Wpis z mikrobloga

Jako, że kocham kolarstwo, musiałem znaleźć sobie alternatywę na zimę.. Wyszło, że będą to narty biegowe. Wypożyczenie, zajawka.. kupujemy. W sklepie prawdopodobnie nasmarowali mi narty, bo po pierwszej jeździe nie miałem białego nalotu jak to jest teraz.

Chciałbym dowiedzieć się wszystko o smarowaniu.. Niestety, ale jak widać na zdjęciu pojawia się biały nalot na łusce oraz w okolicach łuski. Czytałem, że jest to wytarcie całkowite smaru.. Nie wiem co robić, tyle smarów i smarowideł, parafiny..
Aktualnie jedyne co posiadam to smar na zimno firmy toko ex press 2.0
Czy ktoś chce podlinkować, bądz pomóc w wytłumaczeniu tego wszystkiego..

#biegowki #nartybiegowe #naprawa #pomoc #smar #pytanie #sport #narciarstwo
Selcouth - Jako, że kocham kolarstwo, musiałem znaleźć sobie alternatywę na zimę.. Wy...

źródło: comment_6l6CuaYaB4WkeXYSWeb9Mba5T9m6G43g.jpg

Pobierz
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Selcouth: to są na 99,71% narty waxless - nie smaruje się ich. Ten biały nalot to zwyczajnie jakieś tam substancje rozpuszczone w śniegu, można to usunąć lekko wilgotną szmatką jeśli chcesz.
Jedyny smar jaki potrzebujesz to na mokry śnieg ( >+5st) który nakładasz na strefę odbicia ( łuskę) gdy jest ciepło i śnieg się klei. np. SWIX for waxless skis.
Oczywiście można smarować takie narty ale to raczej sztuka dla
  • Odpowiedz
@Selcouth: Ja moich salomonów xadv 89 i escape 6 nie smarowałem od nowości ( 5 lat i 3 lata).
Ślizg bardzo mocno zależy od warunków (śniegu). Raz jest lepiej a raz gorzej. Narty są oznaczone jako waxless, więc tak jak pisałem : Jeśli chcesz poczytaj forum i smaruj ale nie jest to wymagane.
  • Odpowiedz
@Selcouth: Na nartach ( zjazdowe, biegowe, telemark, ostatnio backcoutry) jeżdżę już dobre 30 lat i smarowanie to zawsze była mordęga, więc tak jak napisałem ostatnie zakupy waxless bardzo mnie ucieszyły gdzie trzeba smarować tylko jeśli śnieg się klei.
  • Odpowiedz
@KapralJedziniak: Nie wiem czy to wina braku smarowania, czy braku odpowiedniego ślizgu, ale dzisiaj męczyłem się.. Niby nasmarowałem moim wyżej wspomnianym smarem, ale jakoś bez poślizgu, a nawet czasami śnieg łapał.. Gość poszedł w dół jak burza, a ja męczarnia :(

Myślę, że wina to poniekąd takiego modelu biegówek, mam racje? Jeśli tak jest to jakiś lepszy smar na zimno, bądź gorąco da mi więcej tego poślizgu? Zniechęcam się..
  • Odpowiedz
@Selcouth: Ze smarowaniem jest tak że jeśli nie trafisz w temperaturę to jest gorzej niż byś nie nasmarował.
Hmm ten smar to jakaś lipa jest. od 0 do -30 - to nie ma prawa działać. Smary na ślizgi są w przedziałach 10 *C i to takie amatorskie. Śnieg 0 do -5 to jest zupełnie inne podłoże niż -15. Do tego oprócz temperatury trzeba rozróżniać minimum stary śnieg - nowy śnieg
  • Odpowiedz
@KapralJedziniak: Raz czy dwa przetarłem ten smar w narty, chyba za mało.. Szkoda, że nie mam czym ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Niby piszą, że bardzo uniwersalny i nawet dobry, nawet sklep mi zaproponował. Tak czy siak myślę, żeby przerzucić się na zimne bądź gorące smarowanie.

Biegam trasą ratrakowaną, warunki jak dzisiaj wyśmienite, -5 i bez słońca. Spróbować coś kupić w kosce, a nie ten toko w
  • Odpowiedz
@Selcouth: Jak chcesz się bawić to kup :

- anti-ice - smarujesz tym łuskę gdy zacznie się kleić śnieg
- do ślizgów od +5 do -5
- jw -5 do - 15 (20)
ściereczkę z mikrofibry - do wytarcia nart
  • Odpowiedz
@Selcouth: nie koniecznie. Na gorąco są różne.
Ale poza smarami przyszła mi jeszcze jedna myśl. Może masz źle dobrane narty. Ubierz się tak jak na narty, plecaczek, kurtka itp. Załóż narty i stań na nich na podłodze. Pod łuskę wsadź kartkę i przesuwaj ją pod nartą. Powinna się przesuwać pod całą łuską. Jeśli nie to masz źle dobrane narty. Zostaje schudnąć lub zmienić narty.
  • Odpowiedz
@KapralJedziniak: Słyszałem, że testy na kartkę robi się w nartach bez łuski, nie prawda? Czasami jak jadę w dół to słychać jakieś obtarcia łuski, chyba..

Skoro jest 70-80kg, a waże 75kg to dlaczego miałby być złe? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jakim stylem jeździsz?
  • Odpowiedz
@Selcouth: Bez łuski robi się by wyznaczyć strefę odbicia, w łuskowych tą strefę odbicia masz wyznaczoną przez łuskę. Jeśli nie możesz wyciągnąć kartki spod łuski to łuska na śniegu będzie cię stopowała.
W drugą stronę jeśli przeniesiesz cały ciężar na jedną nogę a możesz wyciągnąć kartkę to łuska nie będzie trzymała na podbiegach.

Jakim stylem jeździsz?

Odpowiednim w danym momencie, czyli 99 % klasyk.
  • Odpowiedz
@Selcouth: Wiązania w łuskowych mają swoje miejsce i tu brak miejsca na kombinacje. Można kambinować z przesuwaniem do tyłu poza środek ciężkości ale to już są tematy na poziomie zawodniczym.
  • Odpowiedz
@Selcouth: Fajnie byłoby jakbyś kiedyś znalazł czas i ogarnął jakiś smar do nart, bo szukam i naprawdę cieżko.. Wszędzie te płynne i uniwersalne 0 - -30..

Zresztą istnieją smary na zimno nie w płynie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz