Wpis z mikrobloga

Ten fajny Donald z-----ł kasę z OFE, podwyższył VAT i chciał wprowadzić ACTA więc niech niektórzy tutaj się wstrzymają z tym lizaniem mu d--y, bo jednak jako rzekomi liberałowie powinniście o tym pamiętać. Co innego masakrowanie amatorów z PiS na komisji, a co innego bilans rządów tego cwaniaka.
#polityka #ambergold #tusk
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Chyba nie wiesz o czym mówisz. Cały czas jest "tymczasowo" podniesiony VAT. PiS go nie podniósł, a "jedynie" nie obniżył.

@sorhu O bynajmniej. Podwyżka VAT wygasała sama. Zgadnij jednak dlaczego nadal obowiązuje.
  • Odpowiedz
@sorhu: Podniósł. Obniżyłoby się samo.

Było 22%, PO podniosło do 23%, miało samo spaść do 22% i PiS znowu podniósł do 23%.
  • Odpowiedz
@rzep:
Miało samo spaść, ale nie spadło. Czyli PiS utrzymał wysokość aktualnie obowiązującej stawki na poziomie 23%. To jest podniesienie? Podniesienie zrobiło PO, bo zmienili z 22 na 23. Jak zacznie obowiązywać VAT 24%, to będzie podniesienie przez PiS.
  • Odpowiedz
kasa z ofe jest w zusie

@blvckwhiteblvck: Brzmi to trochę komicznie zważywszy na fakt, że ani tam, ani tam żadnych pieniędzy nie było i nie ma, ale ok, rozumiem, że chodzi o to, że pseudowierzytelności w OFE ostały zamienione na psuedowierzytelności w ZUS-ie.
  • Odpowiedz
@ditoski: wiesz ile razy zagłosowałem na PO (czy KO)? Ani razu. A ile razy na PiS? No tu akurat raz do senatu (albo dwa razy, bo w korwinjugend mówili że lepsze PiS niż PO) i na Dudę w drugiej turze. W moich wyborach głosowałem dwa razy na jakieś twory Korwina do sejmu i raz do europarlamentu, raz na Kukiza na prezydenta. Do sejmiku w ubiegłych wyborach głosowałem na PSL (znałem
  • Odpowiedz
Miało samo spaść, ale nie spadło. Czyli PiS utrzymał wysokość aktualnie obowiązującej stawki na poziomie 23%. To jest podniesienie? Podniesienie zrobiło PO, bo zmienili z 22 na 23. Jak zacznie obowiązywać VAT 24%, to będzie podniesienie przez PiS.

@sorhu: Zaczynamy się bawić w semantykę. Jakby o 23:59 spadło do 22% a 00:01 wzrosło znowu do 23% przez ustawę PiS to by podniósł, ale jeśli nie spadło to znaczy, że PiS
  • Odpowiedz
@mrbarry
@BlackHawk144 W OFE nie było i nie ma (poza groszami na rachunku bieżącym) pieniędzy. One były na bieżąco wydawane na obligacje państwowe i akcje na GPW. Obligacja to nic innego jak obietnica. Tusk zmienił tylko organ, który ma tej obietnicy dotrzymać przy okazji powodując, że część z naszych składek przestała trafiać do OFE, czyli prywatnych firm w postaci prowizji za zarządzanie naszymi składkami.
  • Odpowiedz
@BlackHawk144: jak widzę co vikop o--------a w tym momencie (czyli biegunowa zmiana na miłość do pana Donalda), to czuję że pelikaństwo mocno. Ale nie będę na razie osądzał, mam za małą wiedzę w temacie. Poszukam materiałów odnośnie jego kariery politycznej i sam spróbuję wyrobić sobie opinię. Bo na ten moment to sytuacja mi j---e gównem.
  • Odpowiedz
@sorhu: Nie ma w ustawodawstwie czegoś takiego jak "utrzymanie" lub "przedłużenie", ustawa nie odnosi się do swojej wcześniejszej wersji. Jeżeli coś się "przedłuża" to jest to jedynie skrót myślowy bo w ustawie na nowo wprowadza się ten sam przepis - zastępuje - w innym brzmieniu. PiS zwiększył VAT swoją ustawą.
  • Odpowiedz
vat był podniesiony tymczasowo

@blvckwhiteblvck:
A pamiętasz jak Donald mówił, że "każdy, kto zaproponuje podwyżkę podatków w moim rządzie, zostanie osobiście przeze mnie z niego wyrzucony"? I mnóstwo było takich zagrań. Tusk to inteligentny typ, ale i przeraźliwy kłamca.
  • Odpowiedz
@Greg36 a to czasami nie PO nie dążyło do prywatyzacji LOT podczas gdy teraz przynosi zyski ?
PO wprowadziło ustawę hazardowa blokując Polski sport tym samym.
  • Odpowiedz
@Greg36:
Nie. Nie znasz się. W ustawie jest zapis, że VAT wynosi 22%, a w okresie X-Y wynosi 23%. PiS zmienił Y na datę późniejszą, czyli utrzymał podniesiony VAT dłużej.
Czyli "przedłużył", a nie "podniósł".

Analogia na przykładzie belki w skoku wzwyż na treningu.
Belka jest na wysokości 2,20. Trener PO ogłasza, że na 10 skoków podnosimy belkę na wysokości 2,30. Po trzech skokach idzie do domu. Zastępuje go trener PiS. W
  • Odpowiedz
a to czasami nie PO nie dążyło do prywatyzacji LOT podczas gdy teraz przynosi zyski ?

@susuke15: Nie. PO rozpoczęło działania restrukturyzacyjne. PO załatwiło pomoc publiczną dla LOT. Za PO LOT pierwszy raz od lat zanotował zysk.
  • Odpowiedz