Aktywne Wpisy

spawngdapl +5
źródło: Screenshot_20240520-052927
Pobierz
Dzwoniłem do kołchozu, że nie przyjdę. Dzwonię po ósmej do przychodni, żeby umówić się na wizytę lekarską i dostać L4.
#przegryw
#przegryw
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: Screenshot_20240520-052927
Pobierz
Wykop.pl
Hej Murki,
Pracuję teraz jako tester manualny przy aplikacjach mobilnych i chciałbym się dokształcić - żeby pensja się zaczęła zgadzać a praca też stała się przyjemniejsza niż tylko przeklikiwanie ekranów i pisanie specyfikacji na kolanie. Docelowo myślę o #emigracja, prawdopodobnie na początek #uk, ale żeby wtedy już zacząć od pracy w zawodzie. Problem z testowaniem jest taki, że materiałów jest dużo, ale w większości to informacje typowo miękkie. Uczy sposobu myślenia, też wartościowe, ale już kilka książek przeczytałem i wszystko ładnie wygląda na papierze. W praktyce, gdy projekt jest agile do kwadratu (czytaj makiety nigdy nie zatwierdzone, klient dokładający funkcjonalności i zmieniający ekrany a termin od początku nie był osiągalny) moja ulubiona kwestia czyli jakość i spójność całej aplikacji (UI, funkcjonalności) jest na ostatnim planie. Słowo "jak najprościej" pada w co drugim zdaniu i weź tu człowieku pracuj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sam coś zacząłem z automatyzacją się bawić. Postawiłem Appium, napisałem parę prostych skryptów typu logowanie w aplikacji, wysyłanie formularza kontaktowego i na tym się skończyło. Może pójść w tą stronę. Jako, że w głównej mierze Android więc zacząłem od Javy, czytałem książki ale z programowaniem zawsze miałem problemy. A w sytuacji gdy nie masz dobrego mentora w okolicy bo nikt nawet nie ma czasu szło to jak po gruzie.
Chciałem pracować przy wdrażaniu rozwiązań które faktycznie pomagają ludziom i mieć z tego frajdę. Jak jest okazja na jakieś nieszablonowe testowanie, coś nowego w pracy to zawsze jestem zadowolony.
Poradźcie coś z autopsji Murki, w którą stronę iść i co konkretnie w tym kierunku robić.
Tak tylko powiem - niestety nie nativy mają duży problem by znaleźć pracę w UK jako tester (zwłaszcza z tak małym doświadczeniem). W UK angielski na c2 to nadal wada, w Polsce duża zaleta.
Łatwiej jest załapać pracę w USA (zwłaszcza, że mnóstwo projektów z UK outsourceuje się do Polski).
@diarrhoea: możesz rozwinąć?
@PiersiowkaPelnaZiol No nawet na c2, mówisz po angielsku gorzej niż brytol. W Polsce, taki poziom angielskiego to ogromna zaleta, w UK to tak naprawdę mininum.
@lubie_pracowac_fizycznie Mają, kodzenie wymaga mniej skilli miękkich :)
@szczesliwa_patelnia No wiza pracownicza chyba jest w tym momencie niemożliwa bez magistra z dziedziny w której pracujesz. Jedyna opcja, to wiza biznesowa i zatrudnienie w Polsce / b2b
@diarrhoea: trochę się nie zgodzę, oni przecież często nawet na gramatykę nie zwracają. Już c1 spokojnie ci pozwoli znaleźć pracę w uk
Tu nie chodzi o gramatykę, tylko swobodę :)
Komentarz usunięty przez autora
No ale emigracja to był poboczny pytań, czego się do mojej pracy uczyć by zarobić i nie zwariować, takiej odpowiedzi szukam.
polecam jak najszybszą przesiadkę na automatyzację.
W tym celu w pierwszej kolejności ucz się:
- selenium (automatyzacja aplikacji webowych)
- java (nie jest potrzebny jakiś szczególnie wysoki poziom)
- wzorzec PageObject
- xpath
Te 4 rzeczy pozwolą Ci swobodnie automatyzować.
Jak się z nimi oswoisz to:
- appium (mobilne)
- dorzuć do tego AutoIt (automatyzacja aplikacji niewebowych, jest biblioteka do javy: Jacob)
- Cucumber, żeby klient
@tiko35: Dzięki wielkie, nie spodziewałem się aż tak kompleksowej odpowiedzi. Nie pozostaje mi nic innego tylko zacząć się uczyć : )
Odnośnie innych możliwości:
- Testy wydajnościowe - brzmi ciekawie, ale patrz odpowiedź
Rozwiazanie zalezy od tego co sam wybierzesz :) lepiej jak umiesz programowac bo jest wiekszy wybor narzedzi, ale na poczatek i bez tego mozna sie obejsc. Chociaz nawet w takim JMeter czesto sie przydaje cos pokodzić,
Mam co robić teraz, jak przerobię ten materiał to mam nadzieję na lepsze rozeznanie i będzie można konkretniej działać.