Wpis z mikrobloga

#testowanieoprogramowania #it #java #android #ios

Hej Murki,
Pracuję teraz jako tester manualny przy aplikacjach mobilnych i chciałbym się dokształcić - żeby pensja się zaczęła zgadzać a praca też stała się przyjemniejsza niż tylko przeklikiwanie ekranów i pisanie specyfikacji na kolanie. Docelowo myślę o #emigracja, prawdopodobnie na początek #uk, ale żeby wtedy już zacząć od pracy w zawodzie. Problem z testowaniem jest taki, że materiałów jest dużo, ale w większości to informacje typowo miękkie. Uczy sposobu myślenia, też wartościowe, ale już kilka książek przeczytałem i wszystko ładnie wygląda na papierze. W praktyce, gdy projekt jest agile do kwadratu (czytaj makiety nigdy nie zatwierdzone, klient dokładający funkcjonalności i zmieniający ekrany a termin od początku nie był osiągalny) moja ulubiona kwestia czyli jakość i spójność całej aplikacji (UI, funkcjonalności) jest na ostatnim planie. Słowo "jak najprościej" pada w co drugim zdaniu i weź tu człowieku pracuj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sam coś zacząłem z automatyzacją się bawić. Postawiłem Appium, napisałem parę prostych skryptów typu logowanie w aplikacji, wysyłanie formularza kontaktowego i na tym się skończyło. Może pójść w tą stronę. Jako, że w głównej mierze Android więc zacząłem od Javy, czytałem książki ale z programowaniem zawsze miałem problemy. A w sytuacji gdy nie masz dobrego mentora w okolicy bo nikt nawet nie ma czasu szło to jak po gruzie.

Chciałem pracować przy wdrażaniu rozwiązań które faktycznie pomagają ludziom i mieć z tego frajdę. Jak jest okazja na jakieś nieszablonowe testowanie, coś nowego w pracy to zawsze jestem zadowolony.

Poradźcie coś z autopsji Murki, w którą stronę iść i co konkretnie w tym kierunku robić.
  • 17
  • Odpowiedz
@szczesliwa_patelnia
Tak tylko powiem - niestety nie nativy mają duży problem by znaleźć pracę w UK jako tester (zwłaszcza z tak małym doświadczeniem). W UK angielski na c2 to nadal wada, w Polsce duża zaleta.

Łatwiej jest załapać pracę w USA (zwłaszcza, że mnóstwo projektów z UK outsourceuje się do Polski).
  • Odpowiedz
@diarrhoea: USA obecnie wydaje mi się dzikim krajem jeśli chodzi o rozwarstwienie społeczne, trochę się boję. No i kwestia wizy, pewnie wcale mi by tak łatwo nie było - zwłaszcza, że dyplom inżyniera mam ale z zupełnie innej branży, więc pewnie dziwnie to wygląda.
  • Odpowiedz
@lubie_pracowac_fizycznie Mają, to fakt :)

@PiersiowkaPelnaZiol No nawet na c2, mówisz po angielsku gorzej niż brytol. W Polsce, taki poziom angielskiego to ogromna zaleta, w UK to tak naprawdę mininum.

@lubie_pracowac_fizycznie Mają, kodzenie wymaga mniej skilli miękkich :)

@szczesliwa_patelnia No wiza pracownicza chyba jest w tym momencie niemożliwa bez magistra z dziedziny w której pracujesz. Jedyna opcja, to wiza biznesowa i zatrudnienie w Polsce / b2b
  • Odpowiedz
@Blitzkrung: Yeep, ale najpierw bym rozważał bardziej realne scenariusze jak Kanada. Poza tym póki co myślę o Europie. I tak nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc ze ściągnięciem.

No ale emigracja to był poboczny pytań, czego się do mojej pracy uczyć by zarobić i nie zwariować, takiej odpowiedzi szukam.
  • Odpowiedz
@szczesliwa_patelnia: no to z autopsji:
polecam jak najszybszą przesiadkę na automatyzację.
W tym celu w pierwszej kolejności ucz się:
- selenium (automatyzacja aplikacji webowych)
- java (nie jest potrzebny jakiś szczególnie wysoki poziom)
- wzorzec PageObject
- xpath
Te 4 rzeczy pozwolą Ci swobodnie automatyzować.
Jak się z nimi oswoisz to:
- appium (mobilne)
- dorzuć do tego AutoIt (automatyzacja aplikacji niewebowych, jest biblioteka do javy: Jacob)
- Cucumber, żeby klient
  • Odpowiedz
@ykuleczka: W jakim kontekście rozumiesz wydajność? Z tego od czego ja się odbiłem to raczej rozwiązania typowo programistyczne. Dwa, raczej wysoki poziom wejścia - bo na wydajności raczej zależy już przy dużych projektach. Chyba, że źle szukałem.

@tiko35: Dzięki wielkie, nie spodziewałem się aż tak kompleksowej odpowiedzi. Nie pozostaje mi nic innego tylko zacząć się uczyć : )
Odnośnie innych możliwości:
- Testy wydajnościowe - brzmi ciekawie, ale patrz odpowiedź
  • Odpowiedz
W jakim kontekście rozumiesz wydajność? Z tego od czego ja się odbiłem to raczej rozwiązania typowo programistyczne. Dwa, raczej wysoki poziom wejścia - bo na wydajności raczej zależy już przy dużych projektach. Chyba, że źle szukałem.

Rozwiazanie zalezy od tego co sam wybierzesz :) lepiej jak umiesz programowac bo jest wiekszy wybor narzedzi, ale na poczatek i bez tego mozna sie obejsc. Chociaz nawet w takim JMeter czesto sie przydaje cos pokodzić,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kotoj: używam teraz postmana, więc chcąc nie chcąc podstaw się uczę, też brzmi jak ciekawy kierunek. Kwestia właśnie jak piszesz, kogo potrzebuje rynek.
Mam co robić teraz, jak przerobię ten materiał to mam nadzieję na lepsze rozeznanie i będzie można konkretniej działać.
  • Odpowiedz
@szczesliwa_patelnia: Kolega @tiko35: Ci ładnie rozpisał ;) Jak widzisz ścieżek jest wiele, od samej nauki technicznej dla mnie np. dużo trudniejszy jest wybór, codziennie myślę i dalej nei wiem xD Obecnie pracuje jako zwykły QA (trochę więcej obowiązków niż klikacz na zlecenie)
  • Odpowiedz