Wpis z mikrobloga

@rafgg: 80W/m2 - takie jest zapotrzebowanie cieplne - nawet przy instalacji co zasilanej z miasta gdzie woda będzie miała 75 stopni, uważam, że grzejnik jest stanowczo za mały. Ścigał bym developera, bo nie wierze, że jest to zgodne z normą.
  • Odpowiedz
@tomekkapy: ogrzewanie bedzie z cieplowni miejskiej.Jak to ugryzc? Ten grzejnik zadnych naklejek nie posiada i nawet ciezko sie dowiedziec jaka jest jego rzeczywista moc.Zakladam z gory, ze jak wybiore sie do dewelopera bedzie sie zarzekal, ze jest dobry.
  • Odpowiedz
wyglada to komicznie.Ludzie w lazienkach wieksze maja.

@rafgg:
A mnie na 13m² by taki starczył. Po prostu sąsiedzi grzeją, a mieszkanie mam w rogu budynku (wewnętrznym rogu). I dobrą izolację elewacji.
  • Odpowiedz
@rafgg: zmierz wielkość grzejnika i znajdź o takich wymiarach na stronie np. purmo - https://www.purmo.com/docs/Grzejniki-Purmo-C_karta-produktu_06_2016_PL.pdf - i z tabelki z czytać jaką ma moc. Ciebie interesuje moc dla parametru 75/65/20 C. Na stronie purmo jest kalkulator mocy grzejników - https://www.purmo.com/pl/produkty/calculator-1.htm, tak więc możesz sobie obliczyć jaką powinien mieć moc grzejnik dla pomieszczenia. Jak nie odebraleś mieszkania to uważam, że dobrze jest wziąć jakaś firmę, która takie rzeczy robi. Jak ja
  • Odpowiedz
@rafgg W jaki sposób będziesz miał rozliczane ciepło miejskie? Podzielniki, miernik na wejściu?
Śmiesznie to wygląda trochę, ale jak z każdej strony masz sąsiada to spokojnie wystarczy taki - nawet może być korzystne przy odpowiednim rozliczaniu się.
  • Odpowiedz
@rafgg: Wróżenie z fusów. Tak jak koledzy wyżej napisali. Składasz wizytę u dewelopera, który ma obowiązek udostępnienia Ci do wglądu projektu budowlanego, bądź też projektu wykonawczego, w którym muszą być podane typy, wymiary i moce grzejników. Na grzejniki deweloper musi mieć papiery, z którymi porównujesz wartości z dokumentacji.

Ze swojego doświadczenia napiszę, że w pierwszym roku użytkowania lokalu (w trakcie pierwszego sezonu grzewczego) możesz odczuwać pewien dyskomfort, niedostatek mocy grzejników,
  • Odpowiedz