szkoły (mimo że nie mam żadnej presji w tym temacie), chcę być możliwie dobry do tego czasu (nauka, projekty, rozmowy z profesjonalistami).

Zaraz po maturze będę mieć luz, wtedy nadrobię podczas aplikowania do firm.
  • Odpowiedz
@Niestabilny: Wiadomka i dzięki! O samorozwój się nie martwię, bo uczyć nowych rzeczy to się uczę cały czas. Jedynie problem mam z zaprezentowaniem tych umiejętności w projektach, w których mogę udostępnić kod.
W kwestii wypalenia... Jestem tym "pasjonatem", który od gówniaka siedzi we wszystkim związanym z IT i w obecnej pracbazie dostaję mega zróżnicowane zadania, tak więc nie nudzę się i wypalenia - póki co - nie boję się.
  • Odpowiedz
@Jurix dam Ci protripa jak umieścisz wszystkie technologie na liście jedna pod drugą to ludzie domyślnie rozumieją to w ten sposób że te które masz na początku listy (na górze) umiesz najlepiej a te z dołu najsłabiej. Zresztą itak na rozmowie Cię Rekruter może zapytać o to w czym się czujesz dobrze a w czym nie jak stwierdzi że mu to potrzebne, pewnie raczej techniczny będzie Cię o to pytał
  • Odpowiedz
Czy jeśli jestem w czymś na poziomie mida i wiem czego nie wiem to czym mam prawo dać maksymalną ilość punktów

@Jurix: jeśli mid daje sobie max, to jaką ocenę ma sobie dać senior? A co dopiero autor danej technologii?
  • Odpowiedz
@Jurix: moim zdaniem możesz wpisywać subiektywną ocenę umiejętności. Aplikujesz na stanowisko juniorskie? Opisz technologie w taki sposób, aby maksymalna ocena oznaczała poziom ogarniającego juniora. Dla mida i seniora analogicznie.
  • Odpowiedz
@temokkor: Nie uważam to za intuicyjny pomysł, powiązane technologie wtedy mogłoby być na 2 końcach listy (np. Symfony ogarniam bardzo dobrze, a Laravela podstawowo), wprowadza to zamieszanie, a dodatkowo nie obrazuje wcale różnić w znajomości. Moim zdaniem subiektywne odczucie jest istotne.

@Overthinker: Rozważając wszystkie opcje, "ogarnięty junior" powie rekruterowi najwięcej. Nie powinni mnie oczekiwać umiejętności seniora bo wpisałem sobie 3/3 pkt za coś, kiedy aplikuję na juniora.
  • Odpowiedz
Jak junior programista powinien oceniać swoje umiejętności na 3, 5 stopniowej skali w swoim CV?

@Jurix: Nie powinien oceniać. Oceny umiejętności są zupełnie nieprzydatne, bo nic nie mówią (zazwyczaj każdy wpisze "dobry" lub "bardzo dobry"). Najlepiej zrób jakiś prosty, ale efektowny projekt, który wrzucisz na GitHuba.

Dodatkowo problem z ocenami: https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Dunninga-Krugera
  • Odpowiedz
@ponton: Jestem świadomy efektu Dunninga Krugera, jestem świadomy jak wiele mogę nie wiedzieć z zakresu niektórych technologii, jednak czy po przepracowaniu kolejnego roku jako programista wiele się zmieni? Już nie raz się łapałem, że z poziomu "jestem bogiem" spadałem na "wiem że nic nie wiem", tak więc ten etap mam już za sobą i podchodzę z dystansem do mniemania o swoich umiejętnościach, co raczej jest czymś niezbędnym w byciu dobrym
  • Odpowiedz