Wpis z mikrobloga

Hej,
Uczę się cały czas html, css, javascript, poznaję jakieś podstawy. Ostatnio gdzieś po drodze wpadła mi sekcja w kursie apropo canvas, i postanowiłem chwilkę temu poświęcić. Z początku w kursie gość pokazywał jak działać na paper.js, ale wydawało mi się to troszkę nieporadne, w związku z czym postanowiłem trochę poczytać o czystym canvas i js. Zrobiłem jakieś proste poruszanie się obiektów, potem napisałem sobie program, w którym symulowane było zderzenie dwóch piłek, wiec stwierdziłem, że napiszę swoją pierwszą w życiu grę - snake - a jakże. :) Prosiłbym o opinię co zrobiłem źle, co poprawić i czego unikać na przyszłość. Poniżej link:
https://jsfiddle.net/n5ormzpt/

#javascript #programowanie
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xmaniox: Ogólnie z tego co widzę, to używasz setInterval() żeby wywołać funkcję draw co jakiś czas. Poczytaj o requestAnimationFrame. Po drugie zamiast robić wszystko w draw() to podziel to na np. na draw() gdzie tylko rysujesz obiekty i update() gdzie wykonujesz wszystkie obliczenia. Wtedy każdy obiekt na ekranie mógłby mieć swoje metody update() i draw() które potem wywołujesz w powyższych funkcjach. Polecam Javascript game foundations Dużo się z tego
  • Odpowiedz