Aktywne Wpisy

Masz, poczęstuj się.
źródło: temp_file5550979283427143627
Pobierz
fsfdjf +11
hej to znów mój wpis co tam u was
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file5550979283427143627
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
@Anty_Chryst: @Anty_Chryst: dlatego napisał, że pomijając stan zdrowotny dzieci z rodzin kazirodczych. Tam i tak dużo cudów, więc można zaczarować tak, że jest git i wszyscy zdrowi xD
@ImInLoveWithTheCoco: ja się częściej spotykam z sensownymi pytaniami, na które nikt nie chce i nie potrafi odpowiedzieć, więc najłatwiej otagowac #gimboateizm, żeby
To jest identycznie jak z poezja i innymi dziełami literackim. Tylko autor wie co było prawda. A my znając symbolikę itd możemy się domyślać co jest prawdą a co tylko metafora.
Tak samo czytając Lalkę, Pana Tadeusza czy dzieła Szekspira nie bierzecie wszystkiego za pewnik tylko część to po prostu symbole jakichś grup społecznych albo zachowań.
Biblii nie interpretujemy fragmentami tylko całościowo. Zapoznaj się:
http://www.katechetyka.diecezja.opole.pl/lex/zasady-interpr.htm
@Nidor: Biblia ma obecnie koło 2 tys. lat i do tej pory jest jedną z najbardziej popularnych lektur.
Czy jeśli spisaliby ją idioci, to umieściliby dosłownie jeden po drugim 2 opisy stworzenia człowieka? Jeden to geneza, a drugi to eden.
To nie jest tak, że pisząc to ludzie myśleli tak jak współcześni, że to jest jak książka naukowa albo historyczna i za setki lat
@dendrofag: niekoniecznie. Bajki bajkami, wydaje mi się to śmieszne, jednak ich sprawa. Piszesz o tym, że katolicy poświęcają czas na przemyślenia? Jeśli tak, to niestety się nie zgadzam. Sporo katolików wierzy, ponieważ taka jest tradycja rodzinna przekazywana z babki
Generalnie jestem osobą całkowicie już niewierzącą, ale niewierzącą w zdrowy sposób. W sposób taki, że wiara mi nie przeszkadza i zamiast ją wyśmiewać, staram się ją ignorować lub aby zrozumieć kogoś wierzącego, staram się ją sobie tłumaczyć.
Też miałem rozkminę na temat " Adama i Ewy " i
Nie do końca chodziło mi o to że wszyscy katolicy ciągle zgłębiają swoją wiedzę na temat wiary (choć byłby to stan idealny), ale raczej że robi to Kościół Katolicki jako instytucja. Cała jego nauka jest sumą 2k studiów tysięcy, setek tysięcy a może nawet milionów bardzo mądrych ludzi.
Taka sama sytuacja ma obecnie miejsce w świecie nauki. Przecież nikt sam nie robi w domu eksperymentów z fizyki nuklearnej, tylko
@Anty_Chryst: akurat to wydaje mi się proste. Po pierwsze Biblię pisali ludzie i jest obarczona czynnikiem ludzkim. Był wielki potop/tajfun/tsunami które zatopił jakiś duży obszar, ale że nie było jeszcze TVN24 to ludzie myśleli że jeśli w ich zasięgu jest tylko woda to znaczy, że zalało cały świat i tak też zostało to zapisane. Troszkę też
Jedną z ważniejszych rzeczy żeby zrozumieć Biblię jest fakt, że to nie jest księga naukowa i wiele z rzeczy tam zawartych musiało być napisana za pomocą metafor, ponieważ gdyby ktoś kilka tysięcy lat temu napisał o wielkim wybuchy, ewolucji, fizyce kwantowej to nikt by Biblii nie brał na poważnie.
Wyobraź sobie świat w którym nie musisz martwić
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@gzres: Kiedy coś pasuje ideologicznie to wtedy jest traktowane dosłownie, ale jak cytat jest niewygodny albo nie ma sensu to wtedy jest to metafora. Proszę bardzo XD