Wpis z mikrobloga

Projektujemy dom! #budujzchaferem

@SlodkoGorzki przygotował wizualizacje projektu! (rzut parteru i więcej wizualizacji w komentarzach)

Śliczny prawda? Te kolory, elewacja, aż chce się w takim domu zamieszkać!

Otóż... NIE. Na tle innych wizualizacji ta nie jest zbyt ładna. :) Ale tak właśnie wygląda ten projekt i właściwie KAŻDY projekt, który oglądasz w Internecie powinien być tak samo przedstawiany. Bez upiększeń i soczystych (nierealnych…) kolorów, efektownej elewacji, ładnego tarasu, zieleni, basenu i tak dalej… Tylko bez tych wszystkich upiększaczy możliwe jest obiektywne porównanie różnych projektów. Przecież to, jak dom będzie przedstawiał się w rzeczywistości zależy od wielu czynników.

No, ale przecież takiego projektu nikt by nie kupił. Prawda? (A może się mylę?)

Dlatego zrobiliśmy to, co robią biura projektowe:

- Upiększyliśmy elewację

- „Pomalowaliśmy” dom na soczyste kolory

- Dodaliśmy taras i wejście do budynku, płytki, oświetlenie i różne zdobienia

- Dodaliśmy DUŻO zieleni, kwiatków

- Dodaliśmy wiatę garażową i samochód

- Całość umieściliśmy w ładnym, prawie bezchmurnym dniu (ale jakieś chmurki zostały, inaczej byłoby nierealistycznie ;) )

- A na końcu cała wizualizacja została nieco „podrasowana” kolorystycznie, aby całość prezentowała się jak najkorzystniej.

W komentarzu "wypasiona" wizualizacja :)

#budowadomu #budujzwykopem #projektowanie #dom #budownictwo
chafer - Projektujemy dom! #budujzchaferem

@SlodkoGorzki przygotował wizualizacje ...

źródło: comment_faYNop8KzwmD5acGDeJlVJvyj5g3WQej.jpg

Pobierz
  • 51
@AndyMendy: no właśnie teżsię zastanawiam. jednak mimo wszystko wolałbym widzieć drugą wizkę - jak mój dom będzie kiedyś mógł wyglądać.
oczywiście samą czystą bryłę chętnie też bym zobaczył przed nałożeniem jakiś desek na elewacją bo to zagina rzeczywistość. no ale marketing to marketing. nie wiem czy nie wolałbym wziąć architekta do zaprojektowania domu dla siebie.

@chafer:
ile kosztuje mniej więcej projekt domu od architekta? nie mówię kogoś kto się hiper
Słyszałeś kiedyś cos o marketingu i sztuce sprzedaży ? XD

@AndyMendy: Co nieco, a co? :) Pokazuję, że ludzie kupują oczami i rzucają się na śliczne wizualizacje, które nie mają pokrycia w rzeczywistości. Jakbym ja miał ten projekt sprzedawać to pokazałbym go w zupełnie inny sposób :)

ile kosztuje mniej więcej projekt domu od architekta? nie mówię kogoś kto się hiper ceni, ale średnia półka ?

@ShpxLbh: Od 7000 do
@chafer: tak do 9tys mógłbym dać, bo jakiśdobry projekt domu zanim znajdę - kupa czasu + ~3-4 tysiące + modyfikacje dla mnie, nie wiem czy nie byłoby podobnie, a tak to pokazuję wzór i dogadujemy szczegóły :D
@AndyMendy: A kto pisał, że ja chcę na tym zarabiać? :) Po prostu chcieliśmy zaprojektować dom i zobaczyć, co z tego wyjdzie, a pokazanie "suchej" i "wypasionej" wizualizacji może da komuś do myślenia. Ja (i to jest oczywiście moje zdanie) nie przejmuje się za bardzo wyglądem budynku. Znacznie większe znaczenie ma dla mnie to, jaki jest układ pomieszczeń, ich powierzchnia i czy budynek jest funkcjonalny i "układny". To, jak wygląda ma