Wpis z mikrobloga

Miraski jest mały problem. Mojej 12-letniej siostrze włamał się na konto na fejsie miejscowy patusek lat 14 i porozsyłał jej znajomym jako ona baaardzo wulgarne wiadomości. Plus zmienił jej profilowe i pobazgrał jakieś przekleństwa na wallu. Dzieciak (siostra) cały w szoku, boi się że typ porobił screeny jej dzieciowych sektetów w wiadomościach i ją jeszcze bardziej ośmieszy. Jakby to na mnie trafiło zgłosiłabym to na policję albo do dyrekcji, ale siostra płacze że to nic nie zmieni i że on zatruje jej życie. Macie jakieś pomysły jak rozwiązać sprawę? A może olać i tyle? Btw podobno włamał się na to konto przez odzyskiwanie hasła w telefonie- użył jej numeru #kiciochpyta
  • 179
@lenamilena: nie daj się zastraszyć siostrze, bo będzie z tym strachem żyła do końca życia. no może przesadzam, ale bardzo długo. od trzech lat mam stalkera z którym nic nie zrobiłam (od stycznia się nie odzywa) i nabawiłam się depresji, cięzkiej nerwicy, fobii społecznej i kilku innych jednostek chorobowych.

Jeśli tego nie rozwiąże, nigdy nie będzie pewna, czy przypadkiem osoba, ktora spojrzała na nią na ulicy, nie zna jej sekretu. Koniecznie
@rider3031:
1) Chociażby ten post. Dzieci nie wiedzą jak z tego korzystać, ustawiają słabe hasła i mamy już gotową traumę jak w powyższym przypadku.
2) FB to bańka filtrująca. Więc jeżeli chcesz żeby twoje dziecko miało od najmłodszych lat wyprany mózg i światopogląd, to śmiało, zakładaj mu konto.
3) Pełno gierek/scamów żeby wyłudzić pieniądze
4) Sprzedawanie zdjęć oraz każdej możliwej informacji podmiotom bliżej nieokreślonym i reklamodawcom.

I jeszcze dużo, dużo
@lenamilena: koleżanka z Rosji w niewiele wyższym wieku pokazywała cipę jakiemuś brytyjczykowi, czego oczywiście później strasznie żałowała, bo typ ją potem oczywiście szantażował, ale w tym wieku nie myśli się mózgiem
Po pierwsze policja. Po drugie dyrekcja szkoły. Po trzecie kuratorium. Po czwarte należy zgłosić ten fakt administracji facebooka. Sorry ale jeżeli tego nie wiesz to chyba masz niewiele lat więcej od niej. Poza tym udokumentować wszystko ck zostało opublikowane. Swoją drogą co to za szkoła w której dzieci muszą zakładać fejsa. Po innych chodzi policja i ostrzega właśnie o takich zagrożeniach i przdstrzega przed zakładaniem kont dzieciom.
@lenamilena: Rozdział 3, pkt. 1 regulaminu

Staramy się, by Facebook był dostępny dla wszystkich, ale nie mogą z niego korzystać:

* osoby poniżej 13 roku życia;

* osoby skazane za przestępstwa seksualne;

* osoby, których konto uprzednio zablokowaliśmy z powodu naruszenia naszego regulaminu lub zasad;

* osoby mające zakaz otrzymywania naszych produktów, usług lub oprogramowania na mocy obowiązujących przepisów.
on z tej husarii co biega z głośniczkiem i szlugą na warze w czarnym dresie Prosto. Traumy mu nie grożą

@lenamilena: Ta, nie grożą... myślisz ze skąd się bierze ta otoczka jak nie z niepewności i strachu? Właśnie tych wszystkich kozaków po przerwaniu pierwszej granicy strachu najłatwiej doprowadzić do traumy i płaczu takiego histerycznego że się własną flegmą duszą, wystarczy tylko załamać ich pewność siebie... także straszeniem przemocą..