Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 80
mirki zaczynam przygodę z Raspberry Pi (ʘʘ)

Chcę zbudować autonomiczny pojazd, zdolny do poruszania się po jezdni, rozpoznawania znaków czy też parkowania. wycisnę ilę się da z tego. na początek zamówiłem podstawowe części bo póki co jest do napisania komunikacja przez Bluetooth. Z zawodu jestem programistą więc liczę na to że będzie to przyjemny projekt. Będę używać Pythona i C++. Prototyp będzie z lego, potem druk 3D. Oczywiście projekt jest trochę za duży by robić go samemu i będzie ze mna @cat-m

#tworczoscwlasna #programowanie #raspberrypi #elektronika #chwalesie

#malinoweauto
mapache - mirki zaczynam przygodę z Raspberry Pi (ʘ‿ʘ)

Chcę zbudować autonomiczny po...

źródło: comment_odZ25Ax7zbVyZvHFCFXlgerwE6kjuBsW.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Michalius: Kiedyś jak sam zaczynałem to przeczytałem ładne wytłumaczenie:

RaspberryPi - microcomputer - it computes
Arduino - microcontroller - it controlls

Czyli RPi słuzy do obliczeń (sztuczna inteligencja, rozpoznawanie obrazu, przetwarzanie danych), a Arduino służy do kontrolowania urządzeń (przekazywanie danych z czujników, sterowanie silnikami, światłem etc)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mapache: ehhh nie mam na telefonie zdjęć ale od jakiegoś czasu robię automatyczna kosiarke na stm32 rpi i Android w telefonie. W sumie robię to tylko wyłącznie żeby się nauczyć jak takie rzeczy się robi.
  • Odpowiedz
@Grizwold: @Michalius:
Bo to jest tak że
Malina działa jak normalny komputer. Jest system i na tym działa x aplikacji. Co ma swoje plusy i minusy. Jeśli chodzi o wykorzystanie do sterowania to minus jest taki że wykonanie programu zależy od systemu operacyjnego, a czas w sumie od wszystkich uruchomionych aplikacji.
A Arduino działa w czasie rzeczywistym. Nie ma żadnego OS'a wszystko się odbywa dość niskopoziomowo. Wysterowuje wyjścia i
  • Odpowiedz