Wpis z mikrobloga

Hej koleżanki i koledzy z #sysadmin #komputery #informatyka
Chcę kupić dla pewnego sklepu #antywirus ponieważ co jakiś czas bank blokuje im dostęp do konta przez WWW twierdząc, że muszą sprawdzić komputer pod kątem wirusów. Mają jakieś Avast! Bussiness, ale licencja wygasła i nie wiem co najlepiej kupić. Typowy komputer księgowej z Windows 7 Pro. Co polecacie na trzy stanowiska zakupić? Może jest jakaś darmowa alternatywa? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kidi1:

ponieważ co jakiś czas bank blokuje im dostęp do konta przez WWW twierdząc, że muszą sprawdzić komputer pod kątem wirusów

What? Jakiś screenshot akcji, albo komunikat błędu? Nigdy z czymś takim się nie spotkałem.

Może masz jakąś lewą apkę w telefonie, która udaje aplikację banku i coś miesza?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@GaiusBaltar Już nie pamiętam. Po zalogowaniu był błąd i numer błędu oraz prośba o kontakt i numer telefonu. Księgowa zadzwoniła i jakaś konsultantka kazała przeskanować komputer. To głupie bo z innych komputerów też nie można było się logować. Kazałem księgowej zadzwonić i powiedzieć, że mają odblokować bo nie mają prawa tego robić a my mamy kilka komputerów. Odblokowali, ale i tak chcę zabezpieczyć
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Koliat Nie ma wirusów. Sprawdziłem. System ma pół roku, bo wstawiałem SSD i nie klonowałem tylko postawiłem świeży. Komputery są sprawdzone.
  • Odpowiedz
@kidi1: Niewykluczone, że coś faktycznie macie, i bank się zabezpiecza. Może jakiś wirus, trojan, który przechwytuje ruch, i próbuje podmienić w widoku strony banku numery kont? Może to być wykrywalne po ich stronie, i po prostu wolą dmuchać na zimne.

Nie wiem jaki macie profil działalności, ale widzę kilka rzeczy, o których można pomyśleć:
- upewnienie się, że macie dobrze zabezpieczoną sieć firmową (jeśli wifi, to co najmniej wpa2 i mocne hasło),
  • Odpowiedz
@Koliat: @GaiusBaltar: Nie wiem, nie znam heurystyki ich zabezpieczeń. Zablokowali dostęp do konta ze wszystkich możliwych punktów dostępu. Po pierwszym telefonie kazali przeskanować komputer a po drugim telefonie z informacją, że mamy inne komputery, odblokowali. I tyle. Sprawa rozwiązana. Pytam tylko co kupić. Nie robię dochodzenia bo wiem, że i tak się nie dowiem prawdy. Router jest od dostawcy internetu i nie mogę się do niego zalogować bo
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@kidi1: jeśli jesteś pewny że nic tam nie ma to klasyczne windows Security Essentials od Microsoftu się nada, najmniej ingeruje w system i jest w miarę skuteczne, jak wlaczysz MAPS
  • Odpowiedz
@kidi1: Zamiast babrać się w płatne antywirusy, lub jakieś natywne szambo, polecam całkowicie darmowy i posiadający licencję na komercyjny użytek - Comodo Internet Security.
https://avlab.pl/polecane-darmowe-antywirusy-na-rok-2019-od-redakcji-avlab - dostał maksymalną notę. Jest bardzo rozbudowany, oferuje sandboxa on-premise, firewalla, bezpieczne zakupy i bankowość, url-filtering i kupę innych rzeczy. Sam używam i polecam ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Yurusenai: z nienatywnymi antywirusami jest ten problem ze wchodzą głęboko w system i nie zawsze producent AV sprawdzi kompatybilność z nowym updatem i upgradem Windowsa. Chociaż op mówi o win 7 więc i tak tylko zabawa na rok. Na Win 10 zupełnie nie ma sensu korzystać z antywirusów
  • Odpowiedz
@Yurusenai: Owszem Comodo lubię i szanuję, jednak wciąż zadaje pytania i dla tej pani będzie tylko problemem. Właśnie o to chodzi, ze jest za bardzo rozbudowany, ale dzięki mimo to.
  • Odpowiedz
@Koliat Najlepiej zaś trzymać przy tym hasła w .txt, notepada nikt przecież nie złamał :) @kidi1 Ta nowa wersja jest spoko, ale fakt faktem nie jest tak prosta jak np. Eset czy Webroot ;)
  • Odpowiedz