Wpis z mikrobloga

Miraski jest mały problem. Mojej 12-letniej siostrze włamał się na konto na fejsie miejscowy patusek lat 14 i porozsyłał jej znajomym jako ona baaardzo wulgarne wiadomości. Plus zmienił jej profilowe i pobazgrał jakieś przekleństwa na wallu. Dzieciak (siostra) cały w szoku, boi się że typ porobił screeny jej dzieciowych sektetów w wiadomościach i ją jeszcze bardziej ośmieszy. Jakby to na mnie trafiło zgłosiłabym to na policję albo do dyrekcji, ale siostra płacze że to nic nie zmieni i że on zatruje jej życie. Macie jakieś pomysły jak rozwiązać sprawę? A może olać i tyle? Btw podobno włamał się na to konto przez odzyskiwanie hasła w telefonie- użył jej numeru #kiciochpyta
  • 179
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@lenamilena: albo zgłoś na policję albo zagadaj do jakiegoś innego lokalnego patusa, żeby tego 14-latka spotkał w------l. To nie istotne w sumie, ważne jest czy sytuację przekujesz w jakaś sensowna naukę życiową dla siostry.
  • Odpowiedz
@lenamilena Przede wszystkim to odzyskanie konto. Po drugie wytłumacz siostrze podstawy bezpieczeństwa w necie (polityka haseł, dwuskladnikowe logowanie etc).

Po trzecie nic nie zrobisz. Najlepiej olać, nie dolewać oliwy do ognia, bo będzie coraz gorzej.
  • Odpowiedz
@lenamilena Obstawiam, że policja nic w tym przypadku nie zrobi, najlepsza Twoja opcja to zgłosić to do szkoły, pewnie ten dzieciak co się jej włamał chodzi do tej samej szkoły co siostra więc jest większa szansa, że szkołą jakoś zareaguje, ewentualnie oni to zgłoszą na policję ale nie wiem jak to się ma do regulaminu Facebooka bo z tego co wiem FB jest od 13 roku życia i mogą po prostu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@lenamilena: weź jakiegoś patusa który go złapie i zrobi mu sesję zdjęciową z kaszanka w dupie. Myślę że nie będzie ryzykował jak będziecie mieć takiego haka.
  • Odpowiedz
klasa ma grupę na messengerze więc rodzice sie zgodzili tylko z tego powodu

@lenamilena: nawet sobie nie zdają sprawy jaką krzywdę wyrządzili swoim dzieciom, dając im dostęp do tego rakowego portalu jakim jest facebook.
  • Odpowiedz
@lenamilena: odzyskał hasło na jej numer telefonu? Skąd miał jej telefon i numer, żeby potwierdzić zmianę hasła? Najpierw zmień hasło, sprawdź nr telefonu, upewnij się, że email siostry dalej jest taki jaki miał być i patus go nie zmienił na swój, aby potem ja szantazowac. Od razu lepiej porozmawiaj z siostrą, co takiego kompromitujacego może mieć po włamaniu na jej konto. Często piszą, że potem tacy szantazysci mogą kogoś przesladowac
  • Odpowiedz