Wpis z mikrobloga

Widzisz tu gdzieś myśli:

https://www.google.pl/search?q=skan+mózgu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0hvvp6uTcAhUGMZoKHYxmA4MQ_AUICigB&biw=1127&bih=755&dpr=1.1

Jeśli tak, to znaczy, że popełniasz dokładnie ten sam błąd, o jaki materialiści, tacy jak Dawkins oskarżają osoby wierzące, że istnieje coś poza materią. Wierzysz, że tam jest coś czego nie widać.

#ateizm #wiara
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wierzysz, że tam jest coś czego nie widać.

@e16z5: Przecież widać myśli (myślenie) na skanach aktywności mózgu, tylko trzeba wiedzieć na co patrzeć. Więc nie istnieją "poza materią". Na istnienie myśli w mózgu nauka ma całe stosy dowodów, nie tylko skanów, choć same one wystarczą. To, że Ty nie dostrzegasz w nich myśli, to jedynie Twój brak wiedzy o tym. Natomiast zwolennicy większości religii nie mają na swoje niewidoczne wierzenia,
kubako - > Wierzysz, że tam jest coś czego nie widać.

@e16z5: Przecież widać myśli...

źródło: comment_M0HTull6g0SkHizvTrLZao8UXEyWfQt4.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@kubako: He, he kolejny.

Nic nie zrozumiałeś. Tam widać tylko obraz bioelektrycznej aktywności mózgu. Jeśli widzisz tam myśli, to chyba srogie piguły bierzesz i masz halucynacje.

Na istnienie myśli w mózgu nauka ma całe stosy
  • Odpowiedz
@e16z5: O, widzę że ciągniesz ten wątek ;)

Po pierwsze, nie mów do mnie per "was", bo brzmisz jak jakiś komunista.
Po drugie nie jestem "materialistą", cokolwiek miałoby to znaczyć ;)
Po trzecie, argument z woltami i woltomierzem jest bez sensu. Na tej zasadzie, to możesz stwierdzić, że patrząc na piękną panią, nie widzisz kobiety, tylko odbite fotony a cała reszta jest tylko interpretacją. Oczywiście, że tak jest. Woltomierza to
  • Odpowiedz
@kubako: Widzisz fotony odbijające się od kobiety. Czy to jest rzeczywiście takie trudne?

Mówię "was" w odniesieniu do materialistów. Ateizm wywodzi się z materializmu.
  • Odpowiedz
@e16z5: Może i ateizm wywodzi się z materializmu, ale jak mówiłem nie jestem materialistą, zatem nie jestem też ateistą, więc "was" jest nietrafne. Aby dyskusja była owocna, nie możesz z góry zakładać, że mam poglądy jakie sobie wyobrażasz, bo to bez sensu - dyskutujesz sam ze sobą wtedy.

Co do widzenia fotonów odbitych od kobiety, to na fotce skanów aktywności mózgu, też widzisz aktywność wywołaną konkretnymi przyczynami. Przecież naukowcy, którzy
  • Odpowiedz
Może i ateizm wywodzi się z materializmu, ale jak mówiłem nie jestem materialistą, zatem nie jestem też ateistą, więc "was" jest nietrafne. Aby dyskusja była owocna, nie możesz z góry zakładać, że mam poglądy jakie sobie wyobrażasz, bo to bez sensu - dyskutujesz sam ze sobą wtedy.

Ja kierowałem swój wpis do osób, które myślą tak jak materialiści, więc po części są materialistami czy tak siebie definiują czy nie. Liczy się sposób myślenia.
  • Odpowiedz
@kubako

Mózg jest fizycznym organem przetwarzającym fizyczne dane na niefizyczne.

@e16z5: Inaczej. Raczej jest tak, że działanie mózgu pozwala temu co niefizyczne (świadomość, duch - jak zwał tak zwał, nie będę się teraz w to zagłębiał) odbierać fizyczne dane. I to właśnie nauka to udowadnia, jeśli dane naukowe są właściwie interpretowane.
  • Odpowiedz
Skaner mózgu bada aktywność elektromagnetyczną. Interpretują to jako myśli. Wielu naukowców tak mówi. Tacy jak Dawkins przecież nie twierdzą tego co ja, czyli że myśli są niematerialne. Materialistyczne myślenie polega na tym, że zjawisko fizyczne interpretuje się jako myśli. Dawkins by ci powiedział, że to co się dzieje w mózgu jako proces fizyczny to nasze myślenie. O uczuciach piszą tak samo, że zachodzi w mózgu, jako proces materialny.

@e16z5: Mój pogląd
  • Odpowiedz
Dawkins ma do powiedzenia, to trafiłbyś też na faktycznie naukowe podejście u niego, nie wykluczające wcale istnienia boga, duszy czy innych podobnych zjawisk jako takich.

@kubako: Dawkins może nie wyklucza Boga na zasadzie, że nie można wykluczyć istnienia czegoś, czego istnienia nie da się udowodnić naukowo! Tak, więc nie mów, że Dawkins nie jest twardogłowym materialistą, bo jest. Dawkins co najwyżej może powiedzieć, że uwierzy jak ktoś mu poda dowód na
  • Odpowiedz
@e16z5: Dawkins raczej mówi, że jeśli chodzi o byty w rodzaju jakiegoś boga, to po prostu dotychczasowe argumenty za jego istnieniem go nie przekonują, ale jeśli pojawią się jakieś przekonujące, to on wówczas zmieni poglądy, na ten temat (czy też raczej jego poglądy się zmienią - ale o tym za chwilę). Czy to materializm? Chyba za każdym przekonaniem muszą stać jakieś argumenty. Siła ich oczywiście może być różna, ale nawet
  • Odpowiedz
ale jeśli pojawią się jakieś przekonujące, to on wówczas zmieni poglądy, na ten temat (czy też raczej jego poglądy się zmienią - ale o tym za chwilę). Czy to materializm?

Tak. Bo on oczekuje materialnych dowodów. Jakby nie był takim zabetonowanym ignorantem, to by się interesował mistyką, ezoteryką, medytacją, psychologią i sam szukał tych dowodów, tak jak inni ludzie robią to od tysięcy lat. Świat fizyczny bada się fizycznymi sposobami, a niefizyczny niefizycznymi,
  • Odpowiedz