Wpis z mikrobloga

Uruchomiłem ten kod na moim raspberry pi: https://pastebin.com/cZuv7csh

ssh się zwiesiło, odłączyłem zasilanie, włączyłem znów i się nie bootuje, świeci tylko czerwona dioda. Ktoś wie o co może chodzić? (,) Nic z tej listy nie działa: https://elinux.org/R-Pi_Troubleshooting#Red_power_LED_is_on.2C_green_LED_does_not_flash.2C_nothing_on_display

Flashowałem system od nowa na karcie sd jak i na USB sticku, nic nie daje. CPU nie robi się ciepłe czyli zgaduję że nie działa. Jak podłączę wiatraczek do GPIO to działa.

#raspberrypi #golang #linux
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bruno_: Potestuj jeszcze kartę pod linuksem może. Ogólnie wygląda słabo, ale jest minimalna szansa, że na innej karcie by wstało. Bootowaniu z usb bym do końca nie ufał (jeśli nigdy wcześniej nie bootowałeś nic na tej malinie z usb).

Czasami są jeszcze jakieś bzdurne problemy z elementami pasywnymi, np z bezpiecznikami. Od biedy możesz spróbować jeszcze zasilić malinę z GPIO.

Aha i z olx bym uważał. Mega dużo podrób kart
  • Odpowiedz
@Bruno_: w pierwszych sektorach karty wgrywa sie zawsze ze systemem uboot (chyba też niemcy pisali ; ) ) . Jest to pewna forma biosu która bootuje sprzęt, ustawia poziomy napięcia i wykonuje self test. Bez tego elementu softu nie uruchomisz maliny. Co do zabezpieczania karty przed padem można na fscie root dodać opcję sync, to może wyraźnie spowolnić reakcje systemu jednak zabezpieczy nas przed podobnymi problemami.
  • Odpowiedz
@Bruno_: teraz potrzebujesz drugiej karty sd aby na niej sprawdzić czy problem się będzie powtarzać. Co do problemu z uszkodzeniem karty lub FSa to tak jak koledzy wcześniej wspominali że system mógł pisać coś ważnego i mu przerwałeś (musiałeś mieć sporego pecha). Zawsze możesz się w pewien sposób zabezpieczyć przed uszkodzeniem FSa za pomocą opcji sync.
  • Odpowiedz
@Bruno_: na razie nie widzę tutaj jeszcze winy sprzedawcy. Sprawdził bym na drugiej karcie. Pamiętaj że cały obraz trzeba skopiować na kartę razem z ubootem (obrazy img razbiana już posiadają uboota w środku). Sprawdzałeś czy karta jest sprawna na jakimś komputerze?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@juzjuzjuz używam Linuxa od ponad roku więc to nie jest tak że całkiem nie ogarniam xD

Karta sprawdzana, działa, badsectory sprawdziłem i nie ma, kupię dzisiaj jakaś 16gb i spróbuję jeszcze

Każdy system jaki instalowałem miał partycje boot i root, na boocie były 3 pliki które w tym linku elinux pisze że mają być
  • Odpowiedz
to w takim razie zrobił bym jeszcze raz dd całego systemu na kartę i zobaczył czy jednak się uruchomi z nowym systemem i ubootem czy nie. Jeżeli nie to jednak bym zareklamował rpi. Czy samą diodę testowałeś na tym gpio i pewien jesteś że nie była druga strona podpięta pod 5V. Z tego co pamiętam gpi w rpi działają na 3.3V.
  • Odpowiedz