Aktywne Wpisy

Jak weźmiesz iPhone nigdy nie wrócisz na #android ta, bateria tak pięknie trzyma, że po tygodniu już myślę czy nie oddać i nie zamówić oneplusa 15, czuję się jakbym cofnął sie w rozwoju, bateria słaba, żadnych ficzerow, aparat też bez szału w porównaniu do honora magic 6 pro na plus tylko rozmiar bo to male pro, ale dwa razy dziennie telefonu ładować nie będę
#iphone #ios
#iphone #ios

WielkiNos +254
Podstarzałe juleczki i grażyny z korpo, których pracę z łatwością zastąpi wkrótce ai czują się lepsze od specjalistów nie do zastąpienia, którzy zarabiają kilka razy więcej niż one. Nieźle.
#p0lka #bekazrozowychpaskow #pieklomezczyzn
#p0lka #bekazrozowychpaskow #pieklomezczyzn
źródło: temp_file5107781677833259091
Pobierz

Wprowadzenie tzw. exit tax jest częścią przyjętej przez Sejm nowelizacji pakietu ustaw podatkowych. Exit tax, czyli 'podatek od wyprowadzki' ma być pobierany od firm i osób fizycznych, które przenoszą 'swoją rezydencję podatkową' albo część majątku za granicę.
Chodzi o to, że jeśli wskutek tej decyzji Polska traciłaby możliwość opodatkowania dochodu z takiej sprzedaży, to firma albo osoba fizyczna musiałaby zapłacić właśnie podatek od aktualnej (często potencjalnej) wartości tego dochodu.
Uchwalony przez Sejm projekt zakłada, że firma chcąca przenieść się za granicę zapłaciłaby 19 proc. wartości, a osoba fizyczna, rozliczająca się według PIT, 3 proc. (gdy nie ustala się wartości podatkowej składnika majątku) lub 19 proc. aktywów powyżej 4 mln zł.
http://next.gazeta.pl/next/56,151003,24084216,gdy-ogladales-lige-mistrzow-i-sledziles-strajk-w-lot-sejm-przyjal.html#s=BoxOpMT
#podatki #gospodarka #polska #polityka
źródło: comment_rKgl4UuSnxtFu6Es9b1wLxcARpQ5gZ6m.jpg
Pobierz@a__s to Twoja sprawka?
@michkolo: i nic.
@PC66: a jak mam firmę w PL i pracuję też zagranicą? Mamy świat globalny i podatki za daną pracę powinny być płacone tam gdzie pracodawca ma siedzibę, czyli za firmę płacę w PL bo tu działam, a za pracę pracodawca płaci tam, gdzie
@PC66: obecnie wychodzi na to, że zrobi dzięki exit tax :)
Chyba w tej chwili nie rozliczasz się z ośmioma państwami z podatków?
Rozumiem, że masz firme w PL i jednoczeście pracujesz zagranicą na etat w jakiejś firmie? Czy poprostu wykonujesz coś
@masterix: To po pierwsze Ciebie nie dotyczy, bo nigdzie nie uciekasz przez podatkami.
@masterix: > które przenoszą 'swoją rezydencję podatkową' albo część majątku za granicę.
Ja to rozumiem, że chodzi o firmy i osoby fizyczne które zmieniają miejsce prowadzenia dzialałalności.
Ciekawe czy otworzenie nowej firmy za granicą skutkuje tym opodatkowaniem.
@PC66: no i co w związku z tym? Jest podatek? Jest.