Aktywne Wpisy

Tyrande +402
Stare baby (i dziadki) się boją skorzystać z przystanku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#olsztyn #strangerthings #heheszki
#olsztyn #strangerthings #heheszki
źródło: image
Pobierz
MonazoPL +100
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: promocje bankowe monazo
Pobierz

"Write a program that prints the numbers from 1 to 100. But for multiples of three print “Fizz” instead of the number and for the multiples of five print “Buzz”. For numbers which are multiples of both three and five print “FizzBuzz”."
Moje pytanie do tego typu zadań. Czytałem odpowiedz autora i nie jestem usatysfakcjonowany. Moim zdaniem zadanie nie jest wystarczająco precyzyjne. Bo ja widzę dodatkowe odpowiedzi.
1. Wielokrotność 3 i 5 nie jest precyzyjne bo może być nią 15 ponieważ dzieli się całkowicie przez 3 oraz 5. Ale równie dobrze może to być 8 bo 3 i 5 to 8 i jej wielokrotności (co daje odpowiedzi 8, 16, 32 itd. )
2. Nie wskazuje który warunek jest nadrzędny to znaczy czy dla np. 15 albo 8 powinno być drukowanie Fizz FizzBuzz czy tylko FizzBuzz.
Czy popełniłem gdzieś błąd logiczny?
#java #programowanie
Kokładnie tak jak pisze @mentalna_zielonka 8 to suma, nie wielokrotność :)
Komentarz usunięty przez autora
@Zapalka89: To oczywiste, że w tym zdaniu chodzi o liczby będące podzielne zarówno przez 3 jak i przez 5, warunek o którym spekulujesz poniżej nazwał bym raczej "liczby, które są sumą wielokrotności liczby 5 i wielokrotności liczby 5", w zdaniu z zadania nie ma nawet mowy o sumie.
@Zapalka89: pierwszy raz widze na wykopie kogos kto czyta wiki c2 ( ಠ_ಠ)
Tym postem chciałem zwrócić uwagę na to że praktycznie nie korzystamy z rachunku zdań (nie znamy podstawowych pojęć logicznych).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rachunek_zda%C5%84
Co drugiego zdania to żadna z moich odpowiedzi nie jest poprawna. Mamy trzy warunki.
1. Wielokrotność 3 drukuj Fizz
2. Wielokrotność 5 drukuj Buzz
Ziomek, po prostu nie p-----l bo nie można tego p---------a czytać xD. Usuń konto.
Jak dla mnie to wygląda na zbiór możliwych stanów. Coś jak w switch w wielu językach programowania.
Ale i tak ludzie powinni precyzyjniej określać polecenia bo sam czasem nie wiem co jest poprawniejsze.
źródło: comment_ET4WOpHVHZiWdbwZ4gWvcLf7UyB691OQ.jpg
Pobierz