Wpis z mikrobloga

@Kur_Piejak: mieszkam w Polsce, czemu by nie?
@Lorenzo_von_Matterhorn: z tego co wiem to też nie do końca tak jest. Producent skrzyni zabezpiecza się w jakiś sposób. Te 450nm to mega bezpieczna granica, a w rzeczywistości znam ludzi którzy jeżdżą już sporo czasu mając coś w granicach 600nm i póki co zero awarii. Co nie zmienia faktu że już nie raz zastanawiałem się czy w momencie gdy będę chciał
  • Odpowiedz
@roots18: producent się nie musi zabezpieczać, bo auto wyjeżdża z daną mocą i momentem, po prostu do takich obciążeń to zostało zaprojektowane, żeby przejechać bezawaryjnie te x kilometrów. Gdyby ta skrzynia wytrzymywała, to i do r6 diesli by ją wsadzali.
Generalnie teraz zostaje pamiętanie o tym, że jest się grubo poza granicą i częsta wymiana płynu w skrzyni. Pamiętaj, że tam miska jest jednorazowa i zintegrowana z filtrem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lorenzo_von_Matterhorn: trudno się z Tobą nie zgodzić. Mam więc nadzieję że nic się nie posypie ( ͡° ͜ʖ ͡°) póki co nalatane 60kkm, niby producent zaleca wymianę oleju przy 120kkm, ale ja chyba zrobię wcześniej trochę
  • Odpowiedz
@roots18: 80-120k.
Do skrzyni wchodzi 8,5l, przy statycznej zmianie zmieniasz połowę, niecałe 5l. Kup bańkę 10l i miskę i zrób podwójną wymianę statyczną.
Na tym filmie fajnie widać jak się zmienia płyn z każdą wymianą.
I jeśli będziesz czuć spaleniznę, przypalone coś to raczej kiepski znak.
L.....n - @roots18: 80-120k. 
Do skrzyni wchodzi 8,5l, przy statycznej zmianie zmien...
  • Odpowiedz
@roots18: tak, w płynie skrzyni.
Mówisz o dynamicznej, te nowoczesne maszyny są niby bardzo bezpieczne, ale najbezpieczniej jest spuścić cały olej, zalać tyle ile się wlało. Włączyć auto, pomachać biegami, zlać znowu i wlać nowy wraz z nową misą.
Jedna statyczna wymiana to 50% nowy płyn, druga 75% i tak dalej. Też zależy co wypłynie, nie zawsze się opłaci kombinować, ale skoro i tak zazwyczaj się kupuje 10l bańkę, to
  • Odpowiedz
@Lorenzo_von_Matterhorn: super, dzięki za protipy, na pewno się przyda. Ostatnio w ogóle jak pytałem w ASO to gość oczywiście stwierdził że wymiana oleju w skrzyni nie ma sensu i wręcz może zaszkodzić, ale to podejrzewam że taką mają już politykę i inaczej nie mogą mówić
  • Odpowiedz
@roots18: oni zakładają long life i olej na całe życie skrzyni, co jest błędem. W silniku może też nie warto wymieniać? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie ASO w bmw nie jest tak do końca fajne, jest sporo innych dobrych serwisów. Nie wiem jak na Podlasiu, ale w innych częściach Polski nie ma problemu ze znalezieniem fachowca.
  • Odpowiedz
@Lorenzo_von_Matterhorn: no ja w ASO jedynie olej wymieniam bo mam jeszcze pakiet więc głupio byłoby nie korzystać, ale jak czasem słucham historii tych doradców serwisowych to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Ostatnio gość wciskał mi kit że przyjeżdża do nich 340i z 2017 roku zrobiona na 600 koni i jakimś cudem typ osiągnął taki wynik nie wymieniając żadnej części, a na dodatek BMW honoruje nadal jego gwarancję (
  • Odpowiedz
@roots18: ja bym wyniki z czwórką z przodu traktował tak z przymrużeniem oka, bo na pewno pierwszą rzeczą, która nie wyrobi jest IC. Zaraz pewnie okazuje się, że turbo za małe i tak dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Lorenzo_von_Matterhorn: wiesz no jak masz nawet minimalne pojęcie to w życiu nie uwierzysz w bzdury że ktoś zrobił nawet 400 koni w 440/340i bez zmiany IC/DP. Także to świadczy tylko i wyłącznie o poziomie wiedzy doradców serwisowych BMW, bo gość opowiadał mi to z takim przekonaniem że powoli aż sam się zacząłem zastanawiać czy to zemną jest coś nie tak czy gość urwał się z choinki ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@roots18: skrzynia się j---e i w lato mocy nie ma. Generalnie sporo odpada i trafia na otomoto w dobrej cenie.
Ale design ładny, taki fajny sebiksowy.
BTW jeszcze jakieś retrofity planujesz? Generalnie w takim 3er sporo można wsadzić. M performance chociażby. Fajne są te dokładki do łopatek skrzyni biegów na przykład.
  • Odpowiedz
@Lorenzo_von_Matterhorn: zależy jak będzie wyglądał przyszły rok pod względem $$, ale z retrofitów chciałbym włożyć jeszcze zegary ledowe i dyfer mperf, tak to chyba mam praktycznie wszystko z mperf więc nie ma co więcej dokładać. Prócz tego tak jak pisałem, fajnie byłoby jeszcze wrzucić tą hybrydę, ale nie chciałbym przesadzić z drugiej strony.
  • Odpowiedz