Aktywne Wpisy

TeselACC +512
Dopiero dzisiaj dowiedziałem się że #pdk nie znaczy padaka tylko pozdro dla kumatych. Używałem tego źle przez lata. Wychodzi na to że ewidentnie nie jestem kumaty. Ale za to wiele wiadomości nagle nabralo sensu
#pdk #wstydliwewyznania #lepiejpoznonizwcale
#pdk #wstydliwewyznania #lepiejpoznonizwcale

harold97 +582
A pamiętacie laskę z Poznania co zabiło się o nią dwóch typów ?
Ile dostała na ,,psychologa" 100k xd
Kraj spermiarzy i cucków, pewnie nie jeden wpłacający marzył nocami jak ją ratuje z opresji a ta daje mu w nagrodę.
Tak to nie, nie nie pogardzam kołchoźnikami ale jak przychodzi co do czego to prawda wychodzi na jaw o normictwie
#blackpill #pieklomezczyzn #logikarozowychpaskow #logikarozowychpaskow #redpill
Ile dostała na ,,psychologa" 100k xd
Kraj spermiarzy i cucków, pewnie nie jeden wpłacający marzył nocami jak ją ratuje z opresji a ta daje mu w nagrodę.
Tak to nie, nie nie pogardzam kołchoźnikami ale jak przychodzi co do czego to prawda wychodzi na jaw o normictwie
#blackpill #pieklomezczyzn #logikarozowychpaskow #logikarozowychpaskow #redpill

Zastanawia mnie czy przeglądanie kodu JS na jakiejś stronie ma w ogóle sens? Bo tak sobie spojrzałem w bebechy jakiejś strony z ciekawości, ale to co zobaczyłem, choć niewątpliwie coś robi - to za cholerę nie idzie się doczytać o co chodzi. Wszystkie nazwy zamienione na a, b, c i inne krótkie aliasy, co chwila redefiniowane na coś innego. No ogólnie jest over 20k linijek w czytelnej dla człowieka formie i wygląda to jakby ktoś zmielił gówno w maszynce do mięsa.
Jak rozumiem to są głównie jakieś biblioteczne funkcje (chyba jQuery tutaj widzę)? To jest w ogóle oryginalny kod tylko z przerobionymi nazwami zmiennych na krótsze i usuniętymi białymi znakami, czy został w jakiś sposób skompilowany do takiej niezbyt ładnej postaci? Wygląda to dosyć makabrycznie szczerze powiedziawszy, jeszcze gorzej od C++ hieroglifów jakie mam na co dzień przed oczami.
https://en.wikipedia.org/wiki/Minification_(programming)
Robi się to progamami typu
uglify-esMnie zastanawia przede wszystkim treść tego, która jest mało czytelna z natury - czy ona była modyfikowana przez jakieś kompilowanie.
Widzę jeszcze jakieś straszne operatory typu === i masę innych odpychających rzeczy (ale to chyba akurat cecha języka). Może faktycznie ten kod jest
@Khaine: Zapewne Babel - transpiler - który modifykuje kod ES6 tak żeby działał poprawnie w starszych przeglądarkach.
Do tego Webpack - bundler - który to łączy pojedyncze pliki js w jeden pakiet, w wielkim skrócie oczywiście.
witam w webdevie
kod wyglada w miare (jak na ES5, w ktorum juz malo kto pisze) i jest calkiem niezle sformatowany, gdyby nie podmienione nazwy funkcji i zmiennych to mysle, ze daloby sie to po ludzku przeczytac
Komentarz usunięty przez autora
@Veni: Już zgooglowałem, bodaj porównuje typy razem z zawartością bodaj a nie samą zawartość. My w silnie typowanych językach takich problemów nie mamy xD
==rodzi w JS/PHP tyle problemow i unexpected behavior, ze az szkoda pisac. dlatego wszystkie coding style guides zalecaja uzywanie===@Veni: Trochę ma, sama nazwa typu pozwala się pewnych rzeczy domyślać bez komentarzy. Ponadto kompilator pilnuje czy nie robisz jakichś oczywistych idiotyzmów typu porównanie inta do stringa bez jawnego rzutowania, a tutaj może się łatwo wymsknąć ( ͡º ͜ʖ͡º) Kaczka ci gdzieś zamiauczy, nie zauważysz i będą jaja.
Podaj tą masę.
Ten kod jest tylko transpilowany i minifikowany